Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Ar izcilu pašmāju un ārvalstu māksliniekiem turpina skanēt pirmie Vēsturisko ērģeļu svētki „Latvija – ērģeļu zeme”

Redakcija
Redakcija

Kopš maija Latvijā ieskanējušies pirmie Vēsturisko ērģeļu svētki „Latvija – ērģeļu zeme”, kas norit Latvijas valsts simtgades svinību programmas ietvaros. Ar koncertiem Valmierā un Viļakā turpina ieskanēties vēsturiskās ērģeles dažādās Latvijas vietās.

....................................................................................................................................................................................

Latvija ir ne tikai skaistas dabas un izcilu personību, bet arī ērģeļu zeme - šo apgalvojumu ir dzirdējis gandrīz ikviens. Bet, vai katrs zina, kādēļ? Daudzi atbildēs - mums taču ir Rīgas Doma baznīcas ērģeles, bet… Latvija ir bagāta ar vismaz 300 nozīmīgiem, vērtīgiem instrumentiem, kas ir milzīgs skaitlis mūsu nelielajai tautai. Ir būtiski svinēt Latvijas krāšņo jubileju dievnamos, izzinot un parādot Latvijas ērģeļu daudzveidību, krāšņumu un katra instrumenta īpašo skanējumu. Svētku ietvaros gan Latvijas iedzīvotājiem, gan ārvalstu viesiem tiks dota iespēja apceļot visus Latvijas novadus, klausoties un salīdzinot vēsturisko instrumentu skanējumu, kā arī apzinot valsts kultūrvēsturisko lepnumu.

Ar koncertu 27. jūlijā plkst. 19.00 Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā dzidrā soprāna Kristīnes Gailītes un meistarīgo ērģeļnieču Līgas Īvānes un Ilonas Birģeles izpildījumā skanēs tādu izcilu skaņražu kā J.S.Baha, K.F.E.Baha, L.Vjerna, F.Šūberta, S.Rahmaņinova, M.Zariņa, J.Kalniņa mūzika. Koncertā varēs dzirdēt ērģeļbūvētāja Alvja Melbārža stāstījumu ar interesantiem faktiem par Latvijas vēsturiskajām ērģelēm. Koncertā varēs apskatīt Valmieras Mākslas vidusskolas un Kocēnu pamatskolas audzēkņu mākslas izstādi “Mana ērģeļu zeme” (pedagogs Dace Brizauska).

28. jūlijā plkst. 18.00 Viļakas luterāņu baznīcā notiks Vēsturisko ērģeļu svētku “Latvijas – ērģeļu zeme” koncerts “Sirds lūgšana”, kurā muzicēs Ilze Grēvele (soprāns), Danuta Ločmele (baroka čells) un ērģelspēles meistare Ilona Birģele (ērģeles). Koncertu papildinās Alvja Melbārža stāstījums ar interesantiem, nedzirdētiem faktiem par Latvijas vēsturiskajām ērģelēm un ērģeļkultūru Latvijā. Tiks cildināti latviešu ērģeļu būvētāji, meistari, skolotāji un komponisti, kuru daiļrade un mūžs ir veltīti Latvijas ērģeļmākslai. Svētku ietvaros varēs apskatīt Viļakas novada skolu mākslas izstādi “Mana ērģeļu zeme”.

5. augustā plkst. 15.00 Viļakas Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā ērģeļu virtuozi, Rimska-Korsakova Sanktpēterburgas valsts konservatorijas Krievijas nopelniem bagātā mākslinieka Daniela Zarecka ērģeļu klases absolventi, starptautisko konkursu laureāti Dina Ihina un Deniss Mahaņkovs atskaņos J.S.Baha, M.Savas, M.Suržinska, P.Čaikovska, C.Franka un Dž.Ratera meistardarbus. Svētku ietvaros varēs apskatīt Viļakas novada skolu mākslas izstādi “Mana ērģeļu zeme”.

Ieeja koncertos bez maksas.

Vēsturisko ērģeļu svētku koncerti Latvijā:
27.07. – Valmierā
28.07. un 05.08. – Viļakā
12.08. – Aizputē
25.08. un 27.08. – Slokā
09.09. – Bauskā
24.09. – Zaļeniekos

Ieeja visos koncertos par ziedojumiem.
https://www.facebook.com/LatvijaErg...