Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:370, Did:0, useCase: 3


Koris “Maska”triumfē prestižajā Tallinas koru konkursā

Redakcija
Redakcija

Šajā nedēļas nogalē Babītes novada jauktais koris “Maska” diriģenta Jāņa Ozola vadībā izcīnījis Grand Prix balvu15.Starptautiskajākoru festivālā un konkursā “Tallinn 2017”, kas norisinās prestižajā Estonia koncertzālē Tallinā.

Starptautiskais koru konkurss “Tallinn 2017” notiek kopš 1972. gada, un šogad tajāpiedalījās 31 kolektīvs no Igaunijas, Krievijas, Ukrainas, Latvijas, Nīderlandes, Somijas, Vācijas un Baltkrievijas.

Koris „Maska”konkursā startēja trīs kategorijās, iegūstot augstāko novērtējumu jaukto koru un laikmetīgās mūzikas, kā arī izcīnīja 2. vietu folkloras kategorijā. Šis sasniegums kopumā ļāva kvalificēties konkursa finālam,kurāLatvijas koris izcīnīja augstāko iespējamo apbalvojumu - Grand Prix!

Festivāla ietvaros koris „Maska” uzstājās arī tā atklāšanas koncertā Tallinas Metodistu baznīcā un nakts koncertā Hopneri Maja koncertzālē Tallinas vecpilsētā. Konkursa fināla tiešraidei atbalstītāji sekoja līdzi arī Igaunijas nacionālajā radio.

Koru sniegumu vērtēja starptautiska žūrija, kuru šogad pārstāvējaTone Bianca Dahl (Norvēģija), Basilio Astulez Duque (Spānija), Georg Grün (Vācija), Heli Jürgenson (Igaunija), Ko Matsushita (Japāna).
“Man ir patiess prieks par sasniegto. Par maniem mīļajiem jauniešiem. Par Latviju. Tas ir teju neticami, ka mums ar “Maskiešiem” atkal un atkal izdodas ārzemju publikai ar dziesmām pierādīt, ka mūsu valsts kormūzikas diženums nekur nav zudis, un jo īpaši patīkami ir svešā zemē dzirdēt skandējam Latvijas vārdu no publikas mutēm kopkorī”, stāsta kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents Jānis Ozols.

Babītes jauktais koris konkursā izpildīja gan latviešu, gan ārzemju komponistu darbus, to skaitā Arvo Pērta (Arvo Pärt), Pērta Ūsberga (Pärt Uusberg), Maikla Bērklija (Micheal Berkley), Pertu Hāpanena (Perttu Haapanen) un Fēliksa Mendelszona Bartoldi (Felix Mendelssohn Bartholdi) opusus. No pašmāju komponistiem koris izpildījaPētera Vaska, Lauras Jēkabsones un Ērika Ešenvalda skaņdarbus.

Jau šo sestdien koris piedalīsies Latvijas Televīzijas rīkotajākoru konkursa “Eirovīzijas gada koris 2017” atlasē, kur ikvienam Latvijas iedzīvotājam būs iespēja dzirdēt un arī atbalstīt mūsu jauniešus. Šīs atlases uzvarētāji iegūs iespēju piedalīties pirmajā koru Eirovīzijā, kas notiks šī gada jūlijā. Latvijas koru atlase tiks translēta LTV1 kanālā un interneta tiešraidē raidījumā "Latvija dzied!".

Jāņa Ozola 2000. gadā dibinātais jauktais koris “Maska” ir viens labākajiem amatieru koriem Latvijā, kura unikalitāte rodama spējā darboties ārpus ierastajām klasiskās kora mūzikas robežām un ieviest radošas inovācijas, padarot kormūziku tuvu un saprotamu ikvienam klausītājam. Koris „Maska” guvis panākumus daudzos starptautiskos konkursos, kas to ierindo starp labākajiem koriem Latvijā un pasaulē. Spilgtāko kora sasniegumu vidū ir 2. vieta 13. Starptautiskajā koru konkursā Gallus Maribor (Slovēnija, 2015), 1. vieta un Čempiona tituls 8.

Pasaules koru olimpiādē (Latvija, 2014), 2. vieta 46. Starptautiskajā koru konkursā Tolosā (Spānija, 2014), 1. vieta XXV Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku koru konkursā (2013), Grand Prix IV Starptautiskajā Haralda Andersena kamerkoru konkursā Helsinkos (Somija, 2012) u.c.