Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Festivālā Saxophonia spēlēs franču saksofona zvaigzne Aleksandrs Duazī

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 18. februārī Lielajā ģildē ar grandiozu saksofonmūzikas parādi turpināsies plašu atsaucību guvušais festivāls Saxophonia. Publikas priekšā stāsies Rīgas Saksofonu Kvartets, saksofona solomākslinieki Katrīna Kivleniece un Arvīds Kazlausks, kā arī franču saksofona zvaigzne Aleksandrs Duazī (Alexandre Doisy). Koncertā dzirdēsim latviešu komponista Riharda Zaļupes jaundarba “Arctic Reverse” pirmatskaņojumu. Saksofonmūzikai veltītā vakara kopskaņu kuplinās arī Elbas filharmonijā slavas laurus plūkušais kamerorķestris Sinfonietta Rīga ar Normundu Šnē pie diriģenta pults.

Festivāla Saxophonia koncertā publikas priekšā stāsies viens no pasaules saksofonmūzikas redzamākajiem atskaņotājmāksliniekiem – franču saksofonists Aleksandrs Duazī. Viņš ir viens no retajiem, kurš 1998. gadā saņēmis galveno balvu prestižajā Adolfa Saksa starptautiskajā saksofonistu konkursā Beļģijā. Kopā ar Sinfonietta Rīga mūziķiem Duazī izpildījumā dzirdēsim šveiciešu komponista Franka Martēna (Frank Martin) Balādi altsaksofonam un orķestrim.

Pārsteidzošs solās būt arī koncerta ievadskaņdarbs. Francijas muzikālās vēsmas dzirdēsim kāda cita jaunāko laiku franču komponista Režisa Kampo (Régis Campo) noslēpumaini maģiskajā “Uvertīrā zvaigznes formā” (Ouverture en forme d’étoiles). Savukārt Ģederta Ramaņa leģendārais “Koncerts saksofonam un orķestrim” piedāvās nobaudīt dažādu laiku stilistisko pieeju saksofona mūzikai – sākot no klasikas un beidzot ar estrādi un džezu, demonstrējot saksofona virtuozās iespējas un melodiskumu. Vienlaikus Ramaņa koncerts ne mirkli nezaudē arī neakadēmiskās vides un ielu subkultūras valdzinošo šarmu.

Sinfonietta Rīga mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē saka: “Nevienam nav pārsteigums, ka šis instruments – tik vitāls un dzīvespriecīgs, un kam veltīts vesels festivāls, joprojām tik daudziem šķiet interesants un rosinošs”

Īpašs pārsteigums sagaida visus jauneklīgā eksperimentētāja Riharda Zaļupes talanta cienītājus. Koncerta saksofonu kvartetam, orķestrim un elektronikai “Arctic Reverse” pirmatskaņojums sola žilbinošu un vitālu emociju salūtu. Līdzīgi var sacīt arī par jaunākās paaudzes lietuviešu komponistes Justes Janulītes (Juste Janulyte) skaņdarba “The Color of Water” gaidāmo pirmatskaņojumu. Viņas daiļrade raksturīga ar mistiskiem un noslēpumainiem skaņu audekliem, kas klausītājos spēj radīt muzikāli estētiskās atklāsmes.

Biļetes “Biļešu paradīzes” kasēs.