Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Lielajā piektdienākoris “Kamēr”aicina uz Džona Raterarekviēmu Dzintaru koncertzālē

Redakcija
Redakcija

14. aprīlī, Lielajā piektdienā, daudzkārt godalgotaiskoris “Kamēr…” un diriģents Jānis Liepiņš aicina uz sakrālās kormūzikas koncertu, kura centrālais notikums būs britu komponista Džona Ratera pasaulslavenāskaņdarba “Rekviēms korim, instrumentu ansamblim un soprānam” pirmatskaņojums atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē.

Koncerta pirmajā daļā klausītājus Lielās piektdienas noskaņās ievadīsArvo Perta, Georga Pelēča, Kšištofa Penderecka, Pētera Plakida un itāliešu komponista Lorenco Donati sakrālās kormūzikas pērles.

ArvoPerta skaņdarbu unikālo skanējumu raksturo komponista oriģinālātintinnabuli paradiguma, kas balstās uz zvaniņu sasaukšanos dažādās kombinācijās. Tintinnabuli tehnika ir arī kā komponista oriģināla pieeja tonalitātei, izskaidrojot to, kāpēc Perta mūzika skan gan laikmetīgi, gan senlaicīgi reizē. Toties latviešu vecmeistars Georgs Pelēcis savā mūzikā izmanto minimālisma rakstības stilu, pārdomas par pozitīvo un ilgas pēc ideāla. Poļu dzīvais klasiķis Kšištofs Pendereckis, kurš radošā ceļa sākumā bija novators modernists, mūža nogalē daudz komponējis sakrālu kormūziku, tai skaitā “Ķerubu dziesmu”. Ķerubi ir reti, mirdzoši eņģeļi, kuru galvenais uzdevums ir lūgšanas un svētības, turklāt viņi ir apveltīti ar pārlaicīgu gudrību.Stilizācijas meistara Pētera Plakida “In Memoriam” ar Broņislavas Martuževas tekstu ir latviešu kormūzikas pērle, ko1996. gadā pirmatskaņoja tieši koris “Kamēr…”. Savukārt Lorenco Donati ir itāļu komponists un kordiriģents, kurš bieži sastopams starptautisko koru konkursu žūrijās, tāpēc likumsakarīgi, ka savā daiļradē pievērsies tieši vokālajai mūzikai.

Koncerta otrajā daļā pirmo reizi izcilajā vēsturiskās atjaunotās Dzintaru koncertzāles akustikā klausītājiem būs iespēja baudīt atzītābritu komponista Džona Ratera pasaulslaveno skaņdarbu “Rekviēms korim, instrumentu ansamblim un soprānam”. Kopā ar kori “Kamēr…”, diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā, skaņdarba atskaņojumā piedalīsies dziedātāja Annija Putniņa (soprāns), Ieva Šablovska (arfa), Ruta Birzule (ērģeles), Inga Sunepa (čells), Guna Paula (flauta), Jana Zeļenska (oboja) un Edgars Vaivods (sitaminstrumenti).
Šo pārpasaulīgo skaņdarbu, ko komponists veltījis tēva piemiņai, viņš pats raksturojis kā drīzāk intīmu, nevis grandiozu, vairāk kontemplatīvu un lirisku nekā dramatisku. Tajā izmantoti tradicionālie latīņu rekviēma teksti, papildinot tos ar 23. un 130. psalmu tekstiem angļu valodā. Džons Raters ir pasaulē plaši atskaņots komponists, kas komponē gan kora un orķestra, gan instrumentālo mūziku.

Vēsturiskā Dzintaru Mazā koncertzāle ar 500 skatītāju vietām pēc vairāku gadu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem tika atklāta 2015. gada maijā, sniedzot iespēju koncertdarbībai Dzintaros norisināties visa gada garumā.