Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Fransuā Rebela un Fransuā Frankēra heroiskās pastorāles Ismene pirmatskaņojums Mazajā ģildē

Redakcija
Redakcija

31. augustā plkst. 19.00 Mazajā ģildē baroka orķestris Collegium Musicum Riga, baroka koris Collegium Choro Musici Riga, solisti Monta Martinsone, Ilze Grēvele un Rinalds Kandalincevs un diriģents Māris Kupčs aicina uz Fransuā Rebela (François Rebel) un Fransuā Frankēra (François Francœur) heroiskās pastorāles Isméne (1747) koncertuzvedumu.

Jau 1747. gadā, kad tika pabeigts darbs pie heroiskās pastorāles Isméne un tā tika pirmatskaņota Versaļas pilī, klausītāju vidū raisījās diskusijas par to, kurš no abiem komponstiem īsti ir darba autors. Prestižā Parīzes opernama muzikālās dzīves vadītāji Fransuā Rebels un Fransuā Frankērs jau toreiz savu laikabiedru vidū bijuši slaveni ar savas autorības apzinātu slēpšanu, radot ap savām daiļradēm mistisku noslēpumainības plīvuru. Arī mūsdienās šis jautājums nekļūst mazāk aktuāls, tādēļ Latvijas senās mūzikas profesionāļi ar lielu degsmi gatavojas šim pirmatskaņojumam. Isméne nav vienīgais abu komponistu kopdarbs operas - baleta žanrā, līdzās tai ir arī tādas operas kā Tarsis et Zélie un Pirame et Thisbé, kurām, atšķirībā no pastorāles Isméne, ir atrodamas ziņas par atskaņojumiem un ierakstiem mūsdienās.

Šis Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāla 2018 koncerts aizvedīs klausītājus 18. gadsimta franču mūzikas smalkuma, ornamentu un niansētā vēsturisko instrumentu skanējuma pasaulē, turklāt 31. augusta atskaņojumu vēl unikālāku padara fakts, ka nav ziņu par operas Isméne atskaņojumiem kopš tālā 1747. gada pirmatskaņojuma Versaļā. Pateicoties diriģentam un senās mūzikas pētniekam Mārim Kupčam, operas partitūra tikusi daļēji atjaunota no fragmentu materiāliem, tādējādi liekot domāt, ka šis varētu būt skaņdarba pilnās versijas pirmatskaņojums ne tikai Latvijas publikai, bet arī visai pasaulei.

Ieeja koncertā bez maksas!

Pateicamies atbalstītājiem - Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam, Latvijas Republikas Kultūras ministrijai, Creative Europe, EEEmerging (Emerging European Ensembles), Rīgas Vēsturiskā Teātra un mūzikas biedrībai, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai, Mazajai ģildei.