Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Veidenbaumam - 150. Jau vairāk nekā pustūkstotis dzejas skandējumu

Redakcija
Redakcija

Šodien, 3. oktobrī, aprit tieši 150 gadi kopš Eduarda Veidenbauma dzimšanas. Sabiedrības iesaistes akcija “Skandē Veidenbaumu!”, ko rīko LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, norisinās kopš 1. septembra, kad Latvijas Nacionālajā bibliotēkā par godu Eduarda Veidenbauma 150 gadu jubilejai kā viens no Dzejas dienu pasākumiem tika atklāta īpaša audio ierakstu kabīne. “Veidenbauma studijā” ikviens interesents var izvēlēties sev tuvāko Eduarda Veidenbauma dzejoli, to skaļi nolasīt un ierakstu saglabāt.

Veidenbauma dzejas skandēšanas akcija pieejama katram entuziastam arī tiešsaistē, vietnē https://lasi.literatura.lv, kur iespējams gan ielasīt un augšuplādēt audio failu, gan arī sekot populārāko Veidenbauma dzejoļu topam un balsot par citu dzejas lasījumiem, palīdzot noteikt labākos Eduarda Veidenbauma dzejas skandētājus.

Jau pirmajā akcijas mēnesī ar sabiedrības aktīvu līdzdalību esam ieguvuši 560 unikālus Eduarda Veidenbauma dzejas skandējumus! Akcija ļauj izzināt sabiedrībā populārākos un iemīļotākos Eduarda Veidenbauma dzejoļus, kas visbiežāk izvēlēti skandēšanai, – šobrīd tie ir dzejoļi “Kā gulbji balti padebeši iet”, “Jau ziediem rotātas pļavas” un “Es domāju, ka pasaulē”.
Dzejas skandēšanas akcija ļauj atklāt arī raksturīgas iezīmes latviešu deklamēšanas tradīcijās. Lai gan intonācijas, uzsvari, izteiksme, ko izmanto akcijas dalībnieki, bieži vien ir diezgan līdzīgi, vērojamas arī individuālas īpatnības un oriģināli un radoši mēģinājumi. Īpašs pārsteigums ir dzejoļu muzikālā apdare, ar kuru izceļas Melisas Kaškuras iedziedātā, jau pazīstamā dziesma “Es domāju, ka pasaulē” no Jura Kulakova komponētā cikla “Septiņarpus dziesmas ar Eduarda Veidenbauma vārdiem” (1987), gan vairākas veiksmīgas versijas dažādā stilistikā. Šobrīd balsojuma 1. vietu ieņem Eduarda Veidenbauma dzejoļa “Iedzer brāli” skandējums RobertsOGProductions izpildījumā, 4. vietā Sirins ieskaņotais Veidenbauma dzejolis “Ej un dzenies tik pēc naudas”.
Īpašu atsaucību akcija guvusi skolu jaunatnē. Vairākās skolās dalība akcijā “Skandē Veidenbaumu!” iekļauta mācību procesā kā viens no uzdevumiem. Kāds puisis pēc dzejoļa izteiksmīga lasījuma atstājis vēsti skolotājam: “Lūdzu, ielieciet man 10!” Akcijā iesaistās arī mazākumtautību skolu audzēkņi un cilvēki, kuriem latviešu valoda nav dzimtā. Viņu veiktie dzejas ielasījumi izceļas ar īpašu izteiksmību.
Nozīmīga un ražīga bijusi dalība mūsdienu kultūras forumā “Baltā nakts”, kad audio kabīni Latvijas Nacionālajā bibliotēkā apmeklēja gan nejauši foruma apmeklētāji, gan mērķtiecīgi interesenti, dažu stundu laikā radot ap 60 unikālu ierakstu. Akcijā iesaistījusies gan LR Kultūras ministre Dace Melbārde, gan Latvijas simtgades biroja vadošās pārstāves Linda Pavļuta un Leonarda Kļaviņa, klausītāji augsti vērtējuši arī etnomuzikologa Valda Muktupāvela skandējumu.

Vēl līdz 30. novembrim arī Jums iespējams piedalīties akcijā, atnākot uz LNB vai apmeklējot vietni https://lasi.literatura.lv! Redaktoru izlasi iespējams noklausīties Youtube kanālā “Lasi skaļi”
https://www.youtube.com/watch?v=eMT...
Skandē Veidenbaumu!

Akciju organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts (LU LFMI) ES ERAF finansētā projektā “Stiprinot zināšanu sabiedrību” (Nr. 1.1.1.1/16/A/040). Projekta mērķis ir izstrādāt virtuālu pētniecības un sabiedrības iesaistes laboratoriju un informācijas analīzes rīkus pētījumu veikšanai digitālajās humanitārajās zinātnēs, iesaistīt sabiedrību kopīgu zināšanu radīšanā un padarīt publiski brīvi pieejamu, ērti lietojamu apjomīgu kultūras datu kopumu pētniecībai un vispārējai izziņai.
Akcijas sadarbības partneri: Latvijas Nacionālā bibliotēka. Finansiāli atbalsta arī Rīgas dome un Rakstnieku savienība.