Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Ata Andersona solokoncerts un Nacionālo bruņoto spēku bigbenda «Tautasdziesma»

Redakcija
Redakcija

29. aprīlī, ieskandinot 5. UNESCO Starptautisko Džeza dienu Latvijā, svētku organizatori izdomājuši pieturēties pie «Jazz Concert Hall» tradīcijas un vienu no centrālajiem pasākumiem rīkot mājīgajā Vecrīgas Zirgu ielas koncertzālē. Divu daļu koncertā uzstāsies pianists Atis Andersons ar solo programmu, kurai sekos Nacionālo bruņoto spēku bigbenda veltījums nacionālajam dārgumam — Tautasdziesmai.

Atis Andersons ir pianists un komponists, kurš regulāri koncertē Latvijā un ārpus tās, kā arī ir uzstājies kopā ar tādiem māksliniekiem kā Seamus Blake, Rick Margitza, Robert Anchipolovsky, Eran har Even, Beppe di Benedetto, Jason Hunter, Gianni Gagliardi, Villu Veski, Liudas Mockunas, Jan Maksimovich un citiem. Solo koncertā būs dzirdamas Ata Andersona oriģinālkompozīcijas un kanādiešu trompetista, komponista Kenny Wheeler mūzika klavieru solo izpildījumā. «Biju iedziļinājies viņa mūzikā, ļoti uzrunā liriskā melodija un negaidīti sarežģīta harmonija», stāsta Atis par Kenny, ar kura māksliniecisko sniegumu tika iedvesmots.

Nacionālo bruņoto spēku bigbends vēlējās saviem klausītājiem parādīt, ka mūsu pašu tautasdziesmas var skanēt arī pilnīgi savādākos un nedzirdētos ritmos. Tāpēc ir radusies jauna koncertprogramma «Tautasdziesma», kuru speciāli NBS bigbendam veidojis viens no vadošajiem lietuviešu džeza mūzikas aranžētājiem Rimantas Giedraitis. «Auga, auga rūžeņa», «Seši mazi bundzinieki», «Saulīt vēlu vakarā(i)», «Caur sidraba birzi gāju», «Pūt vējiņi» un citas labi pazīstamas latviešu tautas dziesmas kļuva par pamatu jaunajai koncertprogrammai.

«Programma «Tautasdziesma» ir mīlestība pret savu zemi, pret to, ko darām. Tas ir aicinājums visiem klausītājiem atcerēties mūsu pamatvērtības un piedāvāt tās savādākā veidā, nekā tas ir ierasts. Tas, protams, vienmēr ir izaicinājums — piedāvāt kaut ko iepriekš zināmu, tādu klasisku vērtību mainītā veidā. Cilvēki ne vienmēr un ne uzreiz pieņem jaunās lietas. Gala rezultāts bija intrīga, bet klausītāji uz to reaģē pozitīvi. Mūzikai nāk līdzi arī stāsts, un programma arī pašiem mūziķiem ir aizraujošs izaicinājums. Sajūta un iespēja būt brīvākam, džeza mūzika, tā pulsācija, ritmika, tur visa tā būtība ir brīvība», par topošo koncertu jūsmo NBS bigbenda vadītājs un diriģents, kapteinis Aleksandrs Kreišmanis.