Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Jubilāri satiekas koncertā Liepājā

Redakcija
Redakcija

1.decembrī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" Liepājas Simfoniskais orķestris ar koncertu godinās divus jubilārus - komponistu Ēriku Ešenvaldu un Valsts akadēmisko kori "Latvija".

Vienā vakarā uz Lielā dzintara skatuves satiksies lielākais profesionālais koris Baltijas valstīs un viens no mūsdienu ievērojamākajiem Latvijas komponistiem. VAK "Latvija" 50 balsu krāšņo skanējumu kuplinās Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauktie kori "INTIS" (diriģente Ilze Valce, kormeistars Kārlis Millers) un "Laiks" (diriģente Ilze Balode, kormeistare Laura Bluķe), kā arī PIKC "Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas" meiteņu koris (diriģents Andris Kontauts).

"Ērika Ešenvalda vārds jau sen vairs neprasa liekus komentārus – viņš ir pasaulē atzīts un pieprasīts komponists. Viņa talanta spozme ir ļoti īpaša, viņa mūzika ir ļoti iemīlēta un pieprasīta. Ja Liepājas kontekstā mēs sportā varam lepoties ar Kristapu Porziņģi, tad mūzikā – ar priekulnieku Ešenvaldu. Abi ir sasnieguši augstāko līmeni, tikai katrs savā jomā," ar komplimentiem komponistam neskopojas diriģents, VAK "Latvija" mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

"Manas mājas ir tepat blakus Liepājai – Priekulē. Sadarbība ar Liepājas Simfonisko orķestri vēl pastiprina šo māju sajūtu. Un svētkus svinēt mājās – tas ir pats labākais," uzskata Ē. Ešenvalds.

Jubilejas koncerta programmā komponists iekļāvis savus pēdējo gadu laikā radītos skaņdarbus, un vairāki no tiem 1.decembra vakarā piedzīvos pirmatskaņojumu Latvijā. Pirmā daļa atvēlēta kormūzikai, bet otrajā daļā skanēs vokāli simfoniskā mūzika – "Trinity Te Deum", "Dziesmu Latvija", "Ezeri atmostas rītausmā" un "Debess Litānija".
Abu jubileju koncerts zīmīgs arī ar to, ka tajā pirmo reizi būs iespējams iegādāties VAK "Latvija" šoruden Rīgā, Jāņa baznīcā ierakstīto albumu ar Ešenvalda kormūziku. Albuma nosaukumu – "No neatminamiem laikiem" – izdomājis pats komponists. Tajā iekļauti pēdējo piecu gadu laikā radītie darbi, un koncerta pirmajā daļā skanēs daļa no šajā ierakstā dzirdamā materiāla, bet starpbrīdi skaņradis arī parakstīs klausītāju iegādātos kompaktdiskus.

Ē. Ešenvalda unikālo un suģestējošo komponista balsi veidojuši arī tie deviņi gadi, kas pavadīti, dziedot VAK "Latvija", tādēļ pašsaprotami, ka komponists, liekot lietā šo pieredzi, rada mūziku, kas vienlaicīgi ir smalki izstrādāta un arī parocīga balsij. Latvijas Valsts kora skanējumu tā mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais kopj jau vairāk nekā divdesmit gadus, un Ešenvalda plūstošās melodijas lieliski iegulst viņa kādreizējā kolektīva balsīs un Sirmā, viņa ilggadīgā mentora un kopīga mākslas ceļa gājēja, rokās. Abi mākslinieki ierakstu radīšanā sadarbojušies arī agrāk – 2013. gadā ar kori "Latvija" ierakstīts albums "At the Foot of the Sky", bet 2011. gadā albumu "O Salutaris" ierakstīja savulaik Sirmā nodibinātais jauniešu koris "Kamēr…".

Biļetes uz VAK “Latvija” 75 gadu un Ērika Ešenvalda 40 gadu jubilejas koncertu Biļešu paradīzes kasēs.