Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Noslēdzies astotais Laikmetīgās dejas festivāls „VIDES DEJA”

Redakcija
Redakcija

11. augustā ar deviņām vides dejas performancēm un piecām dejas izrādēm no Latvijas, Igaunijas un Ungārijas Lūznavā, pulcējot vairāk nekā 70 festivāla dalībnieku, noslēdzās nu jau astotais Starptautiskais Laikmetīgās dejas festivāls „VIDES DEJA”.

Festivāla publiskās programmas ietvaros notika arī laikmetīgās dejas un latviešu dejas danču vakars, filmu vakars, kurā bija iespējams noskatīties filmu par horeogrāfi Sašu Valcu (Sasha Waltz, Vācija) un horeogrāfa Andželēna Prežokēža (Angelin Preljocaj, Francija) sadarbību ar komponistu Karlheincu Štokhauzenu (Karlheinz Stockhausen), kā arī notika meistarklases festivāla māksliniekiem un apmeklētājiem.

Šī gada festivālā vides dejas performances iestudēja horeogrāfi Rūta Ronja Pakalne, Eva Kronberga, Mari Ri Shirotsuki, Guntis Spridzāns, Mārtiņš Līdaks, Lilija un Edgars Lipori, kā arī viesmākslinieks Laszlo Fülöp no Ungārijas.

„Esam patiesi priecīgi un pagodināti, ka Starptautiskais Laikmetīgās dejas festivāls ”Vides Deja” par savu mājvietu jau otro gadu izvēlējās mūs - Lūznavas muižu un tās apkārtni, kura “dzīvoja” vides deju ritmā nedēļas garumā,” stāsta Lūznavas muižas pārvaldniece Iveta Balčūne. „Tā bija unikāla iespēja visiem festivāla apmeklētājiem iepazīt laikmetīgo deju, ļauties deju eksperimentam, emocijām un aizklīst domās un kustībās ārpus pieņemtajiem stereotipiem. Daudziem vietējiem skatītājiem deju performances parkā, mežā, angārā un citur bija līdz šim neredzēts piedzīvojums, kas noteikti ļāva paplašināt izpratni un redzesloku par laikmetīgās dejas mākslu un dažādību. Lieliski, ka deju meistarklasēs un arī performanču veidošanā piedalījās vietējie interesenti, tai skaitā, tautu deju kolektīvu vadītāji un festivāla noslēgumā daži pat atzina, ka viņos esot izveidojusies pozitīva laikmetīgās dejas “atkarība”. Man šīs vasaras sākumā bija iespēja viesoties Luāras ielejas parkos un dārzos Francijā, kur notika daudzi laikmetīgās dejas priekšnesumi. Un, redzot „Vides Deja” uzvedumus Lūznavas muižas parkā un apkārtnē, neviļus pārņēma sajūta, ka esam tiešām daļa no Eiropas vienotās kultūrtelpas un caur laikmetīgo deju pie mums ienāk arī pasaules kultūras tendences. Un vēl - „Vides Deja” Lūznavas muižā parāda to, ka, vienuviet un vienam otru papildinot, var attīstīties kopā izcili kultūrvēstures objekti, savu atdzimšanu “gaidošas ēkas”, vietējā vide, sabiedrība un mūsdienu kultūras izpausmes”, ar cerību uz trešo „Vides Deja” festivāla norisi nākotnē stāsta I. Balčūne.

Arī festivāla idejas autore un mākslinieciskā vadītāja Lilija Lipora pauž gandarījumu par paveikto: "Festivāls VIDES DEJA ir piedzīvojis brīnišķīgus divus gadus Lūznavas muižas paspārnē. Esam izjutuši Lūznavas Mūzas klātbūtni un apjautuši, ka muiža tiešām ir celta kā mākslinieku rezidence. Apkārtne dod iedvesmu horeogrāfiem, dejotājiem, mūziķiem, gleznotājiem un citiem māksliniekiem radīt, piedzīvot un dalīties. Liels paldies Lūznavas muižas kultūras projektu vadītājai Ingai Drelei un muižas pārvaldniecei Ivetai Balčunai, kuras kopā ar savu darbinieku komandu palīdzēja realizēties festivāla idejai! Nu festivālam ir laiks doties tālāk un meklēt jaunu festivāla norises vietu un jaunus sadarbības partnerus!"

Vairāk informācija par festivālu “VIDES DEJA” mājaslapā videsdeja.lv un Lūznavas muižas mājaslapā Lūznavas muiža - Sākums

Festivālu „VIDES DEJA” organizēja Dejas atbalsta fonds ”Zvaigžņu AkA”, dejas teātra kompānija ”Stars’ Well” un Lūznavas muiža, atbalstīja - Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rēzeknes novada dome, Francijas Kultūras institūts, Gētes institūts un Latvijas Balzams.

Festivāla publiskā programma ikvienam interesentam bija pieejama bez maksas.