Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Lielās mūzikas balvas 2016 nominanti kategorijā “Gada jaundarbs”

Redakcija
Redakcija

Lielās mūzikas balvas 2016 nominanti kategorijā “Gada jaundarbs”
Kristaps Pētersons

Lielajai mūzikas balvai 2016 (LMB 2016) kategorijā “Gada jaundarbs” ir izvirzīti trīs skaņdarbi – Jura Karlsona Koncerts čellam, klavierēm, sitaminstrumentiem un orķestrim; Kristapa Pētersona simfonija lielam orķestrim “Miegs” un Marinas Gribinčikas astoņiem čelliem un sitaminstrumentiem rakstītā kompozīcija “Smilšu laiks”.
Balvu pasniegšanas ceremonija ar ilggadējā sadarbības partnera Hennessy atbalstu notiks 7. martā Latvijas Nacionālajā operā pl. 19.00. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Radio 3 “Klasika” pl. 19.00 un Latvijas Televīzijas 1. kanāls atliktajā tiešraidē pl. 22.05.

Jura Karlsona Koncerts čellam, klavierēm, sitaminstrumentiem un orķestrim ir vitālas enerģijas piesātināts opuss, spēcīgiem emocionāliem kontrastiem un spilgti tēlainām asociācijām, arī aizraujošiem muzikāliem atradumiem bagāts darbs. Pirmatskaņojumu tas piedzīvoja 6. janvārī Lielajā ģildē - “Latvijas Radio 3 “Klasika” 20 gadu jubilejas koncertā” Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, pianistes Agneses Egliņas, čellistes Kristīnes Blaumanes, sitaminstrumentālistes Elīnas Endzeles un diriģenta Andra Pogas izpildījumā.

Kristaps Pētersons nebaidās eksperimentēt un izaicināt, viņš prot pārsteigt un ieintriģēt, un viņa mūzika spēj savaldzināt, klausītājus ievilinot savdabīgā skaņas pasaulē, kas šķietami pastāv ārpus ierastā laika plūduma. To apliecināja arī viņa simfonija lielam orķestrim “Miegs”, kas 23. janvāra vakarā atklāja jau desmito “Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertu” un klātesošos ieveda īpatnējā akustiskā telpā. LNSO mūziķi atradās ne vien uz skatuves, bet arī dažādos punktos starp klausītājiem - lielajā zālē, balkonā, vestibilā un pat aizskatuvē, kur ar basģitāru rokās atskaņotājmākslinieku rindās bija arī pats autors. Jaundarba atskaņojumu pārraudzīja pat divi diriģenti - Andris Poga un Guntis Kuzma.

Marina Gribinčika ir smalkas un reizē spēcīgas mūzikas valodas īpašniece. Viņas darbu katalogs papildinās samērā reti, bet allaž ar ko spilgtu un pamanāmu, un saista ar stilistiski ļoti daudzveidīgu mūziku – jaunības gadu ārkārtīgi ekspresīvo un dažbrīd pat traģisma caurausto rokrakstu laika gaitā nomainījusi krietni gaišāka un savā ziņā pat rotaļīgāka izteiksme. Astoņiem čelliem un sitaminstrumentiem rakstītajā kompozīcijā “Laika spēles”, kas tapusi komponistes 50. jubilejas gadā un pirmoreiz izskanēja koncertā “Čellu Dream Team un draugi” 20. oktobrī Lielajā ģildē, autore aizrautīgi vēro laika ritējumu smilšu pulkstenī, atceras bezgalīgi garās bērnības dienas un apcer straujo laika plūduma izjūtu.