Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Šonedēļ ar krāšņu koncertu atklās Dzintaru koncertzāles vasaras sezonu

Redakcija
Redakcija

Šonedēļ ar krāšņu koncertu atklās Dzintaru koncertzāles vasaras sezonu
Dināra Rudāne
Foto J. Porietis

Šo piektdien, 2. jūnijā, plkst. 20.00 ar grandiozu koncertu tiks atklāta Dzintaru koncertzāles vasaras sezona. Koncertā tiksimies ar maestro Raimondu Paulu, Latvijas Radio bigbendu, pianistiem Vestardu Šimku un Hariju Bašu, dziedātāju Dināru Rudāni, jauno un talantīgo pianistu Andreju Feldmani, kā arī Jūrmalas festivāla orķestri diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

Vasaras sezonas atklāšanas koncertā klausītājus gaida lielisko Latvijas pianistu parāde. Vestardu Šimkus klausītāji mīl jau daudzu gadu garumā. Viņa rokās vienlīdz brīnišķīgi skan gan klasiķi, gan Džordžs Gēršvins, kurš kā neviens spējis apvienot Eiropas akadēmiskās mūzikas tradīcijas ar džezu, amerikāņu vieglumu un kultūru sajaukumu. Džordža Gēršvina otrā rapsodija klavierēm un orķestrim ir reti atskaņots komponista meistardarbs, kas pašam Gēršvinam bijis ļoti tuvs, bet uz Dzintaru koncertzāles skatuves skanēs pirmo reizi. “Tas ir labākais, ko es esmu uzrakstījis,” par šo skaņdarbu izteicies pats Džordžs Gēršvins.

Koncertā dzirdēsim arī pavisam jaunu pianistu – konkursa “Ineses Galantes talanti” uzvarētāju Andreju Feldmani junioru, kurš izpildīs Sergeja Rahmaņinova “Prelūdiju”.

Sergejs Rahmaņinovs bija viens no lielajiem pēdējiem romantiķiem, kura bezgalīgajos brīnišķo melodiju plašumos elpo dziļi izjusta krievu dvēsele. Rahmaņinova prelūdija Dodiēz minorā ir viena no komponista skaistākajām un populārākajām mūzikas lappusēm, ko viņš sarakstījis tikai 19 gadu vecumā. Būtiska Rahmaņinova skaņu raksta vadlīnija ir zvani un to attēlojums – ne velti arī šīs prelūdijas ievadā mūzikas vēsturnieki ir saklausījuši zvanu atveidi.

Koncerta otrajā daļā pie klavieru taustiņiem uguņos džeza lielmeistars Harijs Bašs un maestro Raimonds Pauls, kura īpašā piesitiena skaņa neprasa komentārus. Abi džentelmeņi dosies džeza priekšvēstneša – regtaima – enerģiskajos ritma virpuļos. Maestro Raimonds Pauls, gatavojoties vasaras sezonas atklāšanas koncertam uzsver: “Atklāšanas koncertā mēs kopā ar Hariju Bašu un Latvijas Radio Bigbendu izpildīsim regtaima kompozīcijas. Mums pievienosies jaunā un talantīgā dziedātājā Dināra Rudāne ar savu jauno programmu, radot koncertā pavisam jaunu noskaņojumu.”

Dināra Rudāne ir jauna, talantīga un daudzpusīga dziedātāja, kura ieguvusi maģistra grādu operdziedāšanā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Publikai plašāk pazīstama uzstājoties grupā “Re:public’’, meiteņu rokgrupā “Rock 5’’, kā arī Markus Riva fona vokāliste. Uzvarējusi šovā “Izklausies redzēts”, šobrīd piedalās dažādu žanru projektos – rokmūzikā, opermūzikā, kā arī muzicējot kopā ar maestro Raimondu Paulu.

Vasaras sezonas atklāšanas koncertā tiks ieskandināts arī jaunais Dzintaru koncertzāles “Steinway & Sons” koncertflīģelis, kas iegādāts ar Borisa un Ināras Teterevu fonda un Jūrmalas pilsētas atbalstu un ir paredzēts lietošanai tikai vēsturiskajā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Šis koncerts būs vienīgais, kurā jaunais koncertflīģelis būs redzams un dzirdams uz Dzintaru koncertzāles Lielās zāles skatuves.

Jaunā “Steinway & Sons” koncertflīģeļa iegāde ir daļa no plašākas sadarbības starp Dzintaru koncertzāli, Jūrmalas pilsētu un Borisa un Ināras Teterevu fondu, kas iesākās ar latviešu dekoratīvās mākslas meistara Anša Cīruļa sienu gleznojumu izgaismošanu vēsturiskās Dzintaru koncertzāles vestibilā 2016. gada novembrī un tai sekojošo leģendārā latviešu diriģenta Marisa Jansona tēva, Arvīda Jansona, skulptūras izveidi un uzstādīšanu vēsturiskās Dzintaru koncertzāles Dienvidu galerijā. Šai sadarbībai ir kultūrvēsturiska, mākslinieciska un izglītojoša nozīme, jo izveidotie mākslas objekti kalpos par iedvesmu mākslas un mūzikas cienītājiem, tūristiem un ikvienam koncertzāles apmeklētājam.