Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Ziemassvētku pārsteigums romantiskās noskaņās – Ellija Forsele, Evija Martinsone un Agnese Egliņa

Redakcija
Redakcija

Ziemassvētku priekšvakarā, 23. decembrī, plkst. 18.00 viesnīcas „Promenade Hotel” Hika zālē, Liepājā izskanēs koncertstāsts „Ellija Forsele un Janis Rozentāls”, kur Ellijas lomā iejutīsies Latvijas Nacionālās operas soliste Evija Martinsone, bet pie klavierēm būs liepājniece – pianiste Agnese Egliņa.

Latviešu glezniecības klasiķa Jaņa Rozentāla (1866-1917) mīlasstāsts ar somu dziedātāju Elliju Forseli (1871-1943) ir leģendārs. Ellija Forsele ir šī koncerta galvenā varone, kuru klausītāji ir aicināti tuvāk iepazīt vēsturiski izzinošā kamermūzikas vakarā, atgādinot par Jaņa Rozentāla sievas nozīmīgo lomu Latvijas kultūras dzīvē. Lai precīzāk izgaismotu izcilā somu mecosoprāna personību, būtiska ir izvēlētā mūzika, atskaņojot somu komponistu Oskara Merikanto darbu, kā arī Žana Sibēliusa dziesmu “Melnās rozes”, kuru dzirdot, Janim Rozentālam vairs neesot bijis šaubu par mīlestību pret Elliju. Vēl koncertā dzirdēsim klasiķu Hendeļa, Mocarta, Šūmaņa un Grīga mūziku, kā arī latviešu komponistu Alfrēda Kalniņa un Emīla Dārziņa dziesmas ar Rūdolfa Blaumaņa un Jāņa Jaunsudrabiņa dzeju, kurus savā laikā dziedājusi arī pati Ellija. Jaņa un Ellijas stātu caur mūziku, vēstulēm un laikabiedru atmiņām izspēlēs pianiste Agnese Egliņa un soprāns Evija Martinsone.
Izcilā pianiste Agnese Egliņa ir Lielās Mūzikas balvas laureāte, pazīstama arī kā laikmetīgās mūzikas trio „Art-i-Shok” dalībniece. Agnese Egliņa ir koncertējusi Dienvidāfrikas Republikā, Zimbabvē, ASV, Krievijā, Šveicē, Gibraltārā, Itālijā, Vācijā un citviet. Nereti uzstājusies kā soliste gan ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kā arī Liepājas simfonisko orķestri un citiem. Agnese Egliņa bieži sadarbojas ar citiem solistiem, tai skaitā, Latvijas Nacionālās operas vadošo solisti Eviju Martinsoni.

Evija Martinsone ir absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, vēlāk ieguvusi maģistra grādu opedziedāšanas specialitātē. No 2007. gada līdz 2010. gadam bijusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālā pedagoğe. Koncertējusi gan Latvijā, gan ārzemēs – Lietuvā, Zviedrijā, Nīderlandē, Austrijā, Honkongā un citur.

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja koncertos ir bez maksas. Organizatori lūdz izvērtēt koncertu piemērotību bērna vecumam.

Koncertcikls “Iededz gaismu” noslēgsies ar Operetes Jaungada koncerts „IN BLUE” 6. janvārī, plkst. 19.00 koncerzāles „Lielais dzintars” Lielajā zālē, kurā piedalīsies pianists Harijs Bašs, Latvijas Operetes fonda solisti un orķestris diriģenta Guntara Bernāta vadībā, izpildot Johana Štrausa operetes, amerikāņu Džordža Geršvina un Leonarda Bernstaina skaņdarbus.

Koncertcikls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu.