Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Augusta Dombrovska 9. starptautiskais jauno izpildītājmākslinieku konkurss vijolniekiem, altistiem un čellistiem

Redakcija
Redakcija

Augusta Dombrovska 9. starptautiskais jauno izpildītājmākslinieku konkurss vijolniekiem, altistiem un čellistiem
Foto: Kultūras pils "Ziemeļblāzma" arhīvs

No 2017. gada 26. novembra līdz 2017. gada 3. decembrim Rīgā, Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” un Augusta Dombrovska mūzikas skolā, notiks Augusta Dombrovska 9. starptautiskais jauno izpildītājmākslinieku konkurss vijolniekiem, altistiem un čellistiem.

Konkurss nosaukts ievērojamā latviešu uzņēmēja, mecenāta un vijoļbūves meistara Augusta Dombrovska vārdā un Rīgā tas norisinās no 1997. gada. Konkurss kļuvis par nozīmīgu karjeras sākumdaļas slieksni daudziem mūsu jaunajiem mūziķiem, kas pierādījuši savas prasmes starptautiskos konkursos ārpus Latvijas. Savukārt citu valstu jaunajiem mūziķiem dalība konkursā ir laba iespēja pabūt Latvijā – valstī, kurā auguši un savus pirmos soļus mūzikā spēruši daudzi pasaules slavu un atzinību guvuši mūziķi un izpildītāji. Latviešu mūziku konkursanti iepazīs, izpildot katram konkursam īpaši komponētos latviešu autoru jaundarbus.

2017. gadā konkursa atklāšana notiks kultūras pilī “Ziemeļblāzma”, 26. novembrī plkst. 18.00. Atklāšanas koncertā uzstāsies viens no 2011. gada Augusta Dombrovska konkursa laureātiem – vijolnieks Daniils Bulajevs.

Konkursa trīs kārtas – no 27. novembra līdz 1. decembrim - katru dienu notiks Augusta Dombrovska mūzikas skolā Ziemeļblāzmas ielā 38.

Konkursa noslēguma koncerts notiks svētdien, 3. decembrī, kultūras pilī “Ziemeļblāzma”, kad konkursa laureāti uzstāsies kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO).

Konkursa norise visās kārtās un noslēguma koncerts ir brīvi pieejami apmeklētājiem.

Konkursu rīko Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības struktūrvienība Kultūras pils “Ziemeļblāzma” sadarbībā ar Augusta Dombrovska mūzikas skolu.

Konkursa mākslinieciskie direktori: Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) čellu grupas koncertmeistare, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docente, Lielās mūzikas balvas 2008 laureāte Diana Ozoliņa, LNSO I vijoļu grupas koncertmeistars, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docents, Lielo mūzikas balvu 2004 un 2012 laureāts Sandis Šteinbergs, LNSO altu grupas koncertmeistars, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, Lielās mūzikas balvas 2009 nominants Arigo Štrāls.

Konkursā var piedalīties vijolnieki, altisti un čellisti, kas dzimuši pēc 1995. gada 26. novembra. Vijolnieki un čellisti sacentīsies divās vecuma grupās: A grupa – mūziķi, kas dzimuši pēc 2001. gada 26. novembra, B grupa – mūziķi, kas dzimuši laikā no 1995. gada 26. novembra līdz 2001. gada 26. novembrim. Altisti uzstāsies vienā grupā – tiek gaidīti pieteikumi no jaunajiem mūziķiem, kas dzimuši pēc 1995. gada 26. novembra.

Konkursa II kārtā jaunie mūziķi atskaņos jaundarbus, ko speciāli šim konkursam sacerējuši Latvijas komponisti Selga Mence (“Atspulgi ūdenī” – A grupas vijolniekiem), Pēteris Plakidis (“Mālers apmeklē kabarē” – B grupas vijolniekiem), Rihards Dubra (miniatūra altam un klavierēm), Indra Riše (“Maršs lieliskais” – A grupas čellistiem) un Georgs Pelēcis (“Brauciens ar motociklu” – B grupas čellistiem). Veiksmīgākie jaundarbu atskaņotāji savas interpretācijas ieskaņos 2. decembrī Latvijas Radio I studijā.

Konkursantus vērtēs žūrija, un tās priekšsēdētājs būs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, komponists Juris Karlsons. Žūrijas dalībnieki: Mehiko konservatorijas profesore, vijolniece Rasma Lielmane, Klaipēdas kamerorķestra radošais direktors un Klaipēdas universitātes asociētais profesors Mindaugas Bačkus, Latvijas Radio 3 “Klasika” direktora vietniece, muzikoloģe Rūta Paula, orķestra Kremerata Baltica altu grupas koncertmeistare Santa Vižine.

Konkursa I vietu ieguvēji uzstāsies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Gunti Kuzmu laureātu koncertā 2017. gada 3. decembrī Kultūras pilī “Ziemeļblāzma”.

2013. gada pavasarī pēc atjaunošanas un apkārtējās vides sakopšanas atdzima Kultūras pils “Ziemeļblāzma” (1913), kuras idejas autors, arhitekts un cēlējs ir leģendārais kokrūpnieks, mecenāts un ekscentriķis Augusts Dombrovskis (1845–1927). Apveltīts ar nelokāmu gribasspēku, būdams strādīgs un neatlaidīgs, izrāvies no trūkuma, viņš sekmīgi vadīja kokzāģētavu, klajā smilšu laukā uzcēla ziedošu Vecmīlgrāvi, virzīja pedagoģisku un sociālu jautājumu risināšanu, cīnījās pret dzeršanas postu, atbalstīja literātus un komponistus, uzturēja jaunrades namu. Augusts Dombrovskis augstu vērtēja mūzikas mākslu, viņš bija arī viens no pirmajiem latviešu vijoļu un citu stīgu instrumentu būvētājiem. Tāpēc likumsakarīgi, ka jauno izpildītājmākslinieku konkurss ir nosaukts Augusta Dombrovska vārdā.

Plašāka informācija un konkursu norises laiki - konkursa tīmekļa vietnē www.adc.riga.lv.