Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Aicina pieteikties dalībai XIV Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos “Mūzikas interpretācija mūsdienās”

Redakcija
Redakcija

Līdz 30. maijam izsludināta pieteikšanās dalībai XIV Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos „ Mūzikas interpretācija mūsdienās ", kas no 14. - 23 . jūlijam noritēs Siguldas Mākslu skolā "Baltais Flīģelis". Dalībai kursos aicināti pieteikties Latvijas un ārvalstu mūzikas mācību iestāžu vidējā un augstākā apguves posma audzēkņi un studenti, jaunie komponisti, atskaņotājmākslinieki, jaunie mūzikas skolotāji.

Meistarkursos ar savu pieredzi dalīsies lektori un mācībspēki no 12 valstīm - Latvijas, Lielbritānijas, ASV, Austrālijas, Austrijas, Grieķijas, Igaunijas, Lietuvas, Meksikas, Izraēlas, Šveices un Vācijas. Meistarkursu mērķis ir latviešu jauno mūziķu profesionālās meistarības pilnveide. Neformālā, draudzīgā meistarkursu darbības atmosfēra veicinās tās dalībnieku savstarpējo kontaktu veidošanos, iespējamai kopējai profesionālai muzicēšanai nākotnē.

Meistarkursu pirmsākumi meklējami trīs Starptautiskajās latviešu jauno mūziķu radošajās nometnēs Kanadā. Un kopš 1994. gada Latvijā ir organizētas 13 šādas nometnes, kas laika gaitā ar savu augsto profesionālo līmeni ieguvušas meistarkursu statusu. Meistarkursu unikalitāti un nepieciešamību raksturo iespēja topošajiem akadēmiskās mūzikas atskaņotājmāksliniekiem un pedagogiem - potenciālajiem augstāko mūzikas un mūzikas pedagoģijas augstskolu studentiem, iepazīties ar augstāko mūzikas mācību iestāžu piedāvātajām izglītības programmu iespējām un to docētājiem.

Šajos meistarkursos liela uzmanība tiks pievērsta dažādu mūzikas stilu skaņdarbu interpretācijai. Meistarkursu vadītāju un dalībnieku koncerti bagātinās Siguldas koncertdzīvi, atklājot daudzveidīgās interpretāciju iespējas skaņdarbos solo instrumentiem, kameransambļiem, korim un orķestrim. Koncertos meistarkursu dalībniekiem būs iespēja lekcijās gūtās zināšanas pielietot radošajās izpausmēs. Koncertos izskanēs Alvila Altmaņa, Vinetas Līces, Jāņa Mediņa, Jēkaba Nīmaņa un citu jubilāru opusi.

Koncertus papildinās izstāde “Dzintaru pērles mūzikā”, kas ar meistarkursu avīzēm, bildēm, plakātiem un programmām, atzīmēs 35 gadus kopš notika pirmā mūzikas “nometne” Kanadā un būs veltīta meistarkursu iniciatora un avīžu redaktora Mārtiņa Štauvera piemiņai. Visi Siguldas koncerti, kā arī Meistarkursu vadītāju ieskaņas koncerts LNB korē 13. jūlijā, būs bez maksas un pieejami koncertapmeklētājiem no visas Latvijas.
Lekcijās dalībnieki pilnveidos zināšanas par jaunākajiem uzskatiem un virzieniem mūzikas interpretācijas sfērā - no senās līdz laikmetīgās akadēmiskās mūzikas stiliem. Praktiskajās nodarbībās, muzicējot ievērojamu Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un citu ārvalstu mūziķu vadītajās nodarbībās, jaunajiem mūziķiem būs iespēja attīstīt un pilnveidot dažādu stilu mūzikas interpretācijas iemaņas un prasmes. Meistarklasēs to vadītāji apskatīs viena sava izvēlētā skaņdarba interpretācijas elementus.

Jaunie komponisti tiks rosināti veidot konceptuālas ievirzes skaņdarbus, kas ietver grafisko notāciju, rakstiskās norādes izpildītājiem, instrumentālā teātra elementus, u.c., kas paredz izpildītāja aktīvu iesaistīšanos jaundarba tapšanā, intepretācijai kļūstot par vienu no skaņdarba stūrakmeņiem. Jaundarbus iestudēs un atskaņos meistarkursu vadītāju kameransamblis. Līdzās akustisku darbu radīšanai, kompozīcijas meistarkursu dalībniekiem būs iespēja arī apgūt elektroakustiskās mūzikas pamatus Dimitra Maronida /Grieķija/ vadībā.
Kompozīcijas semināros, kurus vadīs pazīstami Latvijas un ārvalstu kompozīcijas meistari, dalībnieki gūs zināšanas par mūzikas tehnoloģijas lomu jaunradē, dažādu muzikālo žanru mijiedarbību un izmantošanu radošā procesā.
Jaunie mūziķi, kuri veic pedagoģisko darbību lekcijās un semināros, gūs zināšanas par jaunām pieejām un metodikām lekciju ciklos “Interpretācija mūzikā” un “Personības mūzikā”, kā arī apmeklēs meistarklašu vadītāju klases, lai izvērtētu dažādas mācīšanas metodes un pieejas. Pēc ilga laika, meistarkursos atkal būs klavesīna meistarklase Ievas Salietes un Dāvida Šēmera /Izraēla/ vadībā. Pirmo reizi meistarkursos būs baroka vijoles un alta meistarklase Valtera Reitera /Lielbritānija/ vadībā, kā arī baroka vokālās meistarklases Dāvida Šēmera vadībā.
Meistarkursu vadītājs – Ventis Zilberts (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), mākslinieciskā vadītāja - Dace Aperāne (ASV), savukārt kursu nozaru vadītāji atskaņotājmākslā – Agnese Egliņa (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) un Ventis Zilberts (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), kompozīcijā un mūzikas teorijā - Gundega Šmite (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), mūzikas pedagoģijā – Dace Aperāne.

Meistarkursu programmu un lektoru sarakstu, pieteikšanās un dalības maksas apmaksas kārtību, kā arī citu papildus informācija: meistarkursu mājaslapā – Mūzikas skola
Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Siguldas novada pašvaldība, Amerikas latviešu apvienības Kultūras fonds no Aleksandra Okolo-Kulaka piemiņas fonda, Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonds, Latviešu kultūras biedrības TILTS “Mūzikas nometnes fonds”, Latviskā Mantojuma fonds Bostonā, Montreālas latviešu sabiedriskais centrs, Latviešu Ērģelnieku ģilde Amerikā, Daugavas Vanagi un Vanadzes Ņujorkā un citas latviešu organizācijas un labvēļi ASV un Kanadā.