Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


VIII Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētki ir atklāti

Redakcija
Redakcija

25. jūnijā aizvadīta pirmā VIII Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētku diena, kuru ieskandināja īpašs koncerts veltīts svētku idejas autoram maestro Imantam Kokaram, kā arī pati svētku Atklāšanas ceremonija.

Koncertā “Esi sveicināta, Saule! Veltījums Imantam Kokaram” izskanēja paša maestro iepriekš veidoto koncertprogrammu brīnišķīgāko paraugu izlase – dziesmas, kuru autori ir Pēteris Barisons, Antons Brukners, Pauls Dambis, Lūcija Garūta, Jurjānu Andrejs, Alfrēds Kalniņš, Imants Kalniņš, Juris Karlsons, Luka Marencio, Emilis Melngailis, Raimonds Pauls, Pēteris Plakidis, Urmass Sisasks, Georgijs Sviridovs, Imants Ramiņš, Rihards Vāgners, Jāzeps Vītols un citi.

Pie diriģenta pults stājās vairāk nekā desmit izcilu Latvijas diriģentu – Imanta Kokara audzēkņi un Dziesmu svētku virsdiriģenti, viņu skaitā Jānis Baltiņš, Aira Birziņa, Uldis Kokars, Roberts Liepiņš, Edgars Račevskis, Māris Sirmais, Ints Teterovskis, Andris Veismanis, Jānis Zirnis u.c. Koncerta mākslinieciskais vadītājs – Mārtiņš Klišāns.

Atklāšanu Vērmanes dārzā ieskandināja orķestri un kori no Somijas, Norvēģijas, Dānijas, Igaunijas, Lietuvas, Zviedrijas, Islandes, kā arī Latvijas kori Austrums, Juventus, Ogre, vokālā grupa Anima Solla un Nacionālais Bruņoto spēku štāba orķestris. VIII Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētku Atklāšanas ceremonijā piedalījās Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde.
“Dziedāšana dara mūs atvērtākus pret līdzcilvēkiem, dvēseliski bagātus, lepnus par savām saknēm un kultūru. Šo apziņu un kopības izjūtu no sirds novēlu izbaudīt ikvienam svētku dalībniekam un skatītājam!” tā kultūras ministre.

Svētku atklāšanas dienā svinīgi tika atvērta izstāde “Latviskās dvēseles raksti”, kas ir tēlains, taču informatīvs ieskats liecībās par latviešu tautas izcelsmi, valodu, senajām baltu un indoeiropeiskās kultūras saknēm un mūsdienu nacionālās kultūras spilgtāko izpausmi – Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem.

Ekspozīciju veido 26 Latvijas novadu tautas tērpi, etnogrāfiskie un arheoloģiskie priekšmeti un to attēli, latviešu rakstu zīmes un informatīvie teksti. Izstādi „Latviskās dvēseles raksti” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Projekta vadītāja Linda Rubena, mākslinieks Jurģis Krāsons, satura koncepta autori – Valdis Celms un Toms Skābardis. Ekspozīcijas tapšanā palīdzējuši Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejs, Tukuma muzejs, Latvijas Banka un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Apmeklētājiem „Rīgas mākslas telpā”, Rīgā, Kungu ielā 3, izstāde būs atvērta no 27. jūnija līdz 23. augustam. Darba laiki no otrdienas līdz svētdienai ir no plkst. 11.00 līdz 18.00. Pirmdienās izstāžu zāles telpas ir slēgtas.

26. jūnijā no plkst. 10.00 līdz 13.30 Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā, Kr. Barona ielā 1, norisināsies meistarklases, kur ar savām zināšanām par džeza skaņām un veselīgu dziedāšanu dalīsies īpašie viesi – diriģents un džeza entuziasts Jespers Holms (Dānija), baritons un diriģents Sorens Lillkungs (Somija), kā arī svētku prezentācijas kori.

No plkst. 15.00 līdz 16.00 dalībnieki vienosies svētku gājienā. Dalībvalstu kori pulcēsies gājienam Pils laukumā, koriem izkārtojoties alfabēta secībā, un dosies pa Pils ielu virzienā uz Doma laukumu, tad pa Zirgu ielu uz Līvu laukumu un pa Kaļķa ielu gājienu noslēgs pie Brīvības pieminekļa.

Uz gājiena norises laiku, tiks aizturēta automašīnu kustība Basteja bulvārī. 7., 9., 6. maršruta tramvaji tiks novirzīti. 5. maršruta tramvaja kustības nodrošināšanai tiks aizturēts gājiens.

Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētki norisinās no 2015. gada 25. līdz 28. jūnijam Rīgā un Latvijas novados. 2015. gadā Svētku tradīcijai aprit 20 gadi – šo gadu laikā svētki sarīkoti visās svētku tradīcijā iesaistītajās dalībvalstīs. Jubilejas gadā tos kārtējo reizi rīko Latvijai. Svētkos piedalās ap 8000 dalībnieku no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Dānijas un Islandes.

Svētku Noslēguma koncerts 28. jūnijā, plkst. 17.00 Mežaparka Lielajā estrādē vienlaikus būs arī Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmas noslēguma pasākums Latvijā.

VIII ZIEMEĻU UN BALTIJAS VALSTU DZIESMU SVĒTKI
twitter.com/Choir_Festival
facebook.com/NordicBalticChoralFestival