Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:370, Did:0, useCase: 3


Piešķirts atbalsts Latvijas kultūru reprezentējošiem izdevumiem angļu valodā

Redakcija
Redakcija

Noslēgusies konkursa ”Atbalsts izdevējiem Latvijas kultūrvēsturi popularizējošu izdevumu tapšanai angļu valodā” otrā kārta, sniedzot atbalstu divu izdevumu sagatavošanai un izdošanai angļu valodā. Konkursa norisi nodrošina Latvijas Grāmatizdevēju asociācija ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.

Konkursa otrajā kārtā piedalījās četri apgādi ar pieciem projektu pieteikumiem. Ekspertu padome – LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Dr. sc. Soc. Dagmāra Beitnere-Le Galla, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas izpilddirektore Ieva Bečere, Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvis, grāmatniecības vēsturnieks Viesturs Zanders, Izglītības un zinātnes ministrijas Eiropas Komisijas Erasmus+ programmas projekta “Nacionālie koordinatori Eiropas programmas īstenošanai pieaugušo izglītības jomā” vadītāja Silvija Kārkliņa – komisijas priekšsēdētājas literatūrkritiķes, kultūrfilozofes un tulkotājas Ievas Kolmanes vadībā izvērtēja pieteikumus atbilstoši nolikumā minētajiem kritērijiem, ņemot vērā oriģināldarba saturisko kvalitāti, grāmatas mākslinieciskā dizaina risinājuma kvalitāti, oriģinālā darba nozīmību Latvijas kultūras vērtību un Latvijas tēla popularizēšanā ārvalstīs, konkrētās grāmatas potenciālu ārvalstu tirgos, kā arī izdevuma tulkojuma kvalitāti.
Konkursa otrajā kārtā tika atbalstīts latviešu tautas brīnumpasaku izdevums “A Dozen Tales of Latvian Wonders” ar folkloras pētnieka Gunta Pakalna komentāriem un priekšvārdu un mākslinieces Gitas Treices ilustrācijām, kas nāks klajā apgādā „Jānis Roze” un arhitekta Jāņa Krastiņa pētījums par jūgendstilu Latvijas arhitektūrā “Art Nouveau Architecture in Latvia”, kuru izdos apgāds „Madris”.

Iepriekšējā konkursa kārtā, kas norisinājās 2016.gadā, tika atbalstīti četru darbu izdošana angļu valodā – vēsturnieces Vitas Zelčas sastādītais izdevums – liecības par 2. Pasaules karu Latvijas karavīru stāstos “Both Sides. Diaries of Latvian Soldiers. Stories of WWII”, dramaturga un režisora Laura Gundara izdevums par dramaturģijas tapšanas specifiku - “Dramatica or Rational Poetics”, Latvijas vizuālo mākslu reprezentējošs izdevums “Classical Modernism. Early 20th Century Latvian Painting”, kuras autore ir mākslas zinātniece Dace Lamberga, kā arī rakstnieka Jāņa Baltvilka pasaku grāmata ar mākslinieka Edgara Folka ilustrācijām “Brother Oak, Sister Linder”. Konkursā atbalstītie darbi ir tapšanas stadijā Latvijas izdevniecībās un tiks izdoti laikā līdz 2018.gada sākumam.

Konkursa trešā kārta tiks izsludināta februārī ar pieteikumu iesniegšanu līdz š.g. 3. maijam.
Konkursā atbalstītie un izdotie darbi tiks prezentēti Lielbritānijā 2018. gadā, kad Baltijas valstis svinēs valstu simtgades un Latvija līdztekus Igaunijai un Lietuvai būs Londonas grāmatu tirgus goda viesu valstu statusā. Lielbritānijā plānotā pasākumu programma, tulkoto grāmatu un lasījumu prezentācijas, kā arī poligrāfijas un grāmatu dizaina sasniegumi dos iespēju angliski lasošo un runājošo pasauli plašāk iepazīstināt ar Baltijas valstu kultūru.