Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Oulavūra Arnaldsa koncertu Ventspilī ievadīs trio “KlusiKlusi”

Redakcija
Redakcija

19. februārī Ventspilī, teātra namā “Jūras vārti” gaidāmo islandiešu pianista un komponista Oulavūra Arnaldsa (Ólafur Arnalds) koncertu ievadīs eksperimentālā džeza trio “KlusiKlusi”.

“Ļoti iepriecinošs jauns projekts, kas rada vairāk jautājumu nekā atbilžu,” savu recenziju žurnālā “Rīgas Laiks” iesācis Ilmārs Šlāpins, vērtējot aizvadītā gada septembrī klajā nākušo trijotnes pirmo un pagaidām vienīgo vinila plati. Gan recenzentam, gan, iespējams, vēl daļai klausītāju viens no jautājumiem būtu – kas tas ir, ko nupat dzirdēju? Proti, vai tāpēc, ka gan Kaspars Kurdeko (sitaminstrumenti), gan Rūdolfs Macats (taustiņinstrumenti), gan Kaspars Vizulis (ģitāra un elektronika) ir talantīgi un sevi jau pierādījuši jaunās paaudzes džeza mūziķi, “KlusiKlusi” ir džeza trio? Tradicionālā izpratnē – nē! Divu dienu ilgā un lentā fiksētā ierakstu sesija, kuru vinilā materializējusi izdevniecība “Jersika Records”, drīzāk ir trijotnes kopā būšanas un vienotas muzikālās apziņas plūsmas fiksācija, solis ārpus katra mūziķa ikdienā mītajām radošajām takām.

“Pirms ieraksta mēs ar Kurdeko vairākas reizes bijām spēlējuši duetā, daudz eksperimentējām un filozofējām par dzīvi. Vēlāk mums šķita, ka vajag vēl vienu cilvēku, un uzaicinājām Kasparu Vizuli. Man ar šiem abiem Kaspariem, šķiet, cilvēcīgi saskan, patīk viņu nosvērtība un iekšējais miera stāvoklis. Sākotnēji spēlējām daudz popsīgākā un džezīgākā veidā. Tad ierosināju, ka nevajag spēlēt melodijas — lai katrs instruments un katra skaņa ir kā jauna elpa, un lai pauzes dzied. Un tādā veidā mēs sākām pa īstam eksperimentēt kā askētiski mākslinieki. Man bija gandarījums par abiem Kaspariem, jo tik interesantus skanējumus no viņiem līdz šim nebiju dzirdējis — pazīstu viņus jau vairākus gadus, tādēļ arī zinu uz ko viņi ir spējīgi un kā viņi domā. Vēl jo vairāk tādēļ esmu priecīgs par šo albumu “KlusiKlusi” — šķiet, nekur citur viņi tā nespēlē. Gandarījums jau beigās arī par visu kopā un par to, ka kopā patiešām radījām īstu mākslu. Jā, šis albums noteikti ir konceptuāla mūzika. Manuprāt, šis koncepts strādā, jo man pašam bija interesanti, gan esot iekšā procesā, gan kā klausītājam no malas, katru reizi atklājot ko jaunu. Šis bija iedvesmojošs process!” intervijā medijam “Jazzin.lv” stāstījis Rūdolfs Macats.

Albums, kurā kāds saklausīs Ņujorkas minimālismam radniecīgas idejas, kāds – skandināvu elektroniskās mūzikas ambienci vai “šveiciešu pianista Nika Berča (Nik Baertsch) meditatīvo atturību” (I. Šlāpins, “Rīgas Laiks”), nupat ticis nominēts balvai “Zelta mikrofons” kategorijā “Labākais džeza, blūza vai soul mūzikas albums” 2018. gadā. Koncerts Ventspilī, savukārt, būs viena no retajām iespējām piedzīvot “KlusiKlusi” klātienē.

Jau ziņots, ka 19. februārī savas pasaules turnejas ietvaros pirmo un vienīgo koncertu Latvijā, “Jūras vārtos” sniegs Oulavūrs Arnaldss.

Biļetes nopērkamas t/ n “Jūras vārti” kasē un citviet “Biļešu Serviss” tīklā. Pārdošanā ierobežots skaits sēdvietu. Koncertam tuvojoties biļešu cena pieaugs.