Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Baha svītas unikālā Krētas liras skanējumā

Redakcija
Redakcija

Jūnija beigās, uzreiz pēc vasaras saulgriežiem, trīs unikālos koncertos pievērsties savai iekšējai pasaulei aicina 18. Introvertās mākslas festivāls AD LUCEM. Šī gada festivāla atklāšanas koncertā - 26. jūnijā plkst. 19.00, Rīgas Sv. Pētera baznīcā čellists un Krētas liras spēles meistars Jorgs Kaloudis (Yiorgos Kaloudis) no Grieķijas vēl nedzirdētā skanējumā atskaņos emocionāli dziļās J.S.Baha svītas.

Jorgs Kaloudis ir pirmais mūziķis, kurš uz grieķu tradicionālā instrumenta ieskaņojis klasisko mūziku. Speciāli festivālam Ad Lucem gatavotajā programmā skanēs J.S.Baha svītas Krētas liras skanējumā, kā arī Kalouda skaņdarbi un improvizācijas no viņa diskogrāfijas un vēl neatskaņotiem opusiem. Programmas emocionālais dziļums, atmosfēriskais skanējums un improvizācijas brīvība atklāj jaunu skaņu horizontu, kas aizved klausītāju Krētas skaņutelpai raksturīgajā noskaņā, klusuma un laika neierobežotībā. Apvienojot savu oriģinālo čella un Krētas liras spēles meistarību ar izpildījuma laikā veikto ieraksta tehniku, Kaloudis veido īpašu instrumentu tembru saskaņu un harmonisko arhitektūru ar klasiskās, ambientās un pasaules mūzikas ietekmēm, paplašinot abu instrumentu izteiksmības robežas.

Jorgs Kaloudis ir čellists, Krētas liras spēles un improvizācijas meistars, komponists un ierakstu kompānijas DNA Classical Label producents. Viņš regulāri uzstājas visā pasaulē gan klasiskās, gan džeza mūzikas laukā, ir koncertējis Anglijā, Skotijā, Velsā, Krievijā, Francijā, Vācijā, Austrijā, Spānijā, Portugālē, Beļģijā, Kiprā, Nīderlandē, Šveicē, Čehijā, Austrālijā. ASV un Kanādā. Viņš ir biežs viesis daudzos nozīmīgos mūzikas festivālos, piemēram, Ņujorkas Fringe festivālā, Romas Biennālē, Mančestras Džeza festivālā, piedalās daudzos skatuves uzvedumos, filmu un skaņu ierakstos, kā solists sadarbojas ar starptautiskiem orķestriem, tostarp Sanktpēterburgas un Kipras simfoniskajiem orķestriem, Saloniku Nacionālo simfonisko orķestri un Karalisko Skotijas Nacionālo orķestri. Kopš 2014. gada Kaloudis māca čella spēli Atēnu konservatorijā Atēnās. Viņa solo diskogrāfiju veido trīs albumi: “Patiesība” (2005), “Uz vēja” (2009) un "J.S. Baha Čello svītas Krētas lirai" (2016). Pēdējais albums ir īpašs ar to, ka pirmo reizi uz grieķu tradicionālā instrumenta tika ieskaņota klasiskā mūzika.

Lai interpretētu vienu no svarīgākajiem J.S.Baha darbiem, Jorgs Kaloudis, pateicoties savai krētieša izcelsmei un tehniskajām zināšanām par čellu, izveidoja novatorisku instrumentu – pievienoja tradicionālajai trīs stīgu Krētas lirai ceturto, zemāko C stīgu. Rezultāts ir pārsteidzošs, jo šīs liras skanējums rada iespaidīgu un unikālu raksturu Baha darba interpretācijai, akcentējot instrumenta senās attiecības ar tā mazbērnu – čellu. Izpildījumā ievērotas Baha darba autentiskās tonalitātes. Darbs pie šī projekta ilga 12 gadus, veicot pamatīgus pētījumus. Tas liecina par mūziķa aizrautību, apņēmību un atklāj viņa atšķirīgo pieeju mūzikai un tradicionālās Krētas liras spēlei. Pats mākslinieks par savu J.S.Baha Čella svītu pārlikumu saka: "Esmu izdzīvojis ilgu ceļojumu 12 gadu garumā, pētot brīvību, iedvesmu, spontānu improvizāciju, