Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Noslēgusies “BILŽU BIROJA” akcija “ApGLEZNO un noBILDĒ arī Tu savu pastkastīti!”

Redakcija
Redakcija

Noslēgusies “BILŽU BIROJA” rīkotā mūzikas un mākslas festivāla “BILDES” 35 gadu jubilejai veltītā akcija “ApGLEZNO un noBILDĒ arī Tu savu pastkastīti!”. Tajā iesūtītas 412 mākslinieciskotu pastkastīšu un 303 pastkastīšu maketu fotogrāfijas no 73 Latvijas pilsētām un novadiem.

Visaktīvāk akcijā iesaistījās Jelgavas, Liepājas un Tukuma novada iedzīvotāji. Tālākā pastkastīte tapusi Krievijas Federācijā, un to darinājusi latviešu valodas un kultūrvēstures skolotāja Ilona Saverasa. Savukārt, Briseles latviešu nedēļas nogales skolā tapa pastkastīšu maketi.

Darbu tapšanā izmantotas dažādas tehnikas – gleznošana, dekupāža, tamborēšana, kolāžu veidošana, pat kokgrebšana un kalšana. Arī tēmas bijušas dažādas – sākot ar melnbaltiem ģeometriskiem un abstraktiem tēlojumiem līdz pat krāsainiem dzīvās dabas un ainavu attēliem. Tās radītas gan pašiem sev, gan arī kā sirsnīgas dāvanas tuviniekiem un draugiem.

46 mākslinieciskoto pastkastīšu fotogrāfiju izlase un atsauces uz autoriem galerijai ŠEIT

Festivāla “BILDES” direktore Tija Auziņa: “Akcijas dalībnieki ir atjaunojuši novecojušās, padarījuši interesantākas un krāsainākas ierastās, veikalā pirktās, kā arī darinājuši pavisam jaunas, funkcionālas pastkastītes. No sirds priecājos par katra akcijas dalībnieka veikumu, mākslinieciskojot savas pastkastītes! Tagad katram no viņiem tāda pastkastīte ir vienīgā – izlolota, izsapņota, mīļākajās krāsās ietērpta… Tas ir oriģināldarbs, vēstījums pašiem sev, draugiem un radiem un arī garāmejošiem vērotājiem. Šīs pastkastītes ir kļuvušas par māju vizītkartēm un unikāliem vides objektiem. Aizkustinoši, pārdomu pilni un filozofiski, jautri un ģimeniski silti bija arī pastkastīšu tapšanas stāsti. Galvenais, ka tas viss veikts ar mīlestību.”

Pēc akcijai iesūtīto pastkastīšu foto galerijas aplūkošanas prieku par akcijas rezultātiem pauž Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte: “Brīnišķīgs ceļojums pa Latviju, iepazīstot tik daudzus visu paaudžu Latvijas ļaudis, kuri, labprāt atsaucoties idejai, ir spējuši iedzīvināt savu radošo potenciālu, padarot savu un kopējo dzīves telpu sakoptāku, krāsaināku. Pasta kastītēm būt kā būtiskam elementam cilvēku sadzīvē un Latvijas kultūras ainavā!”

Akcijas žūrijas pārstāvis, metālmākslinieks Arvīds Endziņš: “Durvis, ceļa gals, pastkastīte ir pirmie, ko ieraugām, dodoties ciemos vai atgriežoties mājās. Katrai lietai ir savs uzdevums un funkcija. Protams, labai lietai galvenais ir ērti kalpot saimniekam, tomēr bez lietām mums ir arī citas vērtības. Viena no tām – kopā radīšanas prieks ģimenes lokā, draugu pulkā, ar kaimiņiem. Ir jauki, ja pastnieks nes avīzes uz pastkastīti ar kaķi, balodi, ābeļziediem vai Vinniju Pūku. Latviešu valodā taču sakām – pastkastīte, nevis kaste. Tā silti un mīļi.”

Akcijas gaitā apgleznotas kā privātās, tā arī kopējās daudzdzīvokļu māju pastkastītes. Ne vienas vien mājas iedzīvotāji darbojušies kolektīvi, lai atsvaidzinātu un padarītu priecīgāku savas mājas kāpņutelpu.
Pie mākslinieciskotām pastkastītēm tikušas arī 20 iestādes un uzņēmumi, tai skaitā arī 7 bibliotēkas, vairākas izglītības iestādes, pašvaldību pārvaldes, tūrisma apskates objekti u.c.

Domājot par sarežģīto laiku, kurā risinājās akcija, Latvijas Nacionālās bibliotēkas komunikācijas vadītājs Augusts Zilberts teic: “Cerīgs un pozitīvs skats uz ikdienu šobrīd mums visiem ir ļoti nepieciešams, un apgleznotās pastkastītes to nodrošinās arī ilgtermiņā, vienlaikus atgādinot par savdabīgo 2020. gadu. Man ir patiess prieks, ka akcijai atsaucās arī bibliotēkas, kārtējo reizi apliecinot, cik bibliotēku darbinieki ir radoši un daudzpusīgi."

