Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Adventes laiku ieskandinās ar garīgo mūziku

Redakcija
Redakcija

Adventes laiku ieskandinās ar garīgo mūziku
Foto: Jānis Vecbrālis

Liepājas Simfoniskais orķestris Adventes laikā Ziemassvētku noskaņas tuvinās ar koncertu "Priecājieties un gavilējiet" 17.decembrī pulksten 19 koncertzāles "Lielais dzintars" Lielajā zālē. Koncertā piedalīsies arī Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un solisti.

Programmā šoreiz pacilājoši un gaišu noskaņu pārpilni darbi – igauņu diriģenta Andresa Mustonena vadībā izskanēs Johana Sebastiāna Baha Trešais Brandenburgas koncerts un kantāte "Gods Dievam augstībā", kā arī Fēliksa Mendelszona motete "Gavilējiet Tam Kungam" un Latvijā reti spēlētā Otrā simfonija "Slavas dziesma" solistiem, korim un orķestrim ar Bībeles tekstiem. Šī vērienīgā darba izpildījumā piedalīsies solisti Inga Šļubovska-Kancēviča (soprāns), Laura Grecka (mecosoprāns) un divi tenori no Turcijas – Murats Karahans un Emre Akušs, kā arī Valsts Akadēmiskais koris "Latvija". Koncertu vadīs Latvijas Kristīgā radio raidījuma "Kristus mūzikā" ilggadējais producents, vadītājs un arī mācītājs Uldis Liepiņš.

Liepājas Simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Atvars Lakstīgala uzsvēra, ka, veidojot šī koncerta programmu, meklējis piemērotus skaņdarbus Adventa laikam un loģiska izvēle bijusi garīgā mūzika. "Bahs un Mendelszons savā daiļradē ir tuvi, vēl jo vairāk tādēļ, ka Mendelszons daudz paveicis Baha mūzikas popularizēšanā – 100 gadus pēc viņa nāves viņš faktiski no jauna atklāja dižo komponistu. Bahs, strādājot Leipcigā, uz katru dievkalpojumu sarakstīja jaunu kantāti, tās ir bezgala dažādas un daudzveidīgas. Bet Trešo Brandenburgas koncertu pēc orķestra mūziķu iniciatīvas mēs spēlēsim baroka tradīcijās – bez diriģenta, mūsu baroka mūzikas speciālistes, vijolnieces Līgas Baltābolas vadībā," pastāstīja A.Lakstīgala.
Orķestra mākslinieciskais vadītājs arī norādīja, ka Rīgas klausītājiem turku tenors Murats Karahans ir labi pazīstams. A.Lakstīgala pats diriģējis izrādes Latvijas Nacionālajā operā ar šī mākslinieka piedalīšanos, tādēļ gribējies arī liepājniekus iepazīstināt ar šī solista varējumu. "Mums dziedās arī lieliskas dāmas – Inga Šļubovska-Kancēviča un Laura Grecka ir Nacionālās operas solistes, un viņu varējums komentārus neprasa", sacīja diriģents.

Viņš arī uzsvēra Adventa laika īpašo nozīmi. "Pats esmu ticīgs cilvēks, novērtēju to, ko Dievs mūsu labā ir darījis, un savā ziņā šis ir pateicības koncerts par to, kas ar mums ir noticis šī gada laikā, koncertzāles atklāšanu ieskaitot," atzina A.Lakstīgala.

Liepājas Simfoniskā orķestra valdes loceklis Uldis Lipskis skaidroja, ka Liepājas dievnamos garīgo mūziku iespējams izpildīt tikai vasaras mēnešos – ziemā to neļauj darīt zemā gaisa temperatūra. Līdz ar to milzīgajam garīgās mūzikas slānim pilsētas koncertdzīvē atvēlēta samērā neliela laika niša. "Tagad mums ir Lielā zāle, kur ir pietiekami daudz vietas korim un orķestrim, un visu gadu var skanēt garīgā mūzika. Šoreiz mums ir ļoti spēcīgs izpildītāju sastāvs un Mendelszona Otro simfoniju vēriena ziņā var pielīdzināt Ludviga van Bēthovena Devītajai – arī tur ir koris un solisti. Savukārt koncerta vadītājs Uldis Liepiņš ir ļoti kompetents gan mūzikas, gan evanģēlija jautājumos – būdams mācītājs, viņš arī guvis pilnu muzikālo izglītību," novērtēja U.Lipskis.

Jaunās koncertzāles Lielajā zālē šis ir pirmais akadēmiskās mūzikas koncerts, kuru pilnībā producē Liepājas Simfoniskais orķestris. 17. decembrī pulksten 11 notiks arī koncerts bērniem, kurā skanēs saīsināta programma.