Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Šīgada Introvertās mākslas festivālā - meditācija mūzikā un leģendārais nakts koncerts ar MetjūBārliju

Redakcija
Redakcija

Jūnija beigās, uzreiz pēc vasaras saulgriežiem, uz trīs unikāliem koncertiem aicinās 16. Introvertās mākslas festivāls AD LUCEM. Šīgada festivāla trīs koncertos baudīsim izcilās beļģu kamermūzikas grupas MUSIQUES NOUVELLES “Skaņas Meditāciju”, pasaulslaveno indiešu garīgās mūzikas ansambļa senos garīgos dziedājumus, kā arī leģendāro astoņu stundu nakts meditāciju ar izcilo britu čellistu MetjūBārliju, Stāmerienes pilī.

27. jūnijā plkst. 20.00, Rīgas Reformātu baznīcā uz pirmo šī gada Introvertās mākslas festivāla AdLucemkoncertu “Skaņas meditācija” aicinās izcilā beļģu kamermūzikas grupa MUSIQUES NOUVELLES. “Skaņas Meditācija” ir ansambļa MusiquesNouvelles jaunā koncertsērija, kuras Opuss #1 ar lieliem panākumiem tika prezentēts Bozar koncertzālē Briselē 2015. gada decembrī, savukārt Opuss #2 tika pirmatskaņots 2017. gada janvārī Monsas jaunajā koncertzālē ARSONIC (Beļģija). Latvijas klausītājiem tiks piedāvāta šīs koncertsērijas labākā izlase, kurā iekļauta Arvo Perta, Olivjē Mesiāna, Johana Sebastiāna Baha, Gijoma deMašo, Lučāno Berio, AndrēRistika, Žana Pola Desī u.c. komponistu mūzika. Tā būskontemplatīva skaņas liturģija, kas, meistarīgi sakausējot vienotā skaņu pasaulē mūsdienu laikmetīgās mūzikas kompozīcijas ar vecmeistaru darbiem, aizved iekšējā ceļojumā uz intīmu, īpaši smalku klausīšanās pasauli bezlaika skaņas telpā.

28. jūnijā plkst. 20.00, Rīgas Reformātu baznīcā uz koncertu “Dienvidindijas senā garīgā mūzika” aicinās Pasaulslavenā indiešu garīgās mūzikas izpildītāja GājatriVenkataragavanaun Indijas tradicionālo instrumentu ansamblis - MaisoreSrikants (vijole) un ManojsSiva (mridangams), kuri pirmo reizi viesosies Latvijā, lai iepazīstinātu klausītājus ar Dienvidindijasmūzikas tradīciju (Karnātaku) un seno garīgo dziedājumu kultūru.
Karnātaka mūzikas sistēma ir saglabājusies tikai četros mūsdienu štatos Indijas dienvidu daļā, un tā ir attīstījusies no senajām vēdiskajām tradīcijām. Galvenais uzsvars Karnātakas mākslā likts uz vokālo mūziku – vairums kompozīciju ir rakstītas dziedāšanai, un pat instrumentu spēle ir jāatskaņo gāyaki (dziedāšanas) stilā. Karnātakastekstus ir radījuši seno laiku dzejnieki, un tie galvenokārt veltīti dieva godināšanai. Rāgas ir īpaša Indijas klasiskās mūzikas sastāvdaļa, kur katrai skaņai un intonācijai ir dziļa jēga un nozīme. Indieši teic, ka rāgām piemītot brīnumains dziedinošs spēks. GājatrīVenkataragavanas un indiešu tradicionālo instrumentu grupas veidotajā programmā skanēs Dienvidindijas senie garīgie dziedājumi, kurus uzskata par vistuvākajiem Vēdu kultūras mantojumam.

Festivāla noslēgumā ar patiesu prieku sveiksim izcilo čellistu MetjūBārliju, kura leģendārie nakts koncerti kļuvuši jau par festivāla vizītkarti. Astoņu stundu garo koncertu no 30. jūnija 22:00 līdz saullēktam, šoreiz būs iepējams klausīties Stāmerienes muižā. Šī ir īpaša festivāla „AdLucem” tradīcija, ko 2010. gada vasarā uzsāka MetjūBārlijs– fascinējošais britu čellists, kura personības spilgta iezīme ir radošums, atvērtība neparastām idejām un uzdrošināšanās, kas nepazīst ģeogrāfiskas, sociālas un stila robežas. Nakts koncertā no saulrieta līdz saullēktam, klausītāji var gremdēties orķestrālos akustiskā un elektriskā čella tembros un vērot video mākslu, vērstu uz uztveres koncentrāciju – sēžot, guļus uz segām, spilveniem vai guļammaisiem. Koncerta laikā var gan iemigt, gan pamosties un nonākt citā, neikdienišķā uztveres dimensijā. Programmā iekļauts ļoti plašs repertuārs no Johana Sebastiana Baha skaņdarbiem līdz Džona Metkāfa un citu mūsdienu komponistu mūzikai, arī paša Bārlija improvizācijas akustiskajam, elektriskajam čellam un elektronikai.

Biļetes uz šī gada Introvertās mākslas festivāla AD LUCEM koncertiem jau pieejamas visās biļešu servisa tirdzniecības vietās.

Introvertās mākslas festivāls AD LUCEM ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Kopš 2002. gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls AD LUCEMik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Biļetes uz Festivāla AD LUCEM koncertiem pieejamas „Biļešu servisa” tirdzniecības vietās un internetāwww.bilesuserviss.lv

Festivālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un Stāmerienes muiža.