Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


JVLMA simfoniskā orķestra sezonas noslēguma koncerti

Redakcija
Redakcija

JVLMA simfoniskā orķestra sezonas noslēguma koncerti
Pjotrs Vandilovskis

Aprīļa beigās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas /JVLMA/ simfoniskais orķestris, noslēdzot savu koncertsezonu, viesdiriģenta Pjotra Vandilovska /Baltkrievija/ vadībā piedāvā publikai slāviska kolorīta klasiskās mūzikas šedevrus: baltkrievu komponista Viktora Voitika tautisku motīvu caurausto simfonisko svītu - Забавы /Izpriecas/, poļu komponista un vijolnieka Henrika Veņavska Otro koncertu vijolei un orķestrim re minorā op. 22 un čehu komponista Antonīna Dvoržāka Astoto simfoniju Sol mažorā op. 88. Turpinot tradīciju, arī šoreiz orķestris sniegs koncertu ne tikai savās mājās Rīgā 28. aprīlī, bet, pateicoties VKKF atbalstam, dosies nelielā koncertturnejā uz Vidzemes pusi, lai 27. aprīlī koncertētu Limbažu Kultūras namā.

Orķestra sezonas noslēdzošā koncerta diriģents Pjotrs Vandilovskis ir viens no baltkrievu ievērojamākajiem diriģentiem, kā arī Baltkrievijas Valsts Mūzikas akadēmijas mācībspēks. Karjeru sācis Baltkrievijas Lielajā operas un baleta teātrī ar Nikolaja Rimska-Korsakova operas “Cara līgava” iestudējumu. Strādājis ar Baltkrievijas Valsts Akadēmisko Simfonisko orķestri, bijis Sarajevas Filharmoniskā orķestra galvenais diriģents. Kopš 1997. gada Vandilovskis ir Baltkrievijas Valsts Mūzikas akadēmijas Diriģēšanas katedras vadītājs un augstskolas simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs. Kopš 2003. gada maestro ir Baltkrievijas Republikas Valsts kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs.

Koncertprogrammu raksturo atslēgas vārdi - prieks, jautrība un izcilība! Baltkrievu komponists Viktors Voitiks (1947) izceļas ar oriģinālu pasaules uzskatu un individuālu radošo manieri. Gan savā operā, gan oratorijās un kantātēs, gan orķestra un kamermūzikas kompozīcijās pratis organiski apvienot folkloru un dodekafoniju, seno deju un impresionistisku skaņurakstu. Katrs viņa skaņdarbs ir neparasti savdabīgs, nesasaistīts ar konkrēta žanra un stilistikas tradīcijām. Simfoniskā svīta Забавы jeb Izpriecas balstās uz kazaku karnevālu un rotaļu jeb ķekatu dziesmu un deju brīvu interpretāciju.

Henrika Veņavska Otrais koncerts vijolei un orķestrim re minorā uzskatāms par vijolnieku “zelta repertuāra” daļu. Pats, būdams izcils vijolnieks un Nikolo Paganīni kaislīgs sekotājs, Veņavskis lieliski pārzinājis vijoļspēles tehniskās un mākslinieciskās iespējas, tādējādi radījis ļoti gaišu, bez lieka traģisma un patiesi dvēselisku skaistu mūziku. Katrā no koncertiem kopā ar orķestri muzicēs cita soliste – limbažniekiem savu virtuozitāti demonstrēs Katrīna Auziņa, bet koncertā Rīgā muzicēs Lāsma Vītola.

Savam šīs sezonas pēdējam atvadu sveicienam orķestris izvēlējies Antonīna Dvoržāka Astoto simfoniju – komponista dzīves pilnbriedā un ideju zenītā radītais darbs, savulaik publikas ļoti iemīļots, šoreiz tiek piedāvāts mūsu klausītājiem.

Koncerti notiks:
Limbažos - 27. aprīlī plkst. 18.00 Limbažu kultūras namā. Ieeja brīva.
Rīgā - 28. aprīlī plkst. 16.00 JVLMA Lielajā zālē.
Biļetes Biļešu Paradīzes kasēs, Bilesuparadize.lv vai stundu pirms koncerta norises vietā.
Biļetes cena - 5 €; pensionāriem, studentiem un skolēniem, uzrādot apliecības – 3 €;

Esiet laipni gaidīti mūsu koncertos!