Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Ziemassvētku dziesmas koncertciklā “Iededz gaismu”

Redakcija
Redakcija

27. decembrī plkst. 18.00 koncertzāles “Lielais dzintars” kamerzālē notiks šī gada pēdējais koncertcikla „Iededz gaismu” koncerts „ Ziemassvētku dziesmas”, kurā romantisku gada izskaņu aicina izbaudīt vokālā grupa “Putni” un arfiste Jekaterina Suvorova. Grupas jaunajā koncertprogrammā ietverti skaistākie Ziemassvētkiem veltītie darbi sieviešu balsīm. Kā solistes uzstāsies arī Iveta Romancāne, Agnese Urka un Ilona Dzērve – Tālute.

Adventa laiks tradicionāli tiek veltīts apcerei un sevis sakārtošanai pirms Ziemassvētkiem. Sirsnīga un apcerīga mūzika, kas šķīsta un pacilā dvēseli, harmoniski ievibrējot cildenākas jūtas ikvienā cilvēkā, lieliski piederas šim laikam. Koncertprogrammā Ziemassvētku dziesmas apkopotas gan pašmāju, gan ārzemju autoru skaistākās kompozīcijas, kurās organiski mijiedarbojas sakrālā un folkloras tradīcija, kas Eiropā gadsimtiem ilgi pastāvējušas līdzās.
Koncerta centrā būs divu angļu komponistu – Bendžamina Britena (Benjamin Britten, 1913 – 1976) un Džona Ratera (John Rutter, 1945) – dziesmu cikli sieviešu balsīm un arfai, kas ieguvuši plašu klausītāju atzinību visa pasaulē to unikāli skaistās, virtuozās un kolorītās mūzikas dēļ.
Bendžamina Britena kantāte “Ziemas Saulgriežu dziesmas” (Ceremony of Carols Op. 28) sieviešu balsīm un arfai komponēta 1942. gadā, tās pamatā ir dzejoļi viduslaiku angļu valodā. Darbs radies, Britenam ceļojot ar kuģi no ASV uz Lielbritāniju.

Džona Ratera mūzikas stils tiek raksturots kā eklektisks, tam vienlaikus piemīt franču un angļu kormūzikas 20. gs. tradicionālā rakstība, kā arī amerikāņu populāro dziesmu žanra stilu ietekme, taču visur klātesošs ir komponista melodiķa talants. Kora kompozīciju vidū īpaša vieta ir Džona Ratera sakrālajai mūzikai, kur kā mazas, kolorītas muzikālās gleznas atzīmējamas Ziemassvētku dziesmu apdares.

Līdztekus Britena un Ratera mūzikai, programmā skanēs arī latviešu kormūzikas klasiķa Jāzepa Vītola (1963 – 1048), zviedru skaņraža Hokana Sundina (Håkan Sundin) īpaši vokālai grupai “Putni” un Jekaterinai Suvorovai rakstītās “Marijas dziesmas”, kā arī komponistes Silvijas Silavas dziesmas.

Vokālā grupa “Putni” (vadītāja Antra Dreģe) dibināta 1993. gadā. To veido astoņas dziedātājas, kuras savu meistarību guvušas, dziedot Latvijas profesionālajos koros un vokālajās grupās (Valsts Akadēmiskais koris Latvija, Latvijas Radio koris, kamerkoris Ave Sol, Rīgas vokālā grupa, Marana u.c.), Putni ir pirmā grupa Latvijā, kas savulaik vokālo ansambļu muzicēšanā izveidoja jaunu uzstāšanās stilu un ieviesa oriģinālu, mūsdienīgu repertuāru, nevairoties no nopietnām, tehniski sarežģītām kompozīcijām un drosmīgiem eksperimentiem mūzikā, vienlaikus saglabājot sievišķīgu un pievilcīgu skatuves tēlu.

Koncertcikls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas Kultūras pārvaldes un Valsts SIA „Latvijas koncerti” atbalstu.