Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Izcilais dziedātājs Ingus Pētersons aicina uz Ziemassvētku koncertiem „Vienkāršais brīnums“

Redakcija
Redakcija

Sākot ar 8.decembri, Latvijas baznīcās un koncertzālēs skanēs izcilā latviešu operdziedātāja Ingus Pētersona 60 gadu jubilejai veltītā koncertprogramma „Vienkāršais brīnums“, kurā iekļauti Franča Šūberta, Sezāra Franka, Madara Kalniņa, Raimonda Paula un, protams, Jāņa Lūsēna skaņdarbi. „Esmu nolēmis izcelt gaismā brīnišķīgu Raimonda Paula dziesmu ciklu „Mazs laimīgs zēns“ ar franču dzejnieka Morisa Karēma vārdiem Cecīlijas Dineres tulkojumā. Šis pirms vairāk nekā trīsdesmit gadiem tapušais cikls, kas gan netika ieskaņots albumā un kura atskaņojumā arī toreiz piedalījās „Dzeguzīte“, manuprāt, ir nepelnīti aizmirsts, un man šķiet, ka tas lieliski piederētos Ziemassvētku noskaņai,“ pauž Ingus Pētersons.

Viņš arī piebilst: šī nebūs tradicionāla jubilejas tūre; drīzāk to varētu saukt par pateicības tūri. „Laikā, kad tik daudz notiek, kā sprintā skrien dienas un liekas, ka viss rit garām kā caur ātrvilciena logu, gribas paiet malā un... pateikties. Par laiku, par mīlestību, par prieku. Par to caur mūziku arī stāstīs mani koncerti Adventa un Ziemassvētku laikā,“ saka dziedātājs. Kopā ar mākslinieku koncertos uzstāsies viņa meita – dziedātāja un māksliniece Marta Līna Pētersone, bērnu vokālais ansamblis „Dzeguzīte“, kā arī izcilie mūziķi Madars Kalniņš un Andris Grunte, bet divos koncertos piedalīsies arī Rēzeknes bērnu koris.

Ingus Pētersons (dzimis 1959. gada 12. februārī) ir latviešu operdziedātājs, tenors. No 1979. līdz 1983.gadam darbojies popmūzikā, un viņa repertuārā bija gan Raimonda Paula, gan Ivara Vīgnera, gan citu komponistu skaņdarbi, no kuriem vairāki kļuva par īstiem hītiem („Zelta dziesma“, „Ar mīlestības pinekļiem“, „Par nesatikšanos“, „Vindsērfings“ u.c.). Muzikālo izglītību ieguvis Saulkrastu vidusskolā, mūzikas pamatus apguvis Zvejniekciema mūzikas skolā un Cēsu Alfrēda Kalniņa mūzikas vidusskolā, pabeidzis Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolu Rīgā. Jau vidusskolā Ingus Pētersons sāka dziedāt Valmieras estrādes ansamblī, kura sastāvā kādā konkursā viņu ievēroja Raimonds Pauls. Sekoja uzaicinājums dziedāt Radio un televīzijas vieglās estrādes mūzikas orķestrī, kurā darbojoties, Ingus kļuva par populāru estrādes dziedātāju. Taču, vēl mācoties toreizējā Latvijas Valsts konservatorijā (tagad – Mūzikas akadēmija), Ingus Pētersons pameta estrādi un pilnībā pievērsās operas žanram. Kā operdziedātājs uzstājies Rīgas, Londonas, Stokholmas, Oslo, Prāgas, Ķīles, Grācas, Vupertāles un citos operteātros. 2005. gadā viņš atgriezās popmūzikā, izdodot albumu „Zelta dziesmas šodien“ un dodoties veiksmīgā koncertturnejā pa visu Latviju, savukārt beidzamajos gados I. Pētersons ir iesaistījies vairākos muzikālos projektos, lielākoties ar komponistu Jāni Lūsēnu. Pirms vairākiem gadiem klajā nāca viņa un Kristīnes Zadovskas ierakstītais CD „Mazu brīdi pirms“ – Jāņa Lūsēna dziesmas ar latviešu dzejnieku Kārļa Skalbes un Viļa Plūdoņa mīlas liriku, kā arī Paulīnas Bārdas un Leonīda Breikša dzejas darbiem. Šis albums izpelnījās lielu klausītāju atsaucību, un koncertprogramma ar tādu pašu nosaukumu ir skanējusi teju visā Latvijā.

Koncerti „Vienkāršais brīnums“ skanēs:

8.decembrī plkst. 19.00 Vidzemes koncertzālē „Cēsis”
18.decembrī plkst. 19.00 Dobeles Kultūras namā
19.decembrī plkst. 19.00 Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē
20.decembrī plkst. 19.00 Latgales vēstniecībā GORS
21.decembrī plkst. 18.00 Gulbenes Kultūras centrā
23.decembrī plkst. 18.00 Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā
25.decembrī plkst. 18.00 Ķekavas Kultūras namā
26.decembrī plkst. 18.00 Jelgavas Kultūras namā

Biļetes uz koncertiem var iegādāties „Biļešu Paradīzes“ tīklā.