Latvijas skolās norisinājās akcijas aktivizēšanas pasākumi “Ja man būtu pastkastīte…”. Tajos bērni tika aicināti iztēloties savu sapņu pastkastīti un veidot tās maketu. Attālināto mācību, kā arī vasaras prakšu laikā akcijā iesaistījās vispārizglītojošo un mākslas skolu audzēkņi Aizkrauklē, Baldonē, Krāslavā, Krimuldā, Mērsragā, Rīgā, Priekulē, Vecumniekos, kā arī bērni no citām interešu un izglītības iestādēm. Īpaši aktīvi darbojās Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija un mākslas skolotāja Dace Lejēja, kuras skolēni sagatavoja 143 pastkastītes un 218 pastkastīšu maketus: “Pastkastīšu dizainu veidošana attālināti Covid-19 pirmā viļņa karantīnas laikā mums visiem bija izaicinājums. Tas bija projekts 2,5 mēnešiem – no ideju skices līdz gatavam dizaina objektam. Jauki, ka skolēnu vecāki uzticējās savu bērnu mākslinieciskajām aktivitātēm un atļāva dizainēt savas mājas pastkastītes, kuras tagad rotā sētu vārtiņus un māju sienas. Daudzas pastkastītes aizceļoja arī pie skolēnu vecvecākiem un nu silda veco ļaužu sirdis.”

Arī pašvaldības un kultūras nami aicināja vietējos iedzīvotājus apgleznot pastkastītes. Pastkastīšu apgleznošanas pasākumā “Mēs savam Briežuciemam” vietējie iedzīvotāji atjaunoja un mākslinieciskoja pastkastīšu kompleksu pie bijušās pasta ēkas, kā arī vairākas daudzdzīvokļu māju un privātās pastkastītes. Pastkastīšu apgleznošanas pasākumi notika arī Ceraukstes, Zemītes, Penkules, Tumes, Popes pagastos, Līgatnē, Jūrkalnē un citur. Pasākuma “Ogre ceļo” atklāšanā Ogres novada Kultūras centrā pastkastītes apgleznoja mūziķi Antra Stafecka, Alex, Toms Kalderauskis un Gunārs Meijers.

Liepājas Karostas festivāla plenēra laikā mākslinieki apgleznoja pastkastītes, kuras nu rotā dažādus pilsētas uzņēmumus. Savas pastkastītes apgleznoja arī liepājnieki Ābeļu ielā, pulcējoties savas ielas svētkos un atverot savu pastkastīšu galeriju.

Latvijas Pašvaldību savienības padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe komentēja akcijas norisi: “Daudzviet, pa Latviju braukājot, redzu, ka pastkastītes kalpo arī kā savas vietas īpašo atpazīšanas zīmju rādītājas, amatu prasmju liecinieces, norādes zīmes. Tik simpātiska ir Ābeļu ielas Liepājā akcija! Ne tikai glītas pastkastītes, bet arī kaimiņu kopābūšana, ābolu našķu degustēšana. Prieks, ka Sēmes rozes tagad zied arī pie pagasta pārvaldes ēkas uz pastkastītes! Dažviet uz pastkastītēm var nolasīt saimnieku arodus, nojaust aizraušanās, atpazīt ciema mīluļus...”

Akcijas rezultātus atzinīgi novērtē Latvijas Kultūras akadēmijas Mākslas vēstures docente, ielu mākslas pētniece Zane Grigoroviča: “„BILŽU BIROJA” rīkotā akcija sniedza iespēju ne vien profesionāliem māksliniekiem, mākslas skolu audzēkņiem, bet arī jebkuram, kurš otu nav turējis rokās garus gadu desmitus, atcerēties, ka, zīmējot un gleznojot, var sagādāt prieku sev un ģimenei. Apsveicama ir viņu drosme savu veikumu eksponēt neaptverami lielā „izstāžu zālē”, novietojot apgleznoto pastkastīti ceļa galā, pie žoga vai kāpņu telpā, tā radot prieku daudziem.
Pēdējā laikā daudzas Eiropas pilsētas piesaista tūristus arī ar ielu mākslu. Tūrisma ceļvežos tiek iezīmētas vietas, kur var apskatīt apgleznotus namus, reizēm papildinātus ar asprātīgiem uzrakstiem.
Ļoti iespējams, ka, ceļojot pa Latviju, kāds izvēlēsies apskatīt tieši akcijas laikā tapušās pastkastītes.”

Ņemot vērā situāciju valstī, festivāls “BILDES” savas 35. jubilejas svinības ir pārcēlis uz nākamo gadu. Tāpēc klātienes tikšanās ar darbu autoriem nenotiks, bet balvas un krāsainus paldies no akcijas rīkotājiem un atbalstītājiem dalībnieki ar VAS “Latvijas Pasts” starpniecību saņems savās atjaunotajās, mākslinieciskotajās pastkastītēs.

Akcijai iesūtīto darbu fotogrāfijas, akcijas rezultāti un citas aktualitātes atrodamas mūzikas un mākslas festivāla “BILDES” Facebook lapā – @FestivalsBildes – un festivāla lapā BILŽU BIROJS

46 mākslinieciskoto pastkastīšu fotogrāfiju izlase un atsauces uz autoriem galerijai ŠEIT