Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Šonedēļ starptautiskas turnejas ietvaros Rīgā uzstāsies Floridas Universitātes kamerkoris no ASV

Redakcija
Redakcija

Šo sestdien, 14. maijā plkst. 18:00, starptautiskas koncertturnejas ietvaros Rīgas sv. Jāņa baznīcā uzstāsies Floridas līča krasta universitātes Bouera mūzikas skolas kamerkoris no ASV, diriģenta Trenta R. Brauna vadībā. Koncertā, kurā viņiem pievienosies Latvijas Universitātes jauktais koris Dziesmuvara, dzirdēsim gan klasiskās mūzikas lielmeistaru - J.S. Baha, V.A. Mocarta un F. Mendelszona skaņdarbus, gan amerikāņu tautas mūzikas un mūsdienu sakrālās mūzikas autoru kora dziesmas.

Kā īpašu veltījumu koncertam Rīgā Floridas universitātes koris sagatavojis trīs Baltijas komponistu skaņdarbus - Urmasa Sisaka Lai slavēta Marija, Ērika Ešenvalda Tikai miegā un Jonasa Tamulionia Dūdinieks bija Viļņā. Pateicoties labdaru atbalstam, ieeja koncertos būs bez maksas, ar ielūgumiem, kurus iespējams saņemt visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

Amerikā labi zināmais Floridas līča krasta universitātes Bouera mūzikas skolas kamerkoris ir jaukta sastāva kolektīvs, kurā darbojas visu universitātes studiju programmu pārstāvji. Koris regulāri sniedz priekšnesumus gan sadarbībā ar citiem mākslinieciskiem kolektīviem, gan dodoties starptautiskās turnejās.

Nozīmīgāko atskaņojumu vidū jāmin Fēliksa Mendelszona oratorija "Elija" Floridas Neapoles operā 2013. gadā, Ludviga van Bēthovena 9. simfonija ar Dienvidrietumu Floridas simfonisko orķestri 2015. gadā, J.S. Baha "Mateja pasiju" ar Līčkrasta operu 2016. gadā, kā arī J.S. Baha un Vivaldi skaņdarbu atskaņojumi ar Dienvidrietumu Floridas simfonisko orķestri 2017. gadā. 2016. gadā koris iekļuva arī prestižajā koru konkursa "Amerikas Balva" universitāšu kategorijas pusfinālā. Kolektīvs regulāri pasūtina un atskaņo jaundarbus, piemēram,2016. gadā atskaņojis īpaši kamerkorim komponēto Z. Rendela Stropes opusu "Odisejs un sirēnas".

Kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents Trents R. Brauns ieguvis doktora grādu izpildītājmākslā Arizonas Universitātē, maģistra grādu mūzikā Viskonsīnas Universitātē Milvokijā un bakalaura grādu un Viskonsīnas Universitātē Oklērā. Viņš ir Floridas Līča krasta universitātes asociētais profesors, kura pienākumos ietilpst kora mūzikas literatūras, diriģēšanas un vokālās mākslas kursu docēšana. Trents R. Brauns ir arī Symphonic Chorale mākslinieciskais vadītājs un Līčkrasta operas kormeistars. Par akadēmiskām aktivitātēm 2012. gadā saņēmis FGCU Pētnieciskās prezentācijas izcilības balvu. Viņš ir Nacionālās Mūzikas izglītības asociācijas, Nacionālās Koledžu koru organizācijas un Balss veselības tīkla biedrs. Pirms akadēmiskā posteņa iegūšanas Floridas Līča krasta universitātē, Trents R. Brauns vadījis vairākus bērnu un jauniešu korus Minesotā un Viskonsīnā, ar šiem kolektīviem apceļojot ASV un citas valstis, tostarp Ķīnu.

Koris Dziesmuvara dibināts 1925. gadā. Tā pirmie diriģenti bija Alfrēds Kalniņš un Ādolfs Ābele. 1944. gadā nacionālās nostājas dēļ koris pārtrauca darbību, bet 2000. gadā koris savu darbību atjaunoja. Kopš 2014. gada kori dziedātpriekā vieno diriģents Aivis Greters. Kora repertuārā, pieturoties tradīcijām, dzirdami latviešu komponistu skaņdarbi, tostarp pirmo kora diriģentu kompozīcijas, taču klasisko latviešu kormūzikas repertuāru papildina arī sarežģītas formas ārzemju skaņdarbi un jauno latviešu komponistu oriģinālkompozīcijas. Kora sniegums priecējis publiku gan nozīmīgākajos pašmāju kormūzikas notikumos, gan starptautiskos festivālos un konkursos ārvalstīs, kuros izcīnītas godalgotas vietas. Koris aktīvi iesaistās arī Dziesmu un deju svētku kustībā, apliecinot sevi kā A grupas kolektīvu. Par nozīmīgu pavērsinu Dziesmuvaras dzīvē uzskatāms 90. jubilejas koncerts, kurā koris savus klausītājus pārsteidza ar mūsdienu latviešu jauno komponistu oriģināldziesmām, ieturētām postmodernisma stilā.