Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Liepājas stīgu kvartets koncertēs jaunajā sastāvā

Redakcija
Redakcija

Liepājas stīgu kvartets koncertēs jaunajā sastāvā
Liepājas stīgu kvartets
Foto: Jānis Vecbrālis

Festivālā „Liepājas vasara” 3.augustā plkst.19 Promenade Hotel Hika zālē būs iespēja dzirdēt 1998.gadā izveidoto, stabilu vietu Latvijas kamermūzikas ansambļu vidē iekarojušo Liepājas stīgu kvartetu.

„Tā būs izcilu komponistu izcila mūzika – Mocarts, Haidns un mūsu pašu Jāzeps Vītols. Skaņdarbus izvēlējāmies tādus, lai tie sniegtu klausītājiem gaišas, viegli uztveramas, taču arī izsmalcināti gaumīgas mūzikas baudījumu,” saka vijolniece Līga Baltābola. Kā sola mūziķes: „Koncerta programma neatstās vienaldzīgu nevienu, kurš mūzikā meklē harmoniju un skaistumu.”

1998.gadā kvartetu izveidoja Liepājas Simfoniskā orķestra otro vijoļu grupas koncertmeistare GINTA ALŽĀNE. Kopš pirmsākumiem kvartetā muzicē arī čelliste DINA PUĶĪTE. Laika gaitā ansambļa sastāvā ir notikušas izmaiņas. 2010.gadā kvartetā pirmo vijoli sāka spēlēt Liepājas Simfoniskā orķestra pirmo vijoļu grupas koncertmeistare un soliste LĪGA BALTĀBOLA, bet altu – tolaik orķestra altu grupas otrā koncertmeistare Karlīna Īvāne. Kvartets savas prasmes papildinājis meistarklasēs pie čellista Kristofa Kuēna, „Voglerquartett” un kvarteta „Artis”.

2012.gada jūnijā kvarteta mūziķes ar izcilību absolvēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūru asociētās profesores Agnes Sprūdžas stīgu kvarteta klasē. Kvartets vairākkārt uzstājies festivālā "Liepājas vasara", kā arī festivālos " Latvijas Jaunās mūzikas dienas", „Via Baltica”, "Iededz gaismu", Balvu kamermūzikas festivālā un citos, sadarbojies ar latviešu un ārzemju mūziķiem, piedalījies projektos Rundāles, Bīriņu un Bauskas pilīs, Piksāru baznīcā, Lūznavas muižā un citviet.

2013.gadā kolektīvs plūca laurus I Arvīda Norīša Baltijas valstu stīgu kvartetu festivālā-konkursā. Uzreiz pēc tam tapa koncertieraksts Latvijas Radio studijā ar Jāzepa Vītola un Viļņa Šmīdberga kvartetu, kā arī Hugo Volfa "Itāļu serenādes" ieskaņojumiem. Turpinot sadarbību ar Latvijas Radio, vēl šī gada aprīlī Liepājas stīgu kvartets sniedza tiešraides koncertu no radio studijas.

Jauno koncertprogrammu kolektīvs atskaņos savā jaunajā sastāvā – alta partiju spēlēs pašreizējā Liepājas Simfoniskā orķestra altu grupas otrā koncertmeistare ZANE DZIESMA. Gluži pirmā reize tā gan nebūs, jo šādā sastāvā Liepājas stīgu kvartets jau ir muzicējis koncertzāles „Lielais dzintars” Kamerzāles atklāšanas koncertā.

Atgādinām, ka Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais festivāls „Liepājas vasara”, kas šogad norisinās no 1.jūlija līdz 26.augustam, ir leģendārā vasaras simfoniskās mūzikas cikla garīgais mantinieks un turpinājums. Gadu desmitiem Liepājā, Jūras parka brīvdabas estrādē siltajās vasaras dienās liepājnieki un kūrviesi ar visām ģimenēm varēja baudīt simfoniskās mūzikas koncertus. Tālajā 1783.gadā šo iniciatīvu aizsācis toreizējais Kurzemes hercogs Pēteris Bīrons. Pēdējos gados festivālā skanējuši tādi skaļi vārdi kā Giora Feidmans, Gidons Krēmers un „Kremerata Baltica”, Avi Avitals, Tokiko Kato un vēl citi.

Informācija par šo un citiem festivāla „Liepājas vasara” koncertiem atrodama www.liepajassimfoniskais.lv. Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas visās „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.