Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


„Baltic Duo” koncerts Durbes pils muzeja 25 gadu jubilejā

Redakcija
Redakcija

„Baltic Duo” koncerts Durbes pils muzeja 25 gadu jubilejā
Foto: Kristīne Ozola

2016. gada 30. jūlijā plkst. 16.00 Durbes pils (M. Parka ielā 7, Tukumā) aicina uz pils 25 gadu jubilejas koncertu, kurā uzstāsies „Baltic Duo” – vijolniece Aija Rēķe un flautiste Ilona Kudiņa.

Aija Rēķe un Ilona Kudiņa ir studējušas Bostonā, ASV. Aktīvi iesaistījušās Bostonas latviešu sabiedrībā, kopā piedalījušās dažādos muzikālos projektos, tostarp Kanādas Latviešu Dziesmu svētku kamerorķestrī Hamiltonā (2014). Duets „Baltic Duo” dibināts Bostonā (2015).

„Baltic Duo” reprezentē gan abu mūziķu identitāti, gan galveno tā ideju - popularizēt latviešu kamermūziku pasaulē, kas rakstīta flautai un vijolei. Duets „Baltic Duo” ir uzstājies daudzviet Bostonā, iekaitot prestižo King`s Chapel. Tā repertuārs ir plašs un daudzveidīgs, bet īpaša nozīme ir latviešu kamermūzikai - jaundarbiem un skaņdarbiem, kas nav pārāk daudz atskaņoti.

Abas mūziķes popularizē latviešu komponistu skaņdarbus pasaulē, bet Latvijā koncertējušas retāk. Laimīgas sakritības dēļ šogad abas mūziķes vienlaicīgi ir Latvijā un abas kopā koncertēs Durbes pilī Tukumā. Ideja par koncertu radās tukumniecei Aija Rēķei, kas jau agrāk ir spēlējusi Durbes pils lielajā zālē.

Koncertā, kas veltīts Durbes pils muzeja 25 gadu jubilejai, klausītājiem būs iespēja dzirdēt maz atskaņotus latviešu komponistu darbus, interesantus ārzemju komponistu jaundarbus, kā arī klasisko repertuāru. Aijas Rēķes un Ilonas Kudiņas izpildījumā skanēs I. Zemzara, V. Ritova, H.Pavasara, Gardela, J. Pačeco J.S. Baha un citu komponistu skaņdarbi.

Aija Rēķe ir dzimusi Tukumā. Ar izcilību beigusi Bostonas Universitātes Daiļo Mākslu Koledžu ar pilnu mācību stipendiju pie profesores Danas Mazurkevičas. Aija ieguvusi bakalaura grādu Roterdamas Konservatorijā Nīderlandē, kur mācījusies pie profesora Benziona Šamira, bet pirms tam absolvējusi Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolu Rīgā pie skolotāja Andra Baumaņa. Ir Bostonas Universitātes Baha Solo konkursa uzvarētāja, Klaipēda-Bostona starptautiskā vijolnieku konkursa un konkursa „Talants Latvijai” laureāte. Piedalījusies daudzos festivālos, tostarp Auroras Kamermūzikas Festivālā Zviedrijā, Collegium Musicum – Schloss Pommersfelden Vācijā, starptautiskajā festivālā Kiev Summer Music Evenings Ukrainā, festivālā Terra Magica Horvātijā, un Festival Internazionale de Musica Itālijā.

Aija uzstājusies kā soliste ar Klaipēdas Kamerorķestri Lietuvā. Piedalījās XIV Latviešu Dziesmu Svētkos Hamiltonā, Kanādā (2014.) un spēlējusi solo Vairas Vīķes-Freibergas lekcijas noslēgumā Bostonas Universitātē. Aija saņēma Latviskā Mantojuma fonda „Oskara Balvu” (2014). Uzstājusies Latvijā, Lietuvā, Horvātijā, Ukrainā, Itālijā, Vācijā, Zviedrijā, Rumānijā, Nīderlandē, Kanādā un ASV. No 2015. gada rudens ir vijoles skolotāja El Sistema, Austrumsommervillas skolā (El Sistema, East Somerville Public School), kur māca vijoļspēli The il Piano School un aktīvi koncertē kā soliste, kamermūziķe un orķestrante vairākos orķestros. Aija ir arī Theia Klavieru Trio vijolniece.

Ilona Kudiņa visas karjeras laikā savā flautas spēlē ir iekļāvusi elementus no dažādiem mākslas meistariem visos mūzikas stilos. Viņai ir diploms džeza/mūsdienu flautas sniegumā, kas iegūts Bērklija Mūzikas koledžā Bostonā, gan arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistra grāds klasiskajā flautas spēlē. Viņa ir pedagogs ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi.

Ierakstījusi un producējusi trīs diskus: „On The Bridge” („Uz Tilta”) - pasaules Latviešu komponistu kamermūzika flautai; „Amber Flute Quartet” („Dzintara Flautu Kvartets”) - Baltijas komponistu mūzika flautu kvartetam; „Nothing But Illusion” - džeza mūzikas albums. 2015. gadā Ilona bija pieaicinātā docētāja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Džeza mūzikas katedrā, bet šovasar viņa ir pasniedzēja XII Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos Siguldā.

Durbes pils Tukuma muzeja rīcībā nodota 1991. gada 1. augustā. 1997. gadā tika uzsākti Durbes pils remonta-restaurācijas darbi, kuru rezultātā atjaunota ēka un rekonstruēti vēsturiskais interjers. Pēc 12 gadu ilgas restaurācijas, 2009. gada 27. februārī, Durbes pils tika nodota ekspluatācijā. Durbes pils ir vienīgā no agrākajām Latvijas muižu kungu mājām, kur atjaunots 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma interjers un radīts priekšstats par vācbaltu kultūru.

Ieeja ar ielūgumu vai muzeja biļeti.
Skolēniem, studentiem, pensionāriem, invalīdiem: 1.50 EUR, pieaugušajiem: 2.50 EUR, ģimenes biļete 5.00 EUR (1 - 2 pieaugušie un 2 vai vairāk bērni līdz 18 gadiem).