Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Pianisti brāļi Osokini un Latvijas Mūzikas akadēmijas orķestris ar stāvovācijām tiek uzņemti Berlīnē (+VIDEO)

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 20.augusta vakarā pianisti Andrejs Osokins, Georgijs Osokins un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskais orķestris diriģenta Andra Vecumnieka vadībā uzstājās leģendārajā Berlīnes Konzerthaus Lielajā zālē festivāla Young Euro Classic ietvaros. Latviešu mūziķus pārpildītā koncertzāle uzņēma ar nerimstošām stāvovācijām, liekot solistiem un orķestrim spēlēt neskaitāmas piedevas.

Krāsainā un daudzpusīgā programma ietvēra latviešu un pasaules mūzikas klasiku, kā arī spilgtu latviešu mūsdienu mūzikas paraugu. Klausītājiem bija iespēja dzirdēt gan Jāņa Mediņa Dainu, ko orķestrim instrumentējusi talantīgā, jaunā komponiste Madara Pētersone, gan poētisko Sergeja Rahmaņinova Otro klavierkoncertu, kad pie klavierēm sēdās Andrejs Osokins, gan šī paša dižgara virtuozo Trešo klavierkoncertu, ko kopā ar orķestri atskaņoja Georgijs Osokins. Turklāt, koncertā savu pirmatskaņojumu otrajā redakcijā piedzīvoja Rolanda Kronlaka skaņdarbs Under Pressure. Šī programma tika radīta, lai atklātu latviešu interpretu un komponistu līmeni visā spožumā.

Kā atzīst orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Andris Vecumnieks, šī koncerta atslēgas vārdi ir “jaunieši”, “mūsdienīgums” un “klasika”, jo festivāls jau septiņpadsmito gadu Vācijas galvaspilsētā pulcē pasaules labākos jauniešu simfoniskos orķestrus, bet Latvijas mūziķu uzstāšanās individuālā un unikālā virsvērtība ir iespēja redzēt divus talantīgākos jaunos pianistus vienā koncertā.

''Pianistu Andreju Osokinu var salīdzināt ar pašas kompozīcijas romantisko tēmu (…) kuru viņš parāda tās pirmatnējā skaistumā (…), elektrizējot ar visu ķermeni līdz pirkstu galiem. Viņa komunikācija ar orķestri ir līdzīga liesmai, ar ko orķestris tiek iedvesmots.'' — neliels ieskats Vācijas laikraksta Der Tagesspiegel publicētajā Tomasa Kurianoviča recenzijā.

Poētisko Rahmaņinova Otro klavierkoncertu Andreja Osokina interpretācijā iespējams noklausīties šeit:

Andrejam Osokinam šogad tā ir jau otrā uzstāšanās Berlīnē pēc spožās debijas Berlīnes filharmonijā, izpildot Čaikovska Pirmo klavierkoncertu. Pianista solokoncerts festivāla ietvaros notiks 28.augustā Konzerthaus Berlin.