Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Rostokas kamerkora Vocalisti Rostochienses koncerti Latvijā

Redakcija
Redakcija

Sadarbības projekta ietvaros šī gada maija beigās Rostokas Mūzikas un teātra augstskolas kamerkoris Vocalisti Rostochienses viesosies Latvijā, lai koncertētu Jūrmalas Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā, bet Rīgas Sv. Pestītāja anglikāņu baznīcā sniegtu kopīgu koncertu ar Latvijas Mūzikas akadēmijas jaukto kori, kurš nupat atgriezies no koncertiem Rostokā un Šverīnē.

Katrs koris klausītājiem piedāvās savu programmu, kas aptver plašu kora mūzikas panorāmu, bet kopkorī atskaņos divus lielas formas darbus – Bendžamina Britena Rejoice in the Lamb un Jura Karlsona Magna Opera Domini.
Abu jauniešu koru koncerts Rīgas Sv. Pestītāja anglikāņu baznīcā notiks piektdien, 25. maijā plkst. 18.00, savukārt uz Rostokas kamerkora Vocalisti Rostochienses koncertu visi interesenti tiek aicināti Jūrmalas Dubultu Evaņģēliski luteriskajā baznīcā sestdien, 26. maijā plkst. 17.00. Abos koncertos ieeja brīva.

Kamerkoris Vocalisti Rostochienses tika izveidots 2001.gadā, un par tā māksliniecisko vadītāju un diriģenti kļuva Rostokas Mūzikas un teātra universitātes profesore Dagmāra Gaca /Dagmar Gatz/. Kora repertuārs sastāv galvenokārt no a cappella mūzikas, sākot ar renesansi līdz laikmetīgajai mūzikai. Koris mēdz uzstāties arī kopā ar orķestriem. Pēdējo 17 gadu laikā kolektīvs piedalījies vairākos starptautiskos koru festivālos un konkursos un ieguvis pirmās vietas un galvenās balvas (Prāga – 2002.gads, Verona – 2005.gads, Pasaules Koru Olimpiāde Grācā - 2008.gads, Olomouca – 2014.gads, Lisabona – 2016.gads). 2012.gadā koris piedalījās divos festivālos Ekvadorā. Intensīvā un veiksmīgā darba rezultātā tapuši četri kompaktdiski.

JVLMA jauktais koris tika nodibināts 1945.gadā, lai kļūtu par jauno diriģentu radošo laboratoriju. No 1992. gada līdz 2005. gadam koris piedalījās 27 Eiropas Kora akadēmijas projektos Vācijā, Polijā, Grieķijā, Zviedrijā un ASV, sadarbojoties ar Silvēnu Kambrelingu un Mikaelu Gīlenu. Pēdējos gados ar JVLMA jaukto kori strādājuši izcili viesdiriģenti – Eric Van Nevel, Stojan Kuret, Jos Van Veldhoven, Jörg-Peter Weigle un Stephen Layton. 2006.gadā koris ieguva Grand Prix Starptautiskajā koru konkursā Mariborā, 2007.gadā – Grand Prix visās četrās kategorijās Starptautiskajā koru konkursā Tolosā. 2015.gadā JVLMA koris ar lieliem panākumiem uzstājās N. Rimska-Korsakova Sanktpēterburgas Konservatorijas rīkotajā Starptautiskajā Konservatoriju nedēļā, bet 2017.gadā koncertēja Brēmenē. No 2013.gada līdz 2017.gadam kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents bija profesors Māris Sirmais, bet no 2017.gada septembra kora vadība ir talantīgā un dinamiskā diriģenta Jāņa Ozola rokās.

Projektu atbalsta DAAD, Meklenburgas-Priekšpomerānijas Augstskolu kontaktbirojs, Rīgas Dome, Rostokas Mūzikas un teātra universitāte un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, kā arī programma ERASMUS+.