Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris pirmo reizi koncertē “Origo” laukumā

Redakcija
Redakcija

Pirmo reizi pašā pilsētas sirdī ar nebijuša mēroga klasiskās mūzikas koncertu uzstājās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO). Vakar, 11. augustā “Origo Summer Stage” noritēja līdz šim lielākais LNSO izpildījums zem klajas debess, pulcējot vairākus simtus pilsētnieku un pilsētas viesu. LNSO spēlēja Antonīna Dvoržāka skaņdarbus, kurus diriģēja LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga. Pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde.

LNSO ir viena no valsts klasiskās mūzikas aprites pamatvērtībām, un pirmo reizi tā pastāvēšanas vēsturē, augsti profesionālu mūziķu apvienība sniedza brīnišķīgu muzikālo baudījumu visiem “Origo Summer Stage” apmeklētājiem. Klausītājiem bija iespēja dzirdēt čehu romantisma laikmeta dižākā komponista Antonīna Dvoržāka divus skaņdarbus – Astoto simfoniju un “Slāvu deju solminorā”. Antonīna Dvoržāka skaņdarbi kā likumsakarīgi skanēja “Origo” laukumā, jo vēstures fakti liecina, ka dzīvojot Prāgā, Dvoržāks ik rītu devās pastaigā un viņa mīļākais maršruts bija uz tuvējo dzelzceļa staciju, kas nosaukta Franča Jozefa vārdā. Tur Dvoržāks pierakstīja lokomotīvju numurus un, ja iespējams, izzināja arī mašīnistu vārdus. Pats Dvoržāks uzskatīja, ka lokomotīve – tas ir cilvēces izdomas augstākais sasniegums, un būtu gatavs atdot visas savas simfonijas, lai tikai iegūtu spējas vēlreiz izgudrot lokomotīvi.

“Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra ikdienā līdztekus tradicionāliem koncertiem netrūkst arī radošu eksperimentu ar saturu un formu – izaicinošu jaundarbu pirmatskaņojumi, neierasti koncertu formāti, jaunas auditorijas ieinteresēšana. Jaunas telpas apgūšana turpretim nenotiek tik bieži, un tieši tādēļ LNSO ir ieintriģēts piedalīties “Origo Summer Stage” vasaras koncertu sērijā. Pasaulē simfonisko orķestru koncerti uz vasaras skatuvēm gan dabiskā, gan urbānā vidē nav nekāds retums – Berlīnes Waldbühne, Vīnes Šēnbrunnas pils parks, Minhenes Odeonplatz – tie ir tikai daži no piemēriem, kur orķestri dodas ārpus savām pastāvīgajām mītnesvietām, tādējādi arī uzrunājot jaunu auditoriju, paplašinot klausītāju loku, kas, manuprāt, ir viens no klasiskās kultūras pamatuzdevumiem 21. gadsimtā,” saka LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Agrāk klasiskā mūzika bija pieejama tikai turīgākajiem iedzīvotājiem dažādās koncertzālēs un operās. Taču laika gaitā viss ir mainījies un attīstījies, un tagad klasiskā mūzika gan Latvijā, gan arī citviet pasaulē kļūst pieejama ikvienam mūzikas mīļotājam. Mūsdienās arvien vairāk dažādi klasiskās mūzikas izpildītāji sniedz koncertus ārpus ierastās vides, lai ikvienam būtu iespēja izbaudīt klasiskās mūzikas brīnišķīgo skanējumu. Pirmo reizi simfoniskais orķestris uzstājās visu pilsētnieku un pilsētas viesu ceļu krustpunktā – laukumā pie t/c “Origo”, tādējādi šī bija unikāla iespēja izbaudīt bezmaksas klasiskās mūzikas koncertu augsti profesionālu mūziķu izpildījumā, kuri ikvienu “Origo Summer Stage” apmeklētāju ienesa aizraujošā mūzikas skaņu virpulī.

“Šāda veida klasiskās mūzikas koncerts “Origo Summer Stage” notika pirmo reizi astoņu gadu laikā, un par godu tam, tika vērienīgi paplašināta arī “Origo Summer Stage” skatuve. Mums bija liels gods piedāvāt ikvienam iepazīt kvalitatīvu klasisko mūziku izcilu mūziķu sniegumā. Ceram, ka šis koncerts bija aizsākums lieliskai tradīcijai un arī nākamgad, sadarbībā ar LNSO, varēsim piedāvāt augstvērtīgu klasiskās mūzikas koncertu pašā pilsētas sirdī,” stāsta Aleksandrs Ņemirovskis, t/c “Origo” vadītājs.

LNSO pēc koncerta “Origo Summer Stage” dosies savā šī gada otrajā koncerttūrē uz Franciju, kā arī vienu koncertu sniegs Šveicē. Augusta beigās LNSO savā vasaras rezidencē koncertzālē “Cēsis” svinēs savu mūzikas festivālu “LNSO vasarnīca”. Tā laikā notiks klasiski un neakadēmiski vakara koncerti, izrādes bērniem un pusaudžiem, kamermūzikas koncerti un fotoizstādes, kas paredzētas ikviena gaumei un vecumam, tādēļ festivāls būs piemērots apmeklēšanai gan kopā ar ģimeni, gan ar draugiem