Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:370, Did:0, useCase: 3


Laikmetīgās kultūras NVO pauž bažas par gaidāmajām izmaiņām NVO darbību noteikumos

Redakcija
Redakcija

Septembra izskaņā laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji pulcējās stratēģiskās plānošanas seminārā, kurā tika apspriesta Latvijas kultūras nozares situācija un Laikmetīgās kultūras NVO asociācijas turpmākā darbība, paužot nopietnas bažas par kultūras NVO nākotni saistībā ar LR Finanšu ministrijas (FM) plānotajām izmaiņām nodokļu politikā.

Stratēģiskās plānošanas seminārā, kurā piedalījās 19 laikmetīgās kultūras NVO, kā aktuālāko nozares problēmu uzsvēra gaidāmās pārmaiņas nodokļu politikā, ko FM plāno nekonsultējoties ar kultūras nozari, kuru šīs izmaiņas var skart visdramatiskāk. FM šobrīd strādā pie nozīmīgām izmaiņām sabiedriskā labuma organizāciju darbības noteikumos, ierobežojot to darbības virzienus (piemēram, aizliedzot profesionālās kultūras organizācijām kļūt par sabiedriskā labuma organizācijām u.c.) un darbības nosacījumus. Plānots arī ievērojami sašaurināt NVO tiesības veikt saimniecisko darbību, kas īpaši smagi atsauktos uz kultūras organizācijām, kuru budžetu papildina arī tādi ienākuma avoti kā ieejas biļešu un publikāciju pārdošana, reklāmas izvietošana u.tml. Vienlaikus NVO pārstāvji pauda sapratni nepieciešamībai palielināt nodokļu ienākumus pašreizējā valsts budžeta situācijā, tomēr konkrētie FM piedāvātie pasākumi neveicinās jomas attīstību un aktivitāti, bet gan samazinās kultūras organizāciju skaitu un piedāvājuma kvalitāti. Pārstāvji uzsvēra, ka cietēji no šādas politikas būs visi Latvijas iedzīvotāji, jo tieši NVO kultūras nozarē ir tās, kuras šobrīd nodrošina laikmetīgās kultūras pasākumu daudzveidību un pieejamību, kā arī piedāvā saturu par demokrātiskām cenām vai bez maksas.

Laikmetīgās kultūras NVO asociācijas valdes priekšsēdētāja Solvita Krese: “Laikmetīgās kultūras pieejamību Latvijas iedzīvotājiem pamatā nodrošina tieši NVO, kas ne tikai nesaņem pietiekamu valsts finansiālo atbalstu šai sabiedrības attīstībai nepieciešamajai jomai, bet regulāri saskaras ar valsts pārvaldes darbību, kas vērsta uz to darbības nosacījumu apgrūtināšanu. Šīs pieejas vietā nepieciešama stratēģiska laikmetīgās kultūras NVO partnerība ar politikas veidotājiem, tiecoties veidot maksimāli pieejamu laikmetīgās kultūras piedāvājumu Latvijas iedzīvotājiem.”

Biedrības “Ascendum” valdes priekšsēdētāja, Laikmetīgās kultūras NVO asociācijas dalībniece Zaiga Pūce: “FM piedāvā risinājumus, kas tiks piemēroti vienādi jebkuras nozares NVO. Tomēr nozares viena no otras ievērojami atšķiras. Laikmetīgās kultūras NVO stratēģiskā semināra mērķis bija sagatavot šīs jomas nevalstiskās organizācijas darbam ar valsts pārvaldi un veidot labu sadarbības modeli. Tas izdevās.”

Nevēloties pieļaut situāciju, kad FM nepārdomāti apdraud veselas nozares NVO darbu, Laikmetīgās kultūras NVO asociācija jau šobrīd aktīvi pauž viedokli par šiem ministrijas un valdības plāniem un izstrādā stratēģiju tuvākajiem gadiem, lai asociācijas biedri, kas ir lielākā daļa laikmetīgās kultūras organizāciju Latvijā, varētu nopietni iesaistīties nozares interešu pārstāvībā.

Pasākumu finansiāli atbalstīja Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par semināra saturu atbild biedrība “Ascendum”.