Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


TĪRKULTŪRAS skaņas instalāciju Cēsu Mākslas festivālā veidos vairāk nekā 10 starptautiski atzītu mākslinieku

Redakcija
Redakcija

Šīs vasaras Cēsu Mākslas festivāla ietvaros, 27.–29. jūlijā, LR3 radio pārraide TĪRKULTŪRA pārtaps 36 stundu skaņas instalācijā “NEGAIDĪTIE AVOTI” (UNEXPECTED SOURCES). Ar dzīvām sesijām un performancēm Lenču ielas teritorijā viesosies analogo sintezatoru meistars un filozofijas doktors Džons Mauss (John Maus) no Amerikas, ambientās mūzikas sintezētāji Visible Cloaks un žanram nepakļaujamie Motion Graphics no Ņujorkas, elektroakustiskās mūzikas bundzinieks Andrea Belfi no Itālijas, amerikāņu avangarda kino mākslinieks Džeimss Benings (James Benning), mūzikas producents un dīdžejs no Parīzes underground scēnas Kolins Džonko (Colin Johnco), spa-popgrupa no Kopenhāgenas Gents, pasaules līmeņa lietuviešu dīdžejs Manfredas, kā arī virkne izcilu, starptautiski atzītu talantu no Latvijas – ģitārspēles ģēnijs Edgars Rubenis, noslēpumainais avangardpopa duets Domenique Dumont, mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo, Atis Jākobsons un daudzi citi. Programma vēl tiks papildināta.

Cēsu Mākslas festivālā radio pārraide TĪRKULTŪRA no Radio 3 “Klasika” FM viļņiem transformēsies telpiskā un vizuālā skaņas instalācijā “Negaidītie avoti”/Unexpected Sources, kur 36 stundu garumā dzīvās sesijās un performancēs tiks stāstīts vizuāls stāsts par skaņu. Tīrā, baltā telpā varēs ieraudzīt, “kā izskatās mūzika” – bez liekām dekorācijām un dramaturģijas uzstāsies laikmetīgi mākslinieki, kuru talants un jaunrade dzīvos arī rīt.

Cēsu Mākslas festivāls ar savu nu jau par tradīciju kļuvušo vadmotīvu “eksperiments un izcilība” precīzi ataino TĪRKULTŪRAS meklējumus pēc augstvērtīgā laikmetīgajā – tīrradņiem, kas nebaidās pārkāpt robežas un dara to pārsteidzoši vienkārši. TĪRKULTŪRAI būs izaicinājums iedzīvināt pavisam jaunu teritoriju Cēsīs – Lenču ielu 6, norobežotu no fona trokšņa, ar iespēju koncentrēties uz būtisko, atstājot aiz vārtiem visu zināmo un ierasto.

“Ideja bija radīt platformu, kas ļautu mums saskatīt mūziku un tās radītāju – bez liekām dekorācijām un blakusefektiem. Gribam parādīt to, kas visiem māksliniekiem, neatkarīgi no žanra, ir kopējs – tīrradnība, jaunrade, – un izcelt mākslu, kura, iespējams, virzīs pasauli rīt,” stāsta Rolands Pēterkops (MAREUNROL'S), TĪRKULTŪRAS projekta idejas autors.

Instalācijas programma piedāvās spilgtas skaņu un vizuālas pieredzes – avangarda mūzikas intelektuāļa Džona Mausa (John Maus) dziļās un emocionālās kompozīcijas; audiovizuālo performanču māksliniekus Visible Cloaks ar ambientiem ceļojumiem telpā un laikā, īpašā sadarbībā ar video mākslinieci Brennu Mērfiju (Brenna Murphy); sintīpopa un interneta sapņu meistaru Motion Graphics, kurš izmanto programmētus instrumentus, atdarinot akustiskos un veidojot neticamas skaņas, kuras akustiskie instrumenti faktiski radīt nespēj; elektroakustiskās mūzikas meistaru Andrea Belfi, kurš hipnotiskās skaņu ainavās mākslinieciski apvieno akustisko un elektronisko bungu skanējumu; dīdžeju un mūzikas producentu no Parīzes underground scēnas Kolinu Džonko (Colin Johnco); maģisku izcilā lietuviešu dīdžeja Manfredas performanci; ķieģeļu instrumentu arhitektu Bredu Natu (Brad Nath), kurš rada skaņu no dažādu materiālu dabiskajām īpašībām; spa-popmūzikas grupu Gents; noslēpumaino elektroniskā avangardpopa duetu Domenique Dumont no Latvijas; drone noskaņas ģitārspēles ģēniju Edgaru Rubeni; amerikāņu avangarda kino mākslinieka Džeimsa Beninga (James Benning) videoperformances, kā arī vizuālās mākslas darbus un instalācijas – Kristas un Reiņa Dzudzilo, Ata Jākobsona darbus un citus. Programma vēl tiks papildināta!

Platforma TĪRKULTŪRA pasākumu veido ar nolūku parādīt Latvijas mūziķus un māksliniekus kā izcilus talantus līdzās pasaulē atzītiem vārdiem un vēlas akcentēt vietas nozīmi – atzīmēt Cēsis un Latviju laikmetīgās kultūras kartē kā tīru un pulsējošu punktu “eksperimentam un izcilībai”, no kurienes veidot mūsu lokālo skatu uz globālo mākslas procesu.

12. Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, vadošā telekomunikāciju operatora un festivāla ģenerālsponsora LMT, Cēsu novada domes, mākslas mecenāta SIA Alfor, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda un koncertzāles “Cēsis” atbalstu.

Biļetes uz TĪRKULTŪRAS 36 stundu instalāciju “Negaidītie avoti”/Unexpected Sources nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā https://www.bilesuparadize.lv/event...

Vairāk informācijas Home un cesufestivals.lv