Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Latvijā jau sesto reizi tiks atzīmēta Starptautiskā Džeza diena

Redakcija
Redakcija

Skaistas tradīcijas ir jākopj. Pie šīs atziņas pieturas arī UNESCO atzītās Starptautiskās Džeza dienas rīkotāji. Un jau sesto gadu arī Latvijā. Lai arī Džeza diena precīzi ir 30. aprīlī, tās atzīmēšana pie mums notiks no 29. aprīļa līdz 2. maijam ar iesildīšanās pasākumu jau 18. aprīlī.

Ieskaņas koncerts nu jau arīdzan tradicionāli notiks sadarbībā ar A/S "Pasažieru vilciens" un tiks aizvadīts vilcienā. Šoreiz reisos Rīga - Jelgava pulksten 15.17 un Jelgava - Rīga pulksten 16.29. Speciālas biļetes uz to nav jāpērk, pilnībā iztiekot ar vilcienā ierasti uzrādāmo. Pasažieru braucienu neparastāku un aizraujošāku ar muzicēšanu un arī stāstiem par džezu padarīs vokāliste Evilena Protektore, ģitārists Svens Vilsons un saksofonists Artūrs Sebris, kuriem pilnīgi iespējams pievienosies vēl kāds mūziķis.

Džeza diena Latvijā pirmoreiz tiks atklāta ar tematisku Artūra Dimenšteina fotoizstādi "Jazz Faces" 29. aprīlī pulksten 20 mūzikas bārā-restorānā "Trompete" Peldu ielā 24, Vecrīgā. Tajā pašā vakarā bez maksas būs iespējams apmeklēt arī Edgāra Rugāja trio vadīto jam session. Dimenšteins ar fotogrāfiju nodarbojas jau 20 gadus un pēdējo septiņu gadu laikā iemūžinājis arī Latvijas džezmeņus. Turklāt bildējot ar melnbalto filmu, kas vēl vairāk sasaucas ar džeza pasaules estētiku. Izstāde būs apskatāma līdz jūnija beigām.

Svarīgs uzsvars Džeza dienā tiek likts uz izglītību, tādēļ 30. aprīlī pulksten 18 uz apjomīga jauno mūziķu sastāva koncertu Latvijas Mūzikas akadēmijā aicina apvienotais šīs mācību iestādes un Rīgas Doma kora skolas bigbenda sastāvs, kā solistu pieaicinot itāliešu ģitāristu Francesco Guaiana. Apvienotā bigbenda sastāvā spēlē abu mācību iestāžu džeza nodaļu labākie audzēkņi un to vada saksofonists, flautists un komponists Dāvis Jurka. Francesco Guaiana ir pasaulē atzīts itāliešu ģitārists, kurš ilgus gadus nodzīvojis ASV, būdams gan aktīvs mūziķis, gan pasniedzējs prestižajā Bērklija Mūzikas koledžā Bostonā, taču tagad atgriezies dzimtajā Itālijā un ir viens no pieprasītākajiem ģitārspēles pasniedzējiem visā valstī. Biļetes maksās EUR 5 un būs nopērkamas pie ieejas.
Savukārt tās pašas dienas pulksten 19 uz lielisku koncertu aicina "VEF" kultūras pilī aktīvu darbību uzsākušais "VEF Jazz Club". Tur uzstāsies viena no kolorītākajām pašmāju džeza apvienībām "Jazzatomy" kopā ar amerikāņu-dāņu harismātisko kontrabasisti un vokālisti Kristin Korb. Viņa pārsteigusi džeza pasauli ar savu šim laikmetam neraksturīgi romantiski vieglo un uz deju aicinošo spēlēšanas veidu, kā arī kristāldzidro balsi, kas brīžiem šķiet pat ārpasaulīga.
"Jazzatomy" ir pašmāju mūsdienu džeza grupa, kas mēdz uzstāties pat padsmit cilvēku lielā sastāvā, bet kuras kodolu veido un skaņdarbus rada pianists Artjoms Sarvi kopā ar vokālisti Evilenu Protektori. Arī šajā koncertā klasisko džeza instrumentācijas sastāvu papildinās stīgu kvartets, turntable mākslinieks jeb dīdžejs, kā arī Čīles tautas instrumentu pārzinātājs un hiphopers. Pērn "Jazzatomy" laida klajā muzikāli piesātinātu disku "Colors of Summer", kas šā gada sākumā tika nominēts Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvai "Zelta mikrofons" labākā džeza, blūza vai soulmūzikas albuma kategorijā. Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs vai bilesuparadize.lv lapā internetā.

Vēl 30. aprīlī pulksten 19 patriotisku un labskanīgu bezmaksas koncertu "Tautasdziesma" Vecauces pilī sniegs Nacionālo bruņoto spēku bigbends. Jauno koncertprogrammu veidojis viens no vadošajiem lietuviešu džeza aranžētājiem Rimantas Giedraitis, taču tajā tik tiešām izskan tieši latviešu tautasdziesmas. Piemēram, "Seši mazi bundzinieki" un "Pūt, vējiņi!".

1. maijā pulksten 15 Kaņepes kultūras centrā Skolas ielā 15, Rīgā, notiks kontrabasistes un vokālistes Kristin Korb bezmaksas meistarklase, kam pulksten 20 sekos arīdzan bezmaksas jam session kopā ar saksofonistu Artūru Sebri, pianistu Artjomu Sarvi, bundzinieku Krišjāni Bremšu un citiem mūziķiem. Kristīna ir gan aktīva, pasauli ik pa laikam apceļojoša džeza mūziķe, gan pasniedzēja, kura bijusi arī vokālā džeza apmācības koordinatore Dienvidkalifornijas Universitātē un Džeza nodaļas direktore Centrālās Vašingtonas Universitātē. Tagad viņa dzīvo Kopenhāgenā, Dānijā.

Visbeidzot 2. maijā pulksten 19 "Kinfield Cafe" Krišjāņa Barona ielā 66/68 notiks smalks džeza trio koncerts, kurā uzstāsies franču-tunisiešu saksofonists Yacine Boulares, latviešu pianists Krists Saržants un amerikāņu basists Rob Duguay. Boulares šobrīd dzīvo Ņujorkā un ir oficiālais tā saukto koka pūšaminstrumentu zīmola "D'Addario" un to iemutņu zīmola "Lebayle" mākslinieks. Viņš neaprobežojas tikai ar džeza iemaņām un labprāt metas jaunos izaicinājumos gan pasaules tautu, gan klasiskajā mūzikā, uzspēlējot kopā pat ar Placido Domingo!

Krists Saržants ir spožs mūsdienu latviešu komponists, kurš smeļas iedvesmu gan no džeza, gan no klasiskās un kino mūzikas. Viņš studējis klavierspēli gan Latvijā, gan Dānijā, daudz koncertē ārvalstīs un pērn tika nominēts Nika Gothema balvai par ieguldījumu Latvijas džeza mūzikā. Savukārt Kanādā dzimušais, bet ASV uzaugušais Rob Duguay tagad dzīvo Ņujorkā, pasniedz privātstundas jaunajiem basistiem un regulāri uzstājas kopā ar mūziķiem no visas plašās pasaules, kuru vidū arī agrāk bijuši mūziķi no mūsu valsts. Diviem cilvēkiem paredzēta galdiņa rezervēšana kafejnīcā pa tālruni 24776096 - EUR 10, citādi ieeja bez maksas.

Par UNESCO atzītu kultūras pasākumu Starptautiskā Džeza diena kļuva 2011. gadā. Tās mērķis ir uzsvērt džeza žanra muzikālo nozīmīgumu un diplomātisko lomu visas zemeslodes iedzīvotāju saliedēšanā. Džeza dienas pasākumus Latvijā organizē apvienība "Wise Music Society", kuras misija ir palīdzēt klausītājiem atrast jaunu mūziku, nodrošinot, lai tā ir "wise" jeb patiesi kvalitatīva, bet mūziķiem - rast pielietojumu tam, ko viņi dara, un sasniegt plašāku mērķauditoriju.