Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Jūrmalas festivāla noslēgumā – pasaulslavenais operdziedātājs Aleksandrs Antoņenko un pianists Daniels Pavļuts

Redakcija
Redakcija

No 17. līdz 19. jūlijam ar grandiozu klasiskās mūzikas programmu Dzintaru koncertzālē norisināsies trešais “Jūrmalas festivāls”. Festivāla noslēgumā - 19. jūlijā plkst. 20.00 Dzintaru koncertzāles mazajā zālē varēsim baudīt pasaulē slavenākā Latvijas tenora Aleksandra Antoņenko solo koncertu, kurā viņam pievienosies pianists un bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Viņa izpildījumā dzirdēsim skaistākās melodijas no komponista Riharda Štrausa daiļrades pūra.

Aleksandra Antoņenko vārds jau sen vairs komentārus neprasa – kopš 2004. gada viņš kļuvis par starptautiski atzītāko Latvijas tenoru, izdziedot un izdzīvojot vadošās tenora lomas uz pasaules ievērojamāko operteātru un koncertu skatuvēm, kopskaitā jau tuvu pie trīsdesmit. Ar panākumiem debitējis Diseldorfas, Berlīnes un Grācas operā, Drēzdenes Semperoper, Oslo un Stokholmas Karaliskajā operā, Ženēvas, Parīzes, Romas un Minhenes opernamos, Vīnes Valsts operā, Londonas Karaliskajā jeb Koventgārdena operā, Milānas La Scala un Ņujorkas Metropoles operā. Par spilgtu vokālo sniegumu operu izrādēs un Džuzepes Verdi Rekviēmā Aleksandrs Antoņenko saņēmis Lielo mūzikas balvu (2003). Apbalvojumu vidū ir arī ievērojamā zviedru dziedoņa Jusi Bjerlinga vārdā nosauktā balva un Lielā kultūras balva 2014 (Grand Prix de la Culture 2014), kuras pretendentus izraugās Vīnes Valsts operas, Vīnes Tautas operas, Stambulas Valsts operas, Erfurtes teātra, Nicas operas un Palmbīčas operas pārstāvju žūrija.

Daniels Pavļuts ir politiķis, bijušais Latvijas ekonomikas ministrs. Sākotnēji Daniels Pavļuts ir studējis mūziku, 1999. gadā ieguvis bakalaura grādu klavierspēles specialitātē Latvijas Mūzikas akadēmijā. Pēc tam studējis Lielbritānijā: Londonas pilsētas universitātē (City University London) kultūras menedžmentu, kā arī 2007. gadā ieguvis maģistra grādu sabiedrības vadībā (ar specializāciju līderībā) Hārvarda universitātē.

Riharda Štrausa vairāk nekā 70 ilgā radošā darbība aptver vienu no sarežģītākajiem un piesātinātākajiem vēstures periodiem, savienojot tiltu starp 19. un 20. gadsimtu. Atombumbu un televīzijas laikmetā, kad tika lauzti šķēpi par jauniem mūzikas estētikas principiem, Rihards Štrauss nepieslējās nevienai skolai, saglabājot savu mugurkaulu un valodu, pagaršojot arī spriegu ekspresionismu un daiļrades beigās atgriežoties apskaidrotā neoromantismā. Viņš bija ģeniāls instrumentētājs, orķestra pazinējs, kurš arī cilvēka balsij veltījis brīnumskaistas lappuses, vokālās mākslas šedevrus. Štrauss visu mūžu nodzīvojis ar vienu sievu – dziedātāju Paulīni Ānu, kura pirmatskaņojusi lielu daļu dziesmu. Krāšņie klavieru pavadījumi, augstvērtīgie teksti par mīlestību, bezgalīgais mūzikas plūdums – ne velti komponista biogrāfs Ernsts Krauze Štrausa dziesmu mantojumam veltījis šādus sajūsmas vārdus: “Kas par melodiju bagātību tik smalkās poēzijas pasaulē! Kas par formas izjūtu, kas par izdomas dzīvīgumu un pāri plūstošu jūtīgumu!’’

Jau trešo gadu Jūrmalas pilsētas iedzīvotājus un viesus priecēs krāšņākais vasaras notikums – “Jūrmalas festivāls”, kas apvieno izcilākos Latviešu un pasaules līmeņa māksliniekus. No 17. līdz 19. jūlijam festivāla goda mākslinieks – dziedātājs Aleksandrs Antoņenko – kopā ar Latvijā un pasaulē atzītiem māksliniekiem Raimondu Paulu, Kseniju Sidorovu, Latvijas Radio bigbendu, “Sinfonietta Rīga” un citiem gādās par neaizmirstamu vasaras muzikālo piedzīvojumu Dzintaru koncertzālē. Festivāla īpašie viesi – pasaulslavenais Londonas gospeļu koris. Biļetes uz “Jūrmalas festivāla” koncertiem “Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā.