Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Jelgavā notiks Latvijas pūtēju orķestru koncerts “Novadnieki”

Redakcija
Redakcija

2017. gada 27. maijā plkst. 17.00 Jelgavas pilsētas Pasta salā Latvijas pūtēju orķestri tiksies koncertā “Novadnieki”. Piedalīsies ap 700 mūziķu. Koncerta programmā Gunāra Ordelovska, Jāņa Ivanova, Jāņa Mediņa, Alvila Altmaņa, Pētera Butāna, Imanta Kalniņa, Raimonda Paula, Aivara Krūmiņa, Andra Baloža, Raita Rēriha oriģinālmūzika un aranžējumi pūtēju orķestrim.

Šogad tā būs jau otrā reize, kad orķestri muzicēs izcilā pūtēju orķestru diriģenta, komponista un pedagoga Gunāra Ordelovska dzimtajā pilsētā. Tāpat kā IV Starptautiskais pūtēju orķestru konkurss un IX Latvijas pūtēju orķestru konkurss, kas Jelgavā norisinājās aprīlī, koncerts “Novadnieki” ir veltījums Maestro 90 gadu jubilejai. Iezīmējot kādu savulaik populāru Maestro talanta šķautni – darbu ar Latvijas Radio lauku kapelu, programmā ir iekļautas Gunāra Ordelovska latviešu tautas dziesmu apdares jauno operdziedātāju Lauras Purenas (soprāns) un Anša Bētiņa (baritons) izpildījumā.

Īpaši šim koncertam komponists Alvils Altmanis sacerējis svītu “Novadnieki”, par kuras tapšanu autors stāsta: “Komponējot šo apjomīgo skaņdarbu pūtēju orķestriem, es sapratu – tas ir nopietni. Aizdomājos par to, ka Latvijai tās vēsturē 2018. gadā gaidāmi lieli notikumi un svītai “Novadnieki” būs īstais tapšanas laiks, kas vienotu Latvijas pūtēju orķestru saimi un mēs lielā cieņā atdotu godu latvju pūtējmūzikas dižmeistaram Gunāram Ordelovskim 90. gadu jubilejā. Vienmēr esmu lepojies, ka mēs abi esam no Jelgavas, no Zemgales! No sava novadnieka daiļrades iespaidojos, lai stiprinātu savu pārliecību par nacionālo identitāti. Dīvainā sajūta, ka leģendārais cilvēks ir tepat līdzās, vēro un ieklausās, mani pavadīja skaņdarba tapšanas laikā. Svītas ievada mūzika ir mana iedvesmošanās no Latvijas dabas un personīgām izjūtām, mēģinot raisīt asociācijas ar tautas instrumentiem, tautas mūzikas intonācijām un žanru tradīcijām. Seko 1. daļa - Kurzeme. Maršs., 2. daļa - Zemgale. Polonēze., 3. daļa-Latgale. Polka., 4. daļa - Vidzeme. Tautiska deja un pilnskanīgs svinīgs svītas nobeigums. Katrs novads iezīmējas ar sev raksturīgo. Ceru, ka svītai būs īstais skanējums un tiks atrastas pareizas interpretācijas nianses, pareiza izvēlēto tempu un dinamisma pilnīga pulsācija!”

Koncertā “Novadnieki” skanēs latviešu komponistu oriģinālskaņdarbi un aranžējumi pūtēju orķestrim diriģentu Raita Ašmaņa, Jāņa Puriņa, Pētera Vilka, Artūra Maculēviča, Egona Salmaņa, Sergeja Sergejeva, Romāna Ivanova, Raita Rēriha, Māra Rozenberga, Pētera Vilka, Jolanda Andževa, Andreja Cepīša un Agra Celma interpretācijā. Latvijas pūtēju orķestru koncerts “Novadnieki” ir Dziesmu svētku starplaika pasākums, kas dod iespēju tā veidotājiem piedāvāt orķestriem apgūt un koncertizpildījumā pārbaudīt repertuāru, no kura daļa tiks iekļauta 2018. gada pūtēju orķestru “Dižkoncerta” programmā.

Ieeja koncertā “Novadnieki” 2017. gada 27. maijā ir bez maksas.

Koncertu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi “Kultūra”. Atbalsta Dziesmu un deju svētku lieldraugs “Swedbank” un SIA “Circle K Latvia”.