Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


Tikšanās ar māksliniekiem PĒTERI SIDARU un AIGARU BIKŠI

Redakcija
Redakcija

Tikšanās ar māksliniekiem PĒTERI SIDARU un AIGARU BIKŠI
Pētera Sidara personālizstāde “Tveramā kustība” LNMM izstāžu zālē ARSENĀLS. 2016.
Foto: Kristiāna Zelča

Svētdien, 2016. gada 21. februārī, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1) aicina uz otro “Sarunu muzejā” Pētera Sidara personālizstādē “Tveramā kustība”. Uz tikšanos ar skatītājiem atnāks pazīstamie mākslinieki – Pēteris Sidars un Aigars Bikše. Sarunu vadīs izstādes kuratore, mākslas zinātniece Gundega Cēbere.

Lai gan kā radošās personības abi autori ir ļoti atšķirīgi, Pēteris Sidars un Aigars Bikše ir vieni no tiem māksliniekiem, kuriem piemīt īpaša spēja ieraudzīt skaisto, interesanto un paradoksālo materiālos un kontekstos, kas citiem šķiet pārāk ikdienišķi un nerosinoši, piemēram, nolietoti plastmasas priekšmeti, putnu izkārnījumi, piepūšamais materiāls utt. Pēteris Sidars, pēc izglītības tekstilmākslinieks, vairāk aizraujas ar materiālu un tā piedāvātajām tekstūras, vielisko īpašību un formas iespējām, it kā rotaļājoties, jo “māksla ir spēle”, kā saka pats meistars. Savukārt Aigara Bikšes daiļradē galvenā un rosinošā ir ideja jeb tematiskais vēstījums, kura izpausmei pakārtojas materiāls un tehnika. Tieši šīs dažādās pieejas sniedz daudz interesantu tematu diskusijai par materiāla un formas māksliniecisko potenciālu, kurā kopā ar abiem autoriem un izstādes kuratori, mākslas zinātnieci Gundegu Cēberi būs iespēja iesaistīties ikvienam “Sarunas” dalībniekam.

Pasākuma īpašais viesis Aigars Bikše (1969) absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu un kopš tā laika pārliecinoši radoši izteicis sevi vides skulptūras, instalācijas un performances formātā gan Latvijā, gan ārvalstīs, bieži pievēršoties politiski un sociāli aktuālām tēmām. Aigars Bikše darbojies arī scenogrāfijas laukā, veidojot vizuālo tēlu operetei “Sikspārnis” Latvijas Nacionālajā operā (2002), izrādei “Meistars Aleksandrs” Latvijas Dailes teātrī (2002) u.c.

Mākslinieks īstenojis vairākas personālizstādes, tostarp “Inficēt taisnību” galerijā “Daugava” (2014), “Laiks izglābs vēsturi” galerijā “Māksla XO” (2010), “Septiņas saules pār konkurenci” Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM, 2000) utt. Aigars Bikše piedalījies dažādās grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs. Piemēram, autora instalācija “Asinis stindzinošs patiesības un atklāsmju šovs: Kura te nav aita?” bija skatāma Rīgā projekta “Survival Kit” ietvaros (2010), instalācija “kas paliek uz vietas ja viss kustas?” – Imantas dzelzceļa stacijā (2010), instalācija “Tukšuma valdniece” – LNMM izstāžu zālē ARSENĀLS (2010), vides skulptūra “Izvēle-ideālists” tikusi eksponēta publiskās mākslas izstādē “Homo Urbanus – Homo Sapiens?” kultūras parkā “Westergasfabriek” Amsterdamā (2008), projekts “Pink House” pārstāvēja Latviju 51. Venēcijas mākslas biennālē (2005; sadarbībā ar mākslinieku Kristapu Gulbi) utt. Paralēli radošajai darbībai Aigars Bikše sevi apliecinājis kā kurators un šobrīd ir viens no Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējiem, Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas vadītājs.

Pēteris Sidars (1948) ir mākslinieks, kura radošās darbības lauks ietver dažādas jomas – tekstilmākslu, instalācijas, objektus un glezniecību. Mācījies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā, studijas turpinājis Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļā. Kopš 1976. gada regulāri piedalījies izstādēs Latvijā un ārzemēs, sarīkojis vairākas personālizstādes Latvijā, piedalījies nozīmīgās starptautiskās konkursizstādēs, konferencēs un simpozijos Itālijā, Polijā, Beļģijā, Japānā, Šveicē, Francijā, Meksikā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Dānijā, ASV, Ķīnā u.c. Vairāku profesionālo organizāciju biedrs: Latvijas Mākslinieku savienība (1981), ALMA / ASV (1990), FITMA / Taivāna (2007) u.c.

Plašajā personālizstādē “Tveramā kustība”, kura līdz 13. martam ir apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS, Pēteris Sidars parāda vērienīgu laminēto gleznojumu “Plūsma”, fraktāļu un haiku iedvesmotās kompozīcijas un skulptūras, kā arī vairākus interesantus objektus un gleznojumus. Meistars labprāt strādā pie vienotu darbu kopuma, kur katrs atsevišķs artefakts kļūst par fragmentu izvērstā instalācijā. Uzmanības centrā māksliniekam vienmēr paliek krāsa, forma un struktūra.

Uz “Sarunām” ARSENĀLĀ laipni aicināts ikviens interesents!

Dalības maksa: pieaugušiem – 3,50 EUR; skolēniem, studentiem, pensionāriem – 2,00 EUR.
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli!