Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


26. maijā Ziedoņa zālē notiks koncerts “Desmit raksti dvēselē”

Redakcija
Redakcija

Kamerkoris “Vox animae” un diriģente Sindija Druva kopā ar videomākslinieci Zani Zelmeni aicina uz koncertu “Desmit raksti dvēselē” 26. maijā 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē.

Kamerkoris “Vox animae” 2018. gadā atzīmē savu 10 gadu jubileju, veidojot koncertu “10 raksti dvēselē”. Koncertā kamerkoris ciešā sadarbībā ar videomākslinieci Zani Zelmeni veidos audiovizuālus stāstus par dvēseles stāvokļiem. “Desmit raksti dvēselē - tās ir izjūtas, kuras esam atklājuši, izdziedot mūzikā ierakstīto. Nepacietība, ticība, saviļņojums, mīlestība, laime - šīs un citas izjūtas interpretēsim koncertā”, stāsta mākslinieciskā vadītāja un diriģente Sindija Druva.

Programmā apvienoti desmit 21. gs. tapuši latviešu un ārzemju autoru - V.Pūces, U.Prauliņa, A.Sējāna, I.Kalniņa, K.Zemīša, R.Tigula, M.Makglinsa, E.Vitakra, R.Eimsa - darbi, kurus koris izpildīs kopā ar dažādiem instrumentiem un solistu balsīm. Programma veidota kā kolāža no atšķirīgu autoru dažādiem opusiem, kurā sava sava “balss” piešķirta arī videomāksliniecei Zanei Zelmenei. Iedvesmojoties no skaņas vibrāciju zimējumiem smiltīs un citām fizikālām dabas parādībām, vizualizācijas ir mēģinājums attēlot iespējamu dvēseles portretu dažādos sajūtu stāvokļos un noskaņās. Dvēseles portrets tiek attēlots, izmantojot datoranimācijas un filmētu video kolāžas, tādā veidā sapludinot virtuālās un reālās pasaules vienotā audiovizuālā tēlā.

Koncertā piedalās Annija Austra Krēsliņa (soprāns) un Austra Galvanovska (soprāns), stīgu kvartets - Renāte Vilnīte (vijole), Inese Žuga (vijole), Anna Zvejniece (alts), Ilze Drozdova (kontrabass)-, ģitāriste Gundega Graudiņa un koklētāja Sanita Sprūža. Solisti - Ieva Zvaigzne, Viktorija Kuļešova, Rūta Kunkulberga, Austra Ošleja un Jānis Rožkalns.

Kamerkori “Vox animae” 2008. gadā dibināja diriģente Sindija Druva. Katru gadu koris izstrādā dažādus koncertu projektus, dodas uz festivāliem, piedalās starptautiskos konkursos, pēdējais lielākais panākums - 1. vieta kamerkoru kategorijā Starptautiskajā akadēmisko koru konkursā IFAS 2016, Čehijā. Koris savos projektos sadarbojas ar jauniem profesionāliem mūziķiem, horeogrāfiem un māksliniekiem. Kora mākslinieciskajā darbībā izceltas kamerkora skanējuma īpatnības, un tā repertuārā būtisku vietu ieņem latviešu un ārzemju mūsdienu autoru darbi. “Vox animae” izpildījumā šī mūzika nereti tiek sintezēta ar citām mākslas formām - deju, literatūru, vizuālo mākslu u.c. Tapuši vairāki koncertuzvedumi - “Klusu teikšu ļoti”, “Totari, totari” un “Media nox”.

Zane Zelmene ir multimediju māksliniece ar Latvijas Mākslas akadēmijā un Lisabonas Universitātes Tēlotājmākslas fakultātē iegūtu maģistra grādu mākslā, ar specializāciju komunikāciju dizainā un jaunajos medijos. Viņa darbojas video mākslas, audiovizuālās performances un zemes mākslas jomās, viņas daudzveidīgais darbs pēta krustpunktu starp tehnoloģiju un dabu, senatni un mūsdienām, pretstatiem un to līdzāspastāvēšanu telpā. Z.Zelmene ir vairāku videoklipu un koncertu videonoformējuma autore, kā video māksliniece strādājusi Latvijas Nacionālajā operā, Ģertrūdes ielas teātra izrādes “Gaidot Gintu” u.c. tapšanā, veidojusi video Spēlmaņu naktij 2017, piedalījusies RIXC mākslas festivālā u.c.

Ieeja koncertā bez maksas.

Koncerts notiek pateicoties Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta un Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalstam.