Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Aicinām uz diskusiju par nemateriālo kultūras mantojumu Latvijā

Redakcija
Redakcija

Šā gada 8. maijā NVO namā no plkst. 15.00 līdz plkst. 18.00 aicinām uz diskusiju par nemateriālā kultūras mantojuma daudzveidību. Diskusija veltīta UNESCO Starptautiskajai dienai “Kultūras daudzveidība dialogam un attīstībai”.

Pasākumā ievadvārdus teiks Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktore Signe Pujāte. Turpinājumā LNKC folkloras eksperte Gita Lancere un tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubene stāstīs par nemateriālo kultūras mantojumu Latvijā un iespējām tikt iekļautiem Nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā. Savā pieredzē par iekļaušana Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā dalīsies biedrības “Skaņumāja” projektu vadītājs, etnomuzikologs Ilmārs Pumpurs. Pasākumā paredzēti arī kultūras biedrību muzikāli priekšnesumi.

Kas ir katras tautas nemateriālā bagātība? Vai Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam var pieteikt dažādu Latvijā dzīvojošo tautu kultūras mantojumu? Kāda ir nozīme iekļaušanai sarakstā? Diskusijas gaitā saņemsim atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem.

Nemateriālais kultūras mantojums ir kultūras piederības, identitātes un pašapziņas avots. Tas ietver sevī paražas, spēles un mutvārdu izpausmes formas, nacionālo virtuvi, zināšanas un prasmes, kā arī ar tiem saistītus instrumentus, priekšmetus, artefaktus un kultūrtelpas, ko kopienas, grupas un dažos gadījumos - atsevišķi indivīdi atzīst par sava kultūras mantojuma daļu.
2016. gada 1. decembrī stājās spēkā Nemateriālā kultūras mantojuma likums, kura pamatideja ir dzīvo tradīciju izcelšana, pievēršanās cilvēkam kā vērtībai un vērtības nesējam. Katrai Latvijā dzīvojošajai tautībai ir tiesības kopt savu nemateriālo kultūras mantojumu un pieteikt Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam.

Piedalīties diskusijā aicināti mazākumtautību un kultūras biedrību pārstāvji, kā arī citu nevalstisko organizāciju pārstāvji un visi interesenti.

Pieteikties dalībai diskusijā aicinām šeit: Diskusija par Nemateriālo kultūras mantojumu...
Diskusiju organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Projektu un sabiedrības integrācijas nodaļas Nevalstisko organizāciju atbalsta sektors sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru.