Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Ventspilī gaidāms grupu “Manta” un “Inokentijs Mārpls” koncerts

Redakcija
Redakcija

Teātra nama “Jūras vārti” Jaunajā zālē 6. oktobra vakarā notiks latviešu grupu “Manta” un “Inokentijs Mārpls” koncerts.

Ansamblis “Manta” ir viens no redzamākajiem latviešu alternatīvās scēnas pārstāvjiem, kas guvis piekrišanu arī ārpus tās. To izveidoja Edgars Šubrovskis kopā ar grupas “Gaujarts” līderi Edgaru Mākenu. Abi līdz šim izdotie ansambļa albumi – “Manta” (2014) un “Karaliene Anna” (2017) – ierakstīti Ingus Baušķenieka studijā, pilnīgi analogā tehnikā (ierakstot un miksējot to magnetofona lentēs). Grūti iedomāties veiksmīgāku radošo sadarbību, jo ansambļa īpatno skanējumu veido gan daudzbalsība, gan oriģināls instrumentu klāsts dažādos salikumos – Cremona basģitāra vai sintbass, ģitāras, klavieres, dzīvās bungas un pašradīti sampli, ērģeles Vermona 2, sintezators “Электроника”, Korg Electronic piano, kā arī īpašais viesis – Casio VL1. Tas viss ansambļa “Manta” izpildījumā noteikti vislabāk un siltāk izklausās ierakstīts un atskaņots no analogajiem skaņas nesējiem.
Bez visu dziesmu autora, ģitārista, basista un dziedātāja Edgara Šubrovska un Edgara Mākena pie klavierēm un ērģelēm ansamblī muzicē arī bundzinieks Raitis Viļumovs un sintezatorists Oskars Upenieks.
Uldis Rudaks par grupas svaigāko veikumu saka: “Ansambļa “Manta” turpinājumu ierakstu formātā pēc tāda meistardarba kā “Karaliene Anna” iedomāties grūti. Ar to varētu būt piepildījies labākais skaista fināla scenārijs, un arī pati galvenā varone, kā vēstī tituldziesma, ir mirusi, kaut Šubrovskis jau nākamajā rindā atzīst, ka tādu patiesību nemaz negrib. Bet patiesība paliek tāda, kāda tā ir, mūsu iegribās noklausoties saltā vienaldzībā.”
“Inokentijs Mārpls” ir viena no leģendārākajām Latvijas rokgrupām, kas joprojām aktīvi koncertē. Par tās dibināšanas gadu uzskatāms 1985., kad grupas līderis Raimonds Lagimovs jeb Dambis kopā ar skolasbiedru Māri Švernu savā istabā ieraksta pirmās dziesmas, piepulcē Didzi Erru un pieņem skatuves vārdu “Aklā zarna”, kas dažus gadus vēlāk tiek nomainīts uz “Inokentijs Mārpls”. Atskatoties uz vairāk nekā 30 gadus ilgo grupas mūžu, dažs ņemas apgalvot, ka “Inokentijs Mārpls” savulaik aizsācis t. s. “smagā pankroka” tradīciju visā bijušajā PSRS. Dambis gan par to pasmīn un saka: “Tas ir grūti pārbaudāms fakts.” Tiesa, neskaitāmie koncerti gan Latvijā, gan ārvalstīs, pagrīdē un virszemē, Dambja aktivitātes pašam rīkojot dažādus pasākumus, arhivējot un izdodot latviešu pagrīdes ierakstus “Inokentiju Mārplu” jau šobrīd ir kanonizējuši Latvijas rokmūzikas vēsturē.

Šobrīd “Inokentijā Mārplā” līdzās Dambim jau ilgus gadus muzicē bundzinieks Ēriks Lizbovskis un basģitārists Ivo Stankēvičs jeb Skrips. Šādā sastāvā trijotne ierakstījusi pēdējos divus grupas albumus, no kuriem pēdējais – “Tup`n turies” – dienasgaismu ieraudzīja pirms nepilniem diviem gadiem.

“Latvijas underground klasiķi turpina spridzināt, perfekts albums,” par to recenzijā rakstījis “Neatkarīgās Rīta Avīzes” apskatnieks. Par to pēc vairāku gadu pauzes atkal klātienē pārliecināties varēs ikviens Ventspils koncerta apmeklētājs.

Biļetes uz grupu “Manta” un “Inokentijs Mārpls” koncertu 6. oktobrī teātra nama “Jūras vārti” Jaunajā zālē nopērkamas t/ n “Jūras vārti” kasē un citviet “Biļešu Serviss” tīklā. Tikai pirmās 30 biļetes pieejamas par ļoti īpašu cenu – 5.50 EUR.
Pārdošanā ierobežots skaits stāvvietu.