Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Baltic Jazz Trio muzicē Otavā

Redakcija
Redakcija

Baltic Jazz Trio muzicē Otavā
Foto: Jānis Deinats

21.jūnijā plkst. 18.00 Otavā, Nacionālajā mākslas centrā notiks Baltic Jazz Trio koncerts, kas, svinot Latvijas valsts simtgadi Kanādā, notiek Otavas Starptautiskā džeza festivāla ietvaros.

Lai nestu pasaulē ziņu par Latvijas valsts simtgadi, Kanādā 21.jūnijā Otavas Starptautiskajā džeza festivālā viesojas Baltic Jazz Trio.

Baltic Jazz Trio ir triju Baltijas valstu džeza milžu apvienība – tajā muzicē Igaunijas kontrabasists Toivo Unts, Lietuvas pianists Daiņus Pulausks un Latvijas sitaminstrumentālists Māris Briežkalns. 2018. gadā trio svin desmit gadu jubileju un laida klajā otro studijas albumu Centenary.

Jaunajā CD Centenary līdzās trio pianista Daiņa Pulauska kompozīcijām likti džeza garā pārdarināti opusi, kuru oriģinālversijas autori ir dižgari no katras Baltijas valsts.

No Igaunijas izvēlēts starptautiski pazīstamākais šīs zemes komponists Arvo Perts (1935), un viņa daiļradi pārstāv skaņdarbs Für Alina. Šis darbs 70. gadu vidū kļuva par pirmo bezdelīgu Perta izkoptajam minimālistiskajam zvaniņu stilam, kas nu jau vairāk nekā četrus desmitus gadu sajūsmina klausītājus no visas pasaules.

No Lietuvas trio mūziķi izvēlējušies Mikaloju Konstantinu Čurļoni (1875–1911), kurš bija nolēmis kļūt par profesionālu komponistu, taču mūslaikos viņu pazīst un atceras galvenokārt kā vienu no īpatnākajiem un spēcīgākajiem simbolisma pārstāvjiem vizuālajā mākslā. Ģeniālais gleznotājs Čurļonis mūzikā atstājis mazāk zināmas pēdas, tāpēc prieks, ka no viņa daudzajām klavierprelūdijām nu vismaz divas ieguvušas otru mūžu džeza drānās.

Savukārt Latvijas klasisko mūziku šajā albumā pārstāv Pēteris Vasks (1946), kura mūziku pazīst daudzās pasaules zemēs un kurš zināms kā putnu dziesmu pazinējs un labā un ļaunā mūžīgās cīņas bruņinieks gaismas pusē. Pētera Vaska Viatore oriģinālā ir simfonisks stāsts par ceļinieku un viņa metamorfozēm uz mūžīgās kosmiskās kārtības fona.
Albumu vainago nenogurdināmā, radoši spilgtā un daudzveidīgā pianista un komponista Raimonda Paula (1936) veltījums mātei.

Baltic Jazz Trio mūziķi paveikuši smalku darbu. Albumā visnotaļ jaušama tuvošanās skaņulauka netveramākajiem novadiem, līnijas ir filigrānas, faktūras caurspīdīgas, noskaņa apcerīga, vietumis spirdzinoši vitāla. No klasiskās mūzikas meistaru dotā tematiskā grauda izaugušas autonomas kompozīcijas kā jauna vērtība. Šī ir mūzika garīgi nobriedušiem cilvēkiem, kuriem patīk pašiem savu dzīves pieredzi salīdzināt ar līdzcilvēku redzējumu.

Daiņus Pulausks (Dainius Pulauskas) ir viens no Lietuvas džeza ievērojamākajiem mūziķiem – pianists, taustiņinstrumentālists, atzīts grupu līderis un komponists.

Toivo Unts (Toivo Unt) neapšaubāmi ir Igaunijas džeza vadošais kontrabasists jau vairākus gadu desmitus. Līdztekus viņš ir arī Igaunijas Nacionālās operas mūziķis. Unts dibinājis un vada starptautisko festivālu Nõmme Jazz.

Māris Briežkalns ir Latvijas džeza aprites ass. Viņš vada Laikmetīgās mūzikas centru, ir festivāla “Rīgas Ritmi” mākslinieciskais vadītājs un producents, konkursa Riga Jazz Stage izveidotājs un Latvijas Radio skaņu ierakstu studijas vadītājs.