Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Sestdien festivāls ARĒNA aicina uz bērnu operu KIRANA ar Agra Daņiļeviča horeogrāfiju

Redakcija
Redakcija

Īpašs notikums šī gada festivālā ARĒNA ir bērnu operas KIRANA uzvedums 12. novembrī plkst. 17:00 Latvijas Jaunatnes teātrī, Ulmaņa gatvē 1. Uzvedums tiek gatavots komponista un režisora Rubensa Zāras un horeogrāfa Agra Daņiļeviča vadībā īpašās meistarklasēs, kurās piedalās bērni no Jūrmalas un Siguldas mūzikas skolām, kā arī mazie dejotāji no deju studijas Dzirnas. Savukārt bērni no Limbažu, Staiceles un Lēdurgas mākslas skolām ir veidojuši zīmējumus, kas tiks izmantoti operas uzveduma scenogrāfijā.

Maltiešu komponista Rubena Zāras lugas pamatā ir dažādu tautu mīti par pasaules radīšanu un četriem pasaules pirmelementiem – ūdeni, gaisu, zemi un uguni, kurus reprezentē četri mītiski radījumi: skorpions, kentaurs, suns un čūska. Stāsts tiek izspēlēts 10 muzikāli un vizuāli kolorītās ainās.
Visu šo nedēļu īpašās meistarklasēs piedalās 10 – 15 gadus veci bērni no Jūrmalas un Siguldas mūzikas skolām, kā arī mazie dejotāji no deju studijas Dzirnas. Projekta gaitā bērni apgūst iemaņas pūšaminstrumentu un perkusijas instrumentu spēlē, iepazīstas ar mūsdienās populāru klavieru izmantošanas veidu – preparētajām klavierēm un to skaniskajām iespējām, apgūst mūzikas instrumentu veidošanu no vienkāršiem sadzīvē izmantojamiem priekšmetiem, kā arī iegūs unikālu pieredzi, strādājot kopā ar profesionāliem mūziķiem, komponistu un horeogrāfu uz mūsdienīgi aprīkotas skatuves.
Opera KIRANA atzīta par vienu no 2014. gada inovatīvākajiem projektiem Eiropā un šobrīd ir ļoti pieprasīta daudzu Eiropas koncertzāļu un opernamu izglītojošajās programmās.

Uzveduma iestudējumā piedalīsies – operas KIRANA komponists un režisors Rubens Zāra, horeogrāfs Agris Daņiļevičs un Deju grupa Dzirnas, pianiste Triša Dona Viljamsa, sitaminstrumentālists Mārtiņš Miļevskis, Latvijas mūzikas un mākslas skolu audzēkņi, kā arī Martins Boniči (digitālā animācija), Metjū Pandolfino (ēnu leļļu teātris), Kristofers Gats (projekta tehniskais direktors).
Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto SAKLAUSI NĀKOTNI! ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šis ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, viesnīcas Konventa sēta, Wallonie-Bruxelles-International, Cultural Export Fund, Arts Council Malta, Arts Council Norway, Bergen County Council, Hordaland County un Music Norway atbalstu.

Koncerta biļetes Biļešu paradīzes kasēs Biļešu Paradīze