Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Pirmo reizi “Origo Summer Stage” vēsturē uzstāsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 11. augustā, plkst. 19.00 pirmo reizi “Origo Summer Stage” būs iespēja dzirdēt nebijuša mēroga klasiskās mūzikas koncertu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) izpildījumā zem klajas debess. LNSO spēlēs Antonīna Dvoržāka skaņdarbus, un tos diriģēs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

....................................................................................................................................................

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ir izveidots 1926. gadā, un šogad tas svin 91 gada jubileju. LNSO ir viena no valsts klasiskās mūzikas aprites pamatvērtībām – augsti profesionālu mūziķu apvienība ar spēcīgām tradīcijām, dāsnu skanējumu un atdevīgu spēli. “Origo Summer Stage” LNSO izpildīs čehu romantisma laikmeta dižākā komponista Antonīna Dvoržāka divus skaņdarbus – Astoto simfoniju un “Slāvu deju solminorā”.

“Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra ikdienā līdztekus tradicionāliem koncertiem netrūkst arī radošu eksperimentu ar saturu un formu – izaicinošu jaundarbu pirmatskaņojumi, neierasti koncertu formāti, jaunas auditorijas ieinteresēšana. Jaunas telpas apgūšana turpretim nenotiek tik bieži, un tieši tādēļ LNSO ir ieintriģēts piedalīties “Origo Summer Stage” vasaras koncertu sērijā. Pasaulē simfonisko orķestru koncerti uz vasaras skatuvēm gan dabiskā, gan urbānā vidē nav nekāds retums – Berlīnes Waldbühne, Vīnes Šēnbrunnas pils parks, Minhenes Odeonplatz – tie ir tikai daži no piemēriem, kur orķestri dodas ārpus savām pastāvīgajām mītnesvietām, tādējādi arī uzrunājot jaunu auditoriju, paplašinot klausītāju loku, kas, manuprāt, ir viens no klasiskās kultūras pamatuzdevumiem 21. gadsimtā,” saka LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Agrāk klasiskā mūzika bija pieejama tikai turīgākajiem iedzīvotājiem dažādās koncertzālēs un operās. Taču laika gaitā viss ir mainījies un attīstījies, un tagad klasiskā mūzika gan Latvijā, gan arī citviet pasaulē kļūst pieejama ikvienam mūzikas mīļotājam. Mūsdienās arvien vairāk dažādi klasiskās mūzikas izpildītāji sniedz koncertus ārpus ierastās vides, lai ikvienam būtu iespēja izbaudīt klasiskās mūzikas brīnišķīgo skanējumu. Pirmo reizi simfoniskais orķestris uzstāsies visu pilsētnieku un pilsētas viesu ceļu krustpunktā – laukumā pie t/c “Origo”, tādējādi šī ir unikāla iespēja izbaudīt bezmaksas klasiskās mūzikas koncertu augsti profesionālu mūziķu izpildījumā, kuri ikvienu “Origo Summer Stage” apmeklētāju spēs ienest aizraujošā mūzikas skaņu virpulī.

“Šāda veida klasiskās mūzikas koncerts “Origo Summer Stage” notiks pirmo reizi astoņu gadu laikā. Mums ir liels gods, ka mēs varam piedāvāt ikvienam iepazīt kvalitatīvu mūziku izcilu mūziķu sniegumā. Šeit izskanēs augstvērtīga klasiskā mūzika Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā, tāpēc aicinu ikvienu interesentu – gan klasiskās mūzikas cienītājus, gan tādus, kas vēl tikai vēlas iepazīt un izbaudīt klasisko mūziku, piektdien, 11. jūlijā, doties uz laukumu pie t/c “Origo”,” stāsta Aleksandrs Ņemirovskis, t/c “Origo” vadītājs.

LNSO pēc koncerta “Origo Summer Stage” dosies savā šī gada otrajā koncerttūrē uz Franciju, kā arī vienu koncertu sniegs Šveicē. Augusta beigās LNSO savā vasaras rezidencē koncertzālē “Cēsis” svinēs savu mūzikas festivālu “LNSO vasarnīca”. Tā laikā notiks klasiski un neakadēmiski vakara koncerti, izrādes bērniem un pusaudžiem, kamermūzikas koncerti un fotoizstādes, kas paredzētas ikviena gaumei un vecumam, tādēļ festivāls būs piemērots apmeklēšanai gan kopā ar ģimeni, gan ar draugiem.

“Origo Summer Stage” aicina visus mūzikas mīļotājus sekot līdzi koncertprogrammai mājas lapā Sākums - Summerstage un doties klausīties koncertus gan laukumā pie t/c "Origo", gan restorānu un kafejnīcu vasaras terasēs, kur "Origo Summer Stage" laikā būs pieejami īpaši piedāvājumi. Turklāt tagad muzikālos vasaras vakarus iespējams baudīt arī jaunatvērtajā restorāna "LIDO" terasē, kā arī "Double Coffee" un "Gan Bei" vasaras terasēs.

Lietus gadījumā koncerts norisināsies Rīgas Starptautiskajā dzelzceļa zālē.