Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Kultūras notikumi un izstādes Lūznavas muižā 2017./2018. gada ziemas periodā

Redakcija
Redakcija

Līdz ar novembra beigām Lūznavas muižā sākas ziemas kultūras notikumu periods, kura ieskaņā notiks tradicionālā Kadriļu nakts, turpināsies ar lieliskiem Ievas Kerēvicas un dueta “Stanislav Yudin & Asnate Rancane” koncertiem, kā arī ar jauno latviešu literatūras bestselleru tiks aizsākta literatūrai un iedvesmojošām personībām veltīts sarunu un stāstu cikls.

Kadriļu nakts
24. novembris 19.00, ieejas maksa 4,00 €
Lūznavas muižā notiks nu jau par tradīciju kļuvusī Kadriļu nakts, kurā, turpinot aizrautīgi iesākto kadriļu dejošanas popularizēšanu Latgalē, arī šoreiz tiks dejotas latviešu un citu tautu kadriļas, radot 20. gadsimta sākuma saviesīgo notikumu sajūtas. Divu gadu laikā kadriļu dejošanas pasākumi jau ir kļuvuši par Lūznavas muižas tradīciju. Novembrī iecerētajā Kadriļu naktī piedalīsies folkloras kopu “Dandari” (Rīga), “Vīteri” (Rēzekne) un “Dziga” (Rēzekne) dalībnieki. Popularizējot Latvijas mazākumtautību, šoreiz ebreju, nemateriālo kultūras mantojumu, Kadriļu naktī varēs apgūt divu ebreju kadriļu norises, kuras muzikāli izspēlēs klezmermūzikas grupa “L’Chaim” (Rēzekne). Tāpat oktobrī, īstenojot ilgi lolotu ieceri, Lūznavas muižā radies arī savs kadriļu dejotāju klubiņš, kuriem piedalīšanās Kadriļu naktī būs pirmā lielā dejošanas reize, mēģinot citiem balles dalībniekiem iemācīt arī kādu kadriļu.

Ievas Kerēvicas koncertprogramma “Interpretācijas”
26. novembris 15.00, ieejas maksa 8,00–12,00 €
Ievas Kerēvicas jaunā solo programma "Interpretācijas" – populāras un šķietami ierastas melodijas ietērptas džeza noskaņā profesionālu džeza mākslinieku izpildījumā. Pasaules džeza standarti, kuri māksliniekus pavadījuši viņu profesionālajās gaitās, būs atpazīstami jebkuram klausītājam, kā arī pārsteigs ar jaunu stāstu un svaigu skanējumu. Programmā iekļautas arī tādas populārās mūzikas pērles kā “Dancing Queen”, “Besame Mucho”, “The Look of Love” u.c.. "Interpretācijas" ir Ievas Kerēvicas otrā solo programma, kurā viņa apvienojusi Latvijā atzītus mūziķus – Madaru Kalniņu (taustiņinstrumenti), Norbertu Skrauci (basģitāra, kontrabass) un Arti Orubu (sitaminstrumenti).

Eiropas Kultūras mantojuma gada atklāšana – atvērto durvju diena
7. decembris 9.00–16.00, ieeja bez maksas
2017. gada 7. decembrī Milānā, Eiropas Kultūras foruma laikā, notiks 2018. gada kā Eiropas Kultūras mantojuma gada atkāšana. Svinot šo notikumu, Lūznavas muiža 7. decembrī piedāvā iespēju interesentiem apmeklēt muižu bez maksas un reizē apskatīt mākslinieces Ingas Onževas jauno izstādi, kura būs pieejama aplūkošanai tieši no 7. decembra. Latvijā šobrīd ir 8886 valsts aizsargājamie kultūras pieminekļi – arheoloģijas, arhitektūras, mākslas, vēstures, pilsētbūvniecības, industriālā mantojuma objekti. Viens no šiem pieminekļiem ir arī Rēzeknes novada Lūznavas (Glužņevas) muižas apbūve, kas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļauta 1998. gadā.

Stāsti un sarunas. Tikšanās ar bestsellera “Saplēstās mežģīnes” autori Karīnu Račko
9. decembris 15.00, ieejas maksa 3,00 €, cenā iekļauta vīna glāze
Turpinot savu trešo aktīvās rosības gadu, Lūznavas muiža aicina uz jaunu sarunu un stāstu ciklu, kuru caurvīs ar literatūru saistīti stāsti un iedvesmojošas personības. Pirmais cikla pasākums paredzēts 9. decembrī, kad gaidāma tikšanās ar jaunākā latviešu literatūras bestsellera, erotiskā romāna “Saplēstās mežģīnes” autori Karīnu Račko. “Saplēstās mežģīnes” autore, atklāti un drosmīgi rakstot par vīriešu un sieviešu slēptākajām vēlmēm, pilnīgi sagrauj mītu par latvisko kautrīgumu. Karīnas Račko ikdienas profesija ir saistīta ar medicīnu, tādēļ nav pārsteigums, ka romāna darbība risinās mediķu aprindās. Kāda ir autore, kuras spriedzes un jutekliskuma piesātinātais debijas romāns “Saplēstās mežģīnes” atver pilnīgi jaunu lappusi latviešu literatūras vēsturē, varēs noskaidrot Lūznavas muižā.

Stanislav Yudin & Asnate Rancane
16. decembris 15.00, ieejas maksa 5,00–7,00 €
Staņislavs Judins meklē iedvesmu etniskajā mūzikā, Asnate Rancāne – improvizācijā. Duets “Stanislav Yudin & Asnate Rancane” ir radies no idejas apvienot atšķirīgās muzikālās pieredzes, lai kopā radītu ko jaunu un nebijušu. Kopēja improvizācija rodas, apvienojoties Staņislava kompozīcijām, Asnates zināšanām par etnisko mūziku un folkloru. Oriģinālmūziku ar tautas tekstiem papildina tautas melodiju apdares. Staņislavs Judins ir zināms kā džeza un improvizācijmūzikas kontrabasists, kurš bieži piedalās eksperimentālās mūzikas projektos. Pēdējā laikā arvien vairāk pievēršas kompozīcijai un ir pārliecināts, ka iedvesmu iespējams rast dzimtajā zemē. Asnate Rancāne ir etniskās mūzikas pētniece, multiinstrumentāliste un tradicionālās mūzikas grupas “Tautumeitas” vadītāja. Jau no agras bērnības aktīvi darbojas folkloras mūzikā. Meklē iedvesmu improvizācijā, kuras radīšanā izmanto zināšanas un pieredzi, kas gūta, strādājot ar etnisko mūziku.

Stāsti un sarunas. Tikšanās ar Annu Rancāni un viņas Latgales stāstiem
13. janvāris 15.00, ieejas maksa 3,00 €, cenā iekļauta vīna glāze
Literatūras iedvesmoto sarunu un stāstu cikla otrais pasākums notiks janvāra vidū, kad interesentiem būs iespēja tikties rakstnieci un dzejnieci Annu Rancāni. Tikšanās reizes sarunās mīsies par Annas rakstīto Latgales un Rāznas stāstu tapšanu, ieskatu 2018. gadā izdošanai gatavotajā jaunajā dzejas krājumā, kā arī gida būšanu, par kuru tikko Latgales tūrisma konferencē saņemta īpašā žūrijas simpātiju balva.

Guntars Račs un draugi. Dzejas un mūzikas programma “365”
21. janvāris 12.00 (papildkoncerts) un 15.00, ieejas maksa 8,00–10,00 €
21. janvārī Lūznavas muižā viesosies Guntars Račs, kurš kopā ar draugiem-mūziķiem dziesmās, stāstos un dzejas rindās atklās savas jaunās grāmatas “365” stāstu. Kopā ar G. Raču Lūznavas Sarkanajā zālē būs Uģis Tirzītis (ģitāra), Andris Alviķis (bass), pagaidām noslēpumā turēta soliste un arī kāds no Guntara Rēzeknes draugiem-mūziķiem.

Pasaules mūzika un latgaliešu dzeja – “Brokastis četratā” un Raibīs
10. februāris 15.00, ieejas maksa 8,00–12,00 €
Kamermūzikas programma, kurā savīsies ansambļa “Brokastis četratā” spēlētā pasaules mūzika klasiska džeza apdarē un latgaliešu literāta Raibuo dzeja. Ansambļa “Brokastis četratā” dalībnieki katrs pazīstami kā mūzikas profesionāļi, četri akadēmiski izglītoti mūziķi, kuriem patīk rast prieku mūzikā – pianists Mārtiņš Zilberts, kontrabasists Jānis Stafeckis, flautists Andis Klučnieks un sitaminstrumentālists Aivars Krastiņš. Ansambļa loma Latvijas profesionālās mūzikas vidē ir īpaša, jo tas piedāvā unikālu klasiskās mūzikas un džeza sintēzi. Šādu stila sintēzi pasaules mūzikā apzīmē ar jēdzienu "third stream", taču "Brokastis četratā" ir vieni no nedaudzajiem Latvijas mūziķiem, kas savu daiļradi veltījuši tieši šim mūzikas virzienam.

Trio “Art-i-Shock” un Guntars Prānis
24. februāris 14.00, ieejas maksa 8,00–12,00 €
Trio “Art-i-Shock” ir patīkams pārsteigums un neapsīkstošas enerģijas lādiņš ikkatrā koncertprogrammā. Trio apvienojušās izcilas mūziķes – Agnese Egliņa (klavieres), Elīna Endzele (sitaminstrumenti) un Guna Šnē (čells), mūziķēm dažādi komponisti veltījuši jau teju divdesmit skaņdarbus. Koncertprogrammā “Art-i-Klasika”, kurā viss vijas ap senās mūzikas žanriem un motīviem, bet mūsdienīgā skanējumā, Lūznavas muižā trio pievienosies arī senās mūzikas lietpratējs Guntars Prānis, kuplinot skanējumu ar rata liru.

Riga Baroque Ensemble. Klusās nedēļas mūzika no Antverpenes katedrāles
11. marts 15.00, ieejas maksa 8,00–12,00 €
Pirmo reizi Latvijā un visā Baltijā izskanēs Jozefa Hektora Fiokko “Zaļās ceturtdienas lamentācijas” un Vilema de Feša Sonāte vijolei basso continuo op. 4 nr. 1, reminorā. “Riga Baroque Ensemble” sastāvā muzicē Aija Veismane (soprāns), Anna Naudžūne (baroka vijole), Ilze Grudule (baroka čells), Danuta Ločmele (baroka čells), Mārtiņš Garkevics (teorba) un Veronika Rinkule (klavesīns). Flāmu baroka mūzikas pērle Fiokko “Zaļās ceturtdienas lamentācijas” ir unikālas savā žanrā, pateicoties savdabīgajam un reti sastopamajam sastāvam – Fiokko ciklu rakstījis soprānam, diviem čelliem un basso continuo. Klusās nedēļas būtība ir vēršanās sevī. Beļģu komponists šo virzību attēlo, samazinot atskaņotāju sastāvu no maksimālā – cikla sākumā muzicē soprāns, divi čelli un bass, līdz minimālajam – Lamentāciju noslēgumā skan tikai soprāns un ērģeles. Vilems de Fešs (Willem de Fesch) bija Antverpenes Katedrāles komponists un kapelmeistars no 1725. līdz 1731. gadam. Viņa pēcnācējs šajā amatā no 1731. līdz 1737. gadam bija vijolnieks un komponists Jozefs Hektors Fiokko (Joseph Hector Fiocco).

AKTUĀLĀS IZSTĀDES

Līgas Grāveles personālizstāde “Burvības”
22. oktobris–6. decembris
"Gleznošana – tā ir burvestība. Es neuzskatu sevi par burvi, gleznošana man ir vaļasprieks." Līga Grāvele dzimusi 1986. gadā Jēkabpilī, šobrīd dzīvo un strādā Rēzeknē. Līga studējusi apģērbu dizainu Rēzeknes Mākslas un Dizaina vidusskolā, kā arī absolvējusi bakalaura studijas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Latgales filiālē grafikas nodaļā. Šogad māksliniece nolēmusi studēt vēl arī glezniecības nodaļas bakalaura programmā, šobrīd pirmajā kursā. Māksliniecei vienmēr tuvs ir bijis portreta žanrs. Darbos attēlotie personāži parasti ir tuvi cilvēki. Autores darbos bieži parādās latviešu tautu meitas tradicionālos tērpos, taču kāda no tērpa detaļām ir iztrūkstoša, ir atsegtas intīmas ķermeņa daļas u.tml., kas darbus padara koķetus un apvienojot sevī tradicionālo un moderno, sniedz referenci uz latviešu tautas dziesmām, kurās atskaitot darba tikumu, kara un gadskārtas tēmas, gan tiešā, gan simboliskā veidā ļoti tiek apdziedāts cilvēka ķermenis un reproduktīvā funkcija. Māksliniece piedalījusies daudz un dažādās izstādēs Latvijā (Rēzeknē, Rīgā, Varakļānos u.c.), kā arī ārzemēs – ar grafiku "Sleeping Beauty" saņēmusi godalgoto 1. vietu starptautiskajā konkursā – izstādē "Art Sessio" Vitebskā, Baltkrievijā. Personālizstādes notikušas Rēzeknē un Jēkabpilī.

Fotoizstāde “Igaunijas muižu skolas”
22. oktobris–22. novembris
Lūznavas muižā skatāma fotoizstāde “Igaunijas muižu skolas”, kura aplūkojama sadarbībā ar Igaunijas muižu asociāciju. Fotoizstādē atspoguļotas Igaunijas skolas pēc 1919. gada, kad noslēdzās muižu laikmets un tika atsavinātas vairāk nekā tūkstotis muižu, lai tās iekārtotu par skolām. Izstādes mērķis ir parādīt daļu no kultūras mantojuma, kas tiek izmantots arī mūsdienās. Šiem vēstures pieminekļiem ir atrasts jauns izmantojums, un tas pilda funkcijas, kas atstāj ietekmi uz sabiedrību. Tādējādi šīs vietas un ēkas turpina dzīvot – vecajam stāstam pievienojot jaunas nodaļas.

Inga Onževa “Baltā”
7. decembris–21. janvāris
Māksliniece Inga Onževa dzimusi Rīgā, taču savas studiju gaitas izvēlējusies uzsākt Rēzeknē, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā. Laika gaitā ar skolu saikne netika zaudēta, un šobrīd Inga ir Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas glezniecības un kompozīcijas skolotāja. I. Onževas darbi top īpašā manierē un stilā, meklējot tehnikas atbilstību idejai, māksliniece ir atteikusies no gleznošanas ar otu, tās vietā tiek izmantota špaktele un krāsu rullītis. Tāpēc mākslas darbos attēlotie dabas tēli ir monumentāli un abstrahēti, tīriem, gludiem krāsu laukumiem mijoties ar bieziem krāsas triepieniem. Darbos tiek izmantoti arī krāsu šļakstinājumi, kas piešķir gleznām savdabīgu dinamismu.

Perioda notikumu un izstāžu programma var tikt papildināta. Plašāk par Lūznavas muižu un tās aktivitātēm var uzzināt muižas mājaslapā luznavasmuiza.lv vai muižas sociālajos tīklos. Biļetes uz muižā notiekošajiem pasākumiem sarūpējamas “Biļešu Paradīze” biļešu tirdzniecības sistēmā – kasēs visā Latvijā vai internetā.