Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Koncertzālē “Cēsis” Gidons Krēmers un Kremerata Baltica koncertuzvedumā “Veltījums Orfejam”

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 9. jūnijā, plkst. 19.30, koncertzālē “Cēsis” gaidāms episks pasaulslavenā vijolnieka Gidona Krēmera un viņa izveidotā orķestra Kremerata Baltica koncertuzvedums “Veltījums Orfejam”. Kopā ar viesiem – soprānu Ingu Kalnu, franču pianistu Likā Debargu, lietuviešu obojisti Justi Gelgotaiti, aktrisi Gunu Zariņu un kori “...Kamēr” mūzikā un dzejā izdzīvosim sengrieķu mītu par pravieti, kas ar savu spēli spēj apburt dzīvās un nedzīvās būtnes. Koncertuzvedums Margo Zālītes režijā Latvijā būs skatāms un dzirdams tikai vienu reizi koncertzālē “Cēsis”.

Atzīmējot Gidona Krēmera 70. un kamerorķestra Kremerata Baltica 20. jubileju, koncertzāle “Cēsis” klausītājus aicina uz sengrieķu mitoloģijas varonim Orfejam veltītu koncertuzvedumu, kurā saplūdīs daba, mūzika, dzeja un māksla. Režisores Margo Zālītes uzveduma iecerē ir atklāt Mākslu kā koncentrētu dabu, kurā Gidona Krēmera spēle ir kā daba, kas piepildīta ar radītāja mieru.

“Esam gandarīti, ka Cēsu koncertzāles un Kremerata Baltica radošā ikgadējā sadarbība jūnija vasaras koncertos Cēsīs, šogad vainagosies ar unikālu, tematiski skaistu mākslas darbu. Projektam piesaistīti izcilākie Latvijas un Eiropas radošie spēki, meistarīgākie mūziķi. Pati koncertzāle pārtaps par krāšņu Paradīzes dārzu, un dabas klātbūtni izjutīsim gan telpā, gan mākslā. Aicinu ikvienu būt klāt šajā unikālajā mūzikas notikumā, kas būs skatāms vienīgi Cēsīs,” atklāj koncertzāles programmu direktore Inese Zagorska.

Koncertuzvedumā “Veltījums Orfejam” skanēs pasaules pirmatskaņojums - franču pianista un komponista Likā Debarga (Lucas Debargue) īpaši šim uzvedumam rakstīts jaundarbs koncertīno Orfeo di camera paša autora interpretācijā. Justes Gelgotaites sniegumā dzirdēsim vēl viena šī gada jubilāra - Georga Pelēča, Koncertu obojai un stīgām “ Atmiņas par Orfeju”, bet Gidons Krēmers vedīs Orfeju un Eiridīki pa Šūberta nemirstīgās mīlestības takām vijoles fantāzijā C dur, un viegli ieskicēs mūsu gadsimta dzejnieka dzīves stāstu Filipa Glāsa Orfeja svītā.

Koncertuzvedumu caurvīs R.M. Rilkes dzeja no krājuma „Soneti Orfejam” aktrises Gunas Zariņas lasījumā un mūzas – Ingas Kalnas visaptverošais skats no mūžības ar G.F. Tēlemana operas Orpheus lappusēm. Dabas un mūzikas spēku dziedājumos atklās jauniešu koris “...Kamēr” diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā. Gluži kā Orfejs, mākslinieki aizraus un iedvesmos klausītājus, skatītājus, mūzas skartos radošos prātus.

Biļetes nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.