Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Latvijas Radio bigbends koncertēs Francijā un ierakstīs jaunu albumu

Redakcija
Redakcija

Latvijas Radio bigbends un labi zināmi franču mūziķi izpildīs īpaši bigbendam tapušo programmu ‘’Paris ’19 - ‘29’’ š.g. 30. septembrī, plkst. 20.30, Le Bal Blomet, Parīzē un 3. oktobrī, plkst. 20.30, Theatre de la Coupe d'Or, Rošforā, Francijā.
Šo unikālo programmu - ‘’Paris 19-29’’, tieši Latvijas Radio bigbendam ir izveidojis Francijā un pasaulē labi zināmais džeza mūziķis un kompozīcijas profesors Pjērs Bertrāns (Pierre Bertrand). Šī programma ir slavenu mākslas darbu ilustrācija mūzikā, jo to veidojot, Pjērs iedvesmojās no tādiem slaveniem 20. gadsimta gleznotāju mākslas darbiem kā Le reve (Pablo Picasso), Tour Eiffel (Robert Delaunay), Courbe Dominante (Vassily Kandinsky), Les Amourex (Marc Chagall), Catalan Landscape (Joan Miro). Programmas pirmatskaņojums notika šī gada februārī festivālā Saxophonia.

“Šī programma mums ir īpaši nozīmīga, jo ir radīts kas pavisam jauns un oriģināls. Programma, kurā Latvijas Radio bigbends nav tikai izpildītāji, bet arī daļa no stāsta, no kopuma. Būtisks ir fakts, ka šīs programmas ieraksts tiks veikts Cristal Records - Sony Music studijā Francijā, studijā, kurā tapuši ļoti nozīmīgi un vēsturiski ieraksti. Šī sadarbība mūs iedvesmo, sniedz mums pārliecību un ļauj virzīties uz ne mazāk ambicioziem projektiem nākotnē” atzīst Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags.

Pēc koncerta Parīzē mūziķi dosies uz ierakstu kompānijas Cristal Records - Sony Music studiju Rošforā (Rochefort), lai šo programmu ierakstītu albumā, un sniegtu vēl vienu koncertu Theatre de la Coupe d'Or.

Šajā projektā kopā ar Latvijas Radio bigbendu piedalās vairāki izcili viesmākslinieki. Šīs programmas autos Pjērs Bertrāns ir komponists un saksofonists, kura daiļrade ietver neskaitāmas kompozīcijas un aranžējumus dažādiem sastāviem, kā arī mūziku kinofilmām un izrādēm. Albums "JOY" – Pjēra nesenākais veikums, 2017. gadā kategorijā "Gada labākais ieraksts" iegūst augstāko apbalvojumu valstī – ‘’Victoire du Jazz’’, tas ticis izdots prestižās ierakstu kompānijas Cristal Records - Sony Music paspārnē. Šāds apbalvojums iegūts arī iepriekš kopā ar Parīzes Džeza bigbendu - ‘’Victoire du Jazz : prix Franck Ténot’’ un "Django d'Or".

Programmai īpašo Parīzes šarmu piešķir akordeona skaņas. Akordeonists francūzis Kristofs Lampidečia (Christophe Lampidecchia) savu pirmo albumu izdevis jau 18 gadu vecumā un profesionālās karjeras laikā sadarbojiess ar pasaules labākajiem džeza māksliniekiem, starp kuriem noteikti jāpiemin Louis Winsberg un Marc Berthoumieux. Viņš ir strādājis kopā ar pazīstamo franču dziedātāju Maurane un ierakstījis arī mūziku filmai ‘’Francis Lockwood’.

Programmas perkusionists ir argentīnietis Minino Gerejs (Minino Garay). Kopš 1990. gada viņš dzīvo Parīzē, kur vada savu grupu: ‘’Los Tambores del Sur’’. Viņš strādājis ar tādiem slaveniem mūziķiem kā Dee Dee Bridgewater, Mercedes Sosa, Michel Portal, André Ceccarelli, Sixun, Laurent de Wilde, Richard Bona.

Programmas soliste ir jaunā un spilgtā franču dziedātāja Paloma Pradāla (Paloma Pradal). Dziedātāja un dejotāja, arī komponiste, kuras radošajā darbībā savijusies ietekme no šansoniem, flamenko, hiphopa, elektroniskās mūzikas, pasaules mūzikas.

Latvijas Radio bigbends jau vairākus gadus ir neatņemama Latvijas kultūras dzīves sastāvdaļa. Katra uzstāšanās ir kā īpaša enerģijas apmaiņa starp mūziķiem un klausītāju. Pagājušajā Latvijas simtgades gadā Latvijas Radio bigbendu ar izpārdotiem koncertiem un stāvovācijām uzņēma prestižākajās ASV koncertzālēs - Džona F. Kenedija skatuves mākslas centrā Vašingtonā un Linkolna centrā Ņujorkā, kā arī kopā ar Rendiju Brekeru (Randy Brecker) festivālā Jazz Baltica. Šogad kolektīvs vēl plāno vairākus koncertus, tai skaitā Spīķeru koncertsērijā ar Goran Gora un Mārci Auziņu, kā arī festivālā Eiropas Ziemassvētki kopā ar The Sound Poets.

Brauciens notiek ar LR Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu, un Latvijas Republikas vēstniecības Francijas Republikā informatīvu atbalstu.