Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Aicina uz dzejas dienām Raiņa un Aspazijas mājā

Redakcija
Redakcija

Dzejas dienu ietvarā no 7. līdz 16. septembrim arī notiks trīs pasākumi Raiņa un Aspazijas mājā, Rīgā, Baznīcas ielā 30.
Dzejas dienu aizsākums ir Raiņa 100 dzimšanas dienas atcere 1965. gada septembrī. Tā tika svinēta plaši un daudzveidīgi: Latvijas bibliotēkās, teātros, kultūras namos, mācību iestādēs, uzņēmumos, dzejnieka dzīves vietās un muzejos.

Pasākumos piedalījās ne tikai latviešu literāti, bet arī pārstāvji no PSRS republikām un ārzemēm. Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma materiālos redzam sabiedrībā atpazīstamus dzejniekus, rakstniekus gan pie Raiņa pieminekļa, gan dzejnieka atdusas vietā Raiņa kapos. Kuplais klausītāju loks liecina par ieinteresētību piedalīties, redzēt un dzirdēt. Varbūt tā bija neapzināta vēlme pēc tautas kopības sajūtas?

Dzejas, arī atdzejas skanējums aktualitāti nav zaudējis vairāk nekā 50 gadus.
Ir mainījusies dzejnieku un klausītāju komunikācijas formas, tikšanās vietas, bet septembrī pāri Latvijai pāršalc dzejas vārsmas.

2018. gada 7. septembrī plkst. 18.00 Raiņa un Aspazijas mājā, Rīgā, Baznīcas ielā 30 aicinām apmeklēt Tukuma dzejnieku radošo pēcpusdienu “Proza paiet malā”.

Tukuma dzejnieki savus darbus šai īpašajā vietā lasīs pirmoreiz. Pirmoreiz arī riskēs savu dziļi personiski rakstīto dzeju sakārtot dialogos ar otra dzejdara vienatnē radīto. Izņēmums ir vakara noslēdzošais tandēms, kas to jau darījuši, turklāt apzināti rakstot dialogus dzejā. Šajā tandēmā ir vēl viens izņēmums – liepājnieks Māris Reinbergs starp tukumniekiem.
Iveta Šimkus un Andris Jansons – TUVPLĀNI,
Anna Jurševica un Aigars Brics – SAMULSUMS,
Baiba Talce un Gvido Drage – LIETUS JŪRAS MALĀ,
Sarma Upesleja un Māris Reinbergs – SARUNAS AR ASPAZIJU.
Katrs tandēms ir saderīgs, bet atšķirīgs no pārējiem noskaņās un dzejošanas manierē. Lasījumus papildinās Andra Jansona muzikālās pauzes.

11. septembris ir Raiņa dzimšanas diena. 2018. gada 11. septembrī plkst. 13.00 Latvijas Rakstnieku savienība un Raiņa un Aspazijas māja (MMA) aicina uz atceres brīdi dzejnieka atdusas vietā Raiņa kapos. Skanēs Raiņa dzeja un tautasdziesma no tālās jaunības zemes Latgales, pārdomas par viņa daiļradi un dzīves gājumu. Piemiņas brīdī piedalīsies Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze, Raiņa un Aspazijas mājas galvenā speciāliste Gaida Jablovska, aktieris Haralds Ulmanis, VEF Kultūras pils Latgaļu sadzīves dziesmu ansamblis OLŪTEŅŠ (vadītāja Rasma Mežale).

Plkst. 15.00 Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā 30, Rīgā, Zinātnisko lasījumu laikā ieklausīsimies, ielūkosimies vēstures dokumentos, kuri glabājas mūsu nemateriālā kultūras mantojuma krājumā, kā arī privātos arhīvos. Mūs uzrunās LRS priekšsēdētājs Arno Jundze.
Pārdomās dalīsies pētnieki, bijušās Rakstnieku savienības amatpersonas, dzejnieki un rakstnieki: LU LFMI zinātniskā asistente Madara Eversone, literatūrzinātnieks Ilgonis Bērsons, dzejnieces Lija Brīdaka un Velta Kaltiņa, rakstnieks Roalds Dobrovenskis un Raiņa un Aspazijas mājas (MMA) galvenā speciāliste Gaida Jablovska.

Pasākumu organizē un atbalsta Latvijas Rakstnieku savienība, Raiņa un Aspazijas māja (MMA), VKKF.

Memoriālo muzeju apvienības rīkots publisks pasākums.

Foto un video materiāli tiks publicēti interneta resursos un izmantoti muzeju publicitātes pasākumos.
Vairāk informācijas: Memoriālo Muzeju Apvienība -