Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Pirmajā Adventē Rīgā iemirdzēsies svētku egles un tiešsaistē būs skatāmi koncerti

Redakcija
Redakcija

Pirmajā Adventē, ko šogad atzīmējam 29. novembrī, pilsētā iemirdzēsies Ziemassvētku egles, kultūras centros un dievnamos skanēs koncerti. Tā kā valstī noteikta ārkārtējā situācija, tad nenotiks publiski svētku egļu iedegšanas pasākumi, bet pirmās Adventes koncerti būs skatāmi tiešsaistē.

Līdz ar pirmo Adventi iedzīvotājus Doma laukumā priecēs egle “Kraukšķītis”, kuras noformējumu radījis SIA “First service” un mākslinieks Kristaps Štobis, vēl viena viņa veidotā egle “Konfektes” pēc 2. decembra rotāsies 11.novembra krastmalā. Savukārt Rātslaukumā būs skatāma egle “Meža pasaka”, kuru veidojis SIA “United workshops” un mākslinieks Jānis Ezers.

Gaidot Ziemassvētkus, jauku noskaņu pilsētā raisīs svētku egles, kas būs izvietotas parkos, un laukumos, kā arī 11. novembra krastmalā, iedzīvotājus un pilsētas viesus priecēs spuldzīšu virtenes pilsētas ielās un vides noformējums “Laika āderes telpa” Vērmanes dārzā, kura konceptu veidojuši SIA “KOB ART” – Kristīne Bērza un Oskars Bērzs. Svētku plakātus, kas būs skatāmi pilsētvidē, veidojusi māksliniece Lote Vilma Vītiņa, akcentējot tajos ideju par mājīgiem, drošiem, siltiem, svētīgiem, sirsnīgiem, līksmiem un īpašiem svētkiem.

Svētku noskaņa būs jūtama arī kultūras centros un dievnamos, ko ikviens interesents varēs vērot tiešsaistē. Pirmajā Adventē Rīgas Sv. Pētera baznīcā, piedaloties vokālajai grupai “Universum” – dziedātājiem Kristīnei Barkovskai, Ingai Martinsonei, Baibai Rudzītei, Egilam Jākobsonam, Rihardam Rudzītim, kā arī mūziķiem Raimondam un Oskaram Petrauskiem, skanēs koncerts “Ziemassvētku parafrāzes II”. Savukārt no Rīgas Latviešu biedrības nama tiks straumēts kamermūzikas koncerts “Stīgas. Balsis. Elektroakustika”, kurā uzstāsies vokālā grupa “Putni”, izpildītājmākslinieki Staņislavs Judins, Ilona Dzērve, Uģis Prauliņš un NeoQartet no Polijas. Tiešsaistē būs skatāms arī koncerts jauniešiem “OP.2” no kultūras centra “Mazā ģilde”. Tajā muzicēs Staņislavs Judins un dziedās Asnate Rancāne.

Sākot ar pirmo Adventi, katru svētdienu līdz pat 20. decembrim, Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parka Tējas namiņā, ievērojot valstī noteiktās piesardzības prasības, bērniem būs iespēja satikt Ziemassvētku vecīti. No 1. līdz 30. decembrim Rīgas Porcelāna muzejā darbosies Ziemassvētku rotājumu darbnīca, kuras apmeklējums noteikti iepriekš jāpiesaka. Savukārt kultūras centrā “Mazā ģilde” apmeklētājiem būs iespēja apskatīt Īrisas Irbes personālizstādi “Izaugsme”.

Svētku gaidīšanas noskaņa pilsēta būs jūtama ne tikai Adventes svētdienās, bet arī darba dienās. 2. decembrī kultūras centra “Ritums” podkāstu “Vakarēšana” ciklā Kārlis Anitens uz sarunu par folkloras rituālu nozīmi mūsdienās aicinās folkloras draugu kopas “Skandinieki” vadītāju, līvu kultūras pārstāvi Julgī Stalti. Savukārt 3. decembrī no kultūras pils “Ziemeļblāzma” Latvijas Radio 6 un LU Radio “NABA” ēterā tiks raidīts lieluzvedums “Pasaka par Skalbi”. Tajā piedalīsies jaunie aktieri Rihards Zelezņevs un Agris Krapivņickis, bet par muzikālo noformējumu gādās Imants Daksis, Juris Kaukulis, Evija Vēbere, Toms Mikāls, Elizabete Balčus, “Inokentijs Mārpls”, “Oranžās brīvdienas” un Roberts Gobziņš. Mūziķu sniegumu papildinās audiovizuālo risinājumu mākslinieki – Klāra Grundšteine, Valters Mednieks un Kaspars Kalniņš.

Gaidot svētkus, vides mākslas objektā “Goda vārti” būs skatāmas tematiskas videoprogrammas “Mans zelts ir mani mīļie”, “Mans zelts ir manas mājas”, kā arī šobrīd tik aktuālais vēstījums un atgādinājums “Mans zelts ir mana veselība”. Programmu autori ir videomākslinieks Māris Kalve un radošais direktors Kaspars Eglītis.
Svētku norises atbalsta Rīgas pašvaldība, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Informācija par pirmās Adventes koncertu programmu, māksliniekiem, norises laiku un tiešsaistes kanāliem ir pieejama tīmekļa vietnē Kultūra