Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


„VIDES DEJA” CEĻO UZ LŪZNAVAS MUIŽU

Redakcija
Redakcija

Šogad, no 1. līdz 3. augustam, laikmetīgās dejas projekts „VIDES DEJA” ceļos uz Rēzeknes novada Lūznavas muižu, kur plašā triju dienu programmā dejas profesionāļiem, entuziastiem un interesentiem piedāvās plašu laikmetīgās dejas programmu ar vides dejas performancēm, izrādi, uzvedumu un kino.

...........................................................................................................................................................................................................

Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls „VIDES DEJA” notiek jau sešus gadus, vienkopus pulcējot horeogrāfus, dejotājus, mūziķus, dejas entuziastus un citus ar dejas mākslu saistītos māksliniekus un teorētiķus. Sešu gadu laikā ir iestudētas un parādītas vairāk nekā 50 vides dejas performances, vairāk nekā 20 Latvijas un ārzemju laikmetīgās dejas izrādes, meistarklases un nodarbības vadījuši vairāk nekā 30 horeogrāfi, dejas un skatuves mākslas teorētiķi, praktiķi un mūziķi, vides dejas performanču darbnīcās iesaistījušies aptuveni 250 dejas entuziasti un vietējie iedzīvotāji.

Kā stāsta projekta idejas autore Lilija Lipora, „šogad „VIDES DEJA” pulcēs apmeklētājus un dejas mākslas mīļotājus Lūznavas muižā, lai iedvesmotos no Lūznavas MŪZAs un tās apkārtnes, radītu jaunus darbus, veidotu tālākas radošas sadarbības, kā arī lai popularizētu laikmetīgās dejas mākslu un tās daudzveidību”.

„Vides Deja ir unikāls festivāls ne tikai Latvijas dejas vidē, bet arī ārpus Latvijas robežām. Unikālā draudzīgā un neformālā gaisotne ir fenomenāla un šķiet svarīgi šo māksliniecisko brīvību un nepiespiesto atmosfēru saglabāt. Festivāls ir unikāla vieta, kur tiekas dažādi laikmetīgās dejas dejotāji un horeogrāfi, lai veidotu kopīgas vides dejas performances un sadarbotos arī ārpus „Vides Dejas” festivāla. Dejojot un pasniedzot deju Kalifornijā, vairāki dejas profesionāļi no ASV ir izteikuši vēlmi apciemot Latviju un piedalīties „Vides Dejas” festivālā", par „VIDES DEJU” stāsta dejotāja Gunta Liepiņa.

Iepriekšējos gados „VIDES DEJA” dzīvoja un guva atbalstu Ropažu novadā, kā arī vietējo iedzīvotāju sirdīs. "Man ļoti patīk festivāls "Vides Deja", vislabākās atsauksmes par to... Par performancēm, reizēm liekas, ka dejotāji vienkārši nāk pretī un pakustas, it kā nekas īpašs, taču, es nezinu, kas tas ir par spēku, bet ir tā piepildītā sajūta, tas aizrauj. Dejotāji pielāgojas videi, tu vari pieiet klāt pašiem dejotājiem un iejusties dejā/stāstā, ko viņi stāsta. Caur vides dejām nevar sajust to aukstumu, kas reizēm ir cilvēkos, bet tikai to sirsnību un jaukumu. Vides dejas ir liela Ropažu bagātība", vērtējot projektu saka Ropažu novada iedzīvotāja Anna Buiķe, Latviešu valodas skolotāja.
Šogad „VIDES DEJA” ceļo uz citu Latvijas vietu – brīnišķīgo Lūznavas muižu un festivāla programmas laikā no 1. līdz 3. augustam ikviens interesents Lūznavas muižā un tās apkaimē varēs apmeklēt dejas filmu vakaru, dejas izrādi, vērot izveidotās vides dejas performances, kā arī noskatīties vides dejas uzvedumu „Lūznavas atspulgā”, kas ar pirmizrādi Lūznavas muižu iedzīvināja jau pērnā gada rudenī un tika nominēts Latgaliešu kultūras gada balvai „Boņuks 2016”.

Projektā „VIDES DEJA” piedalīsies profesionāli horeogrāfi (Katrīna Albuže, Santa Kanceviča, Lilija Lipora), profesionāli dejotāji (Kate Pumpiņa, Reinis Rešetins, Gabija Bīriņa u.c.), kā arī Lietuvas mūziķis, komponists, pūšaminstrumentu virtuozs, multiinstrumentālists Sauļus Petreikis (Saulius Petreikis) un viņa grupa, kā arī poļu mūziķis Mariuss Prašnievskis (Mariusz Praśniewski).

„VIDES DEJAS” laikā Lūznavas muiža piedāvās arī ekskursijas, kā arī iespēju rezervēt telts vietu nakšņošanai muižas teritorijā. Iecerēts, ka arī nākamgad laikmetīgās dejas festivāla „VIDES DEJA” mājvieta būs Lūznavas muiža un tās parks. Video par pērnā gada festivālu „VIDES DEJA”: Filma “VIDES DEJA 2016″ | Vides deja Projektu organizē Dejas atbalsta fonds „Zvaigžņu AkA” un Rēzeknes novada Lūznavas muiža. Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rēzeknes novada dome.