Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


No stabules līdz saksofonam

Redakcija
Redakcija

No stabules līdz saksofonam
Daumants Kalniņš

Trešdien 14. oktobrī un sestdien 17. oktobrī plkst. 13.00 kinoteātra „Splendid Palace” Lielajā zālē notiks koncerts „No stabules līdz saksofonam”. Šis ir pirmais koncerts sarunu ciklā „Nāc, ieklausies orķestrī RĪGA!”, kuru visa mācību gada garumā vadīs dziedātājs un aktieris Daumants Kalniņš. Koncertā piedalīsies Orķestris „Rīga”, diriģents Guntis Kuzma un dziedātāja Annija Putniņa. Sarunas par mūziku „Nāc, ieklausies orķestrī RĪGA!” ieteicamas bērniem līdz 10 gadu vecumam.

Koncertā „No stabules līdz saksofonam” aicināsim mazos klausītājus ieklausīties dažādu koka pūšaminstrumentu skanējumā un dosim iespēju dzirdēt instrumentus spēlējam gan solo, gan ansamblī, gan, protams, orķestrī.

Pirmais mūzikas instruments, no kā tālāk attīstījušies pūšaminstrumenti, radies pirms daudziem tūkstošiem gadu un līdz mūsdienām nonācis transformējoties dažādās formās. No koka pūšaminstrumentiem orķestra sastāvā spēlē flautas, klarnetes, obojas, fagoti un saksofoni.

Stāstot par flautām, tiks demonstrēta gan lielā flauta, kas klasiskā mūzikā savu neatņemamu vietu ieņēmusi kopš 17. gadsimta, gan pikolo flauta. Skanēs itāļu komponista A. Vivaldi sacerētā Koncerta pikolo flautai pirmā daļa Allegro flautistes Anetes Točas sniegumā.

Visai netradicionālā veidā klausītājus iepazīstināsim ar pūtēju orķestra galveno koka pūšaminstrumentu – klarneti. Interpretējot Ādolfa Šreinera humoristisko fantāziju „Immer Kleiner”, jeb „Arvien mazāka”, klarnetists Raivo Lallo savu klarneti spēles laikā pakāpeniski „saīsinās”, noņemot dažas detaļas, līdz skaņdarba beigās skaņa tiks radīta tikai ar pavisam nelielu daļu no klarnetes - iemutni. Pats mūziķis par šo darbu ir teicis:” No vienas puses jautri, no otras puses – ko var izdarīt tikai ar vienu mazu klarnetes detaļu!”

Parādīsim kā skan fagots, tomēr lielāku uzmanību veltīsim obojai – instrumentam, kas skanējuma ziņā visvairāk pietuvināts cilvēka balsij. Obojists Marts Kristiāns Kalniņš atskaņos brīnumskaisto Enio Morikones melodiju, kas pazīstama ar nosaukumu „Gabriēla oboja” un sacerēta kinofilmai „Misija”.

Saksofons ir jaunākais koka pūšaminstrumentu grupas pārstāvis, toties izceļas ar vairākiem veidiem, no kuriem visus – soprāna, alta, tenora un baritona saksofonus būs iespēja dzirdēt saksofonu kvarteta spēlē. Orķestra „Rīga” mūziķi Oskars Petrauskis, Aivars Smuidris, Dāvis Jurka un Arnita Akmentiņa atskaņos spāņu komponista Pedro Iduraldes mūziku.

Koncerta „No stabules līdz saksofonam” programmu greznos dziedātāja Annija Putniņa ar labi zināmo Ričarda Rodžersa hītu „Manas mīļākās lietas” no kinofilmas „Mūzikas skaņas”. Diriģenta Gunta Kuzmas vadītais orķestris atskaņos Johana Štrausa un Nino Rotas darbus.

Biļetes uz koncertu „No stabules līdz saksofonam” iespējams iegādāties visās „Biļešu paradīzes kasēs” un www.bilesuparadize.lv. Pieejamas arī abonementa biļetes uz sarunu ciklu „Nāc, ieklausies orķestrī RĪGA!” trešdienās plkst. 13.00 un sestdienās plkst. 13.00.