Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


17. septembrī, plkst. 18:30, Melngalvju namā notiks pirmā Rīgas balle

Redakcija
Redakcija

Latviešu dziedātāja Natālija Tumševica un balles deju starptautisko konkursu laureāts Vjačeslavs Višņakovs ir apvienojušies tandēmā, lai izveidotu grandiozu un neaizmirstamu kultūras pasākumu Vīnes balles vislabākajās tradīcijās. Vīnes balles ir viens no visspilgtākajiem un krāsainākajiem atgādinājumiem par to visnotaļ tālo laikmetu ar vienreizējiem, brīnišķīgiem komponistiem, kā arī elites neatkārtojamām sanākšanām un dāmu greznajiem tērpiem. Ir pagājuši vairāk kā 120 gadu, bet Vīnes balles joprojām ieņemt visnotaļ nozīmīgu vietu Eiropas kultūras dzīvē.

Projekta „Rīgas balle 2016” mērķi

1. Atjaunot Latvijas un Rīgas kulturālās tradīcijas.
2. Pozicionēt Latviju un Rīgu kā augsti kulturālo valsti un pilsētu pasaules mērogā.

Projekta „Rīgas balle 2016” uzdevumi

1. Veidot ikgadējo augstākās sabiedrības notikumu, apvienojot diplomātus, uzņēmējus un kultūras un mākslas pārstāvjus no Latvijas un visas pasaules.
2. Atjaunot un ievest Latvijā Klasiskās balles tradīcijas kā saskarsmes mākslas, izsmalcinātas uzvedības kultūras un estētikas paraugu.
3. Palielināt balles deju aktualitāti mūsdienu sabiedrības kulturālā dzīvē.
4. Savākt līdzekļus un piesaistīt uzmanību labdarības programmām.

Pasākuma „Rīgas balle 2016” apraksts

Rīgas balle 2016 noritēs vienā no vispopulārākajām un skaistākajām Baltijas ēkām, pašā Latvijas Republikas sirdī – Rīgā. Melngalvju nama bagātīgais interjers palīdzēs radīt 20. gadsimta balles neaizmirstamo atmosfēru. Balles viesus gaida izsmalcinātas vakariņas no restorāna „36 līnija”, īpaši izmeklēti dzērieni no Noble Wine, dzīvā mūzika visa vakara garumā un vienreizēja un neatkārtojama koncertprogramma. Balles laikā būs noteikts stingrs dreskods (dresscode), jeb ģērbšanās kodekss. Vīriešiem būs jāierodas ballē tērptiem frakā vai melnā uzvalkā ar pieskaņotu tauriņu! Dāmām balles dreskods paredz ierašanos garajos vakartērpos.

Plkst. 20:30 notiks balles atklāšanas oficiālā ceremonija, ko iesāks balles debitantu uzstāšanās. Baltos tērpos ģērbtas dāmas un viņu partneri melnās frakās izpildīs polonēzes un Vīnes valša demonstrējumus. Debitantu pāru īpašu atlasi veiks un tos sagatavos uznācienam Latvijas balles deju vislabākie dejotāji un horeogrāfi. Pēc tam, kad noritēs debitantu uzstāšanās, pasākuma organizatori, ar Rīgas Domes vadības un pasākuma partneru atbalstu, atklās Rīgas balli 2016.

Pūtēju orķestra „Rīga” izpildītajā koncerta programmā būs iekļauti Johana Štrausa, Pētera Čaikovska un Dmitrija Šostakoviča klasiskie skaņdarbi. Tāpat arī vakara programmas laikā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas baleta solisti, Latvijas labākie balles deju dejotāji, vēsturisko deju dejotāji, kā arī populārākie operas dziedātāji un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris.

Balles oficiālajā daļā noritēs loterija, kuras laikā gūtos ienākumus novirzīs labdarības akcijām: atbalsts Latvijas jauniem mūzikiem un atbalsts balles deju apmācībai bērnu namos.

Balles otrajā daļā orķestra vietā uzstāsies džezbends “Mirage”, tādējādi būs pienācis laiks ātro un lēno fokstrotu, valšu, tango, rumbas, ča-ča-ča un sambas ritmiem. Viesiem būs iespēja un tiks piedāvāts apgūt balles deju meistarklasi un, nenokāpjot no deju plača, izbaudīt dejas maģisko iedarbību.

Rīgas balle 2016 – tā ir unikāla iespēja Rīgā izbaudīt Klasiskās Vīnes balles atmosfēru, skaisti un eleganti pavadīt savu laiku, tai starpā kulturāli atpūšoties un komunicējot ar interesantiem cilvēkiem, kā arī, no sirds izdejoties brīnišķīgās, mūžīgās mūzikas pavadījumā.

Laipni lūgti uz Rīgas balli 2016!

     [+] [-]

, 2016-07-26 08:38, pirms 8 gadiem
Fakta kļūda! Balles dejās nekādi konkursi nenotiek. Konkursus rīko tikai Sporta deju federācija, mūsdienās tie ir jāsauc nevis konkursiem, bet par sacensībām, un tajos izpildītās dejas pēc Pasaules Sporta deju federācijas lēmuma nedrīkst saukt par balles dejām, tās ir jāsauc par sporta dejām! Balle nav ne konkurss ne sacensība, balle ir atpūta un prieks. Ballē apmeklētājiem dejot sportiskā stilā (akrobātika, roku izmetieni un kāju izspērieni, skriešana pa laukumu) etiķetes rokasgrāmatas atzīst par nepieklājīgu un nepieņemamu uzvedību. Vai sporta deju čempioni prot dejot balles apmeklētājiem pieņemamā stilā? Diez vai, jo dejojot nevienā no greznajām ballēm Virsnieku ballē, O. Kalpaka ballē, Labdarības klubu ballē, Akadēmiskajā ballē tie nav redzēti. ja nu vienīgi kā sporta deju koncertējošie mākslinieki, kuri par ko saņem atalgojumu.
Augstāk aprakstītais pasākums iecerēts skaisti, skatīsimies, vai un kā izdosies to realizēt. Viens no paredzamiem "klupšanas akmeņiem" ir bēdīgais fakts, ka Latvijā "diplomāti, uzņēmēji un kultūras un mākslas pārstāvji" diemžēl neprot dejot. Politiķi arī ir pieskaitāmi pie elites, bet ar viņiem ir īpašs stāsts. Politiķiem pieder vara atļaut sarīkot balli vai ne. Ja politiķis neprot dejot, viņa attiecības ar balli ir vēsas. Tāds ne tikai nedejos, bet arī visur ballēm liks priekšā šķēršļus, jo negrib parādīt savu dejot neprasmi. Jo īpaši tāpēc, ka varas piramīdas virsotnei pieder tas gods atklāt balli ar pirmo valsi vai polonēzi. Ja viņš to neprot, tad balle paliek bez atklāšanas, visi mīņājas un nesaprot, ko tālāk darīt. Orķestris spēlē, bet apmeklētāji nedejo, jo balle taču nav atklāta. Dejas vietā redzamā nemācētāju čāpošana un mīņāšanās no kājas uz kāju nav dejošana ballē! Tas ir bijis spilgti redzams greznākajās Rīgas ballēs. Dejot prot tikai neliels procents no balles apmeklētājiem - tie, kas beiguši balles deju kursus. Ko šie dejot nepratēji cilvēki ballē darīs? Tikai sēdēs, ēdīs un skatīsies kā dejo debitanti un koncertējošie mākslinieki? Vīnē balles zālē nekāda sēdēšana, ēšana un dzeršana nenotiek. Priekš tam ir kafejnīca! Rīgas Balles rīkotāji sola neizpildāmo - balles laikā iemācīt apmeklētājus dejot. Ballē mācīt kādam dejot Vīnē un citur pasaulē tiek uzskatīts par lielu nepieklājību - pret to iebilst visas etiķetes un pieklājīgas uzvedības rokasgrāmatas. Dejot ir jāiemācās pirms balles - balles deju kursos. Diemžēl laika vairs nav. Balles deju kursi sākas septembrī, un pusmēneša vai īsākā laikā dejot iemācīties nav iespējams, ja vien deju stundas nenotiek katru dienu. Būtu ļoti žēl, ja "pirmie kucēni" būtu jāslīcina. un ieplānotā balle neizdotos. Latvijai augstāka balles deju kultūra ir ļoti nepieciešama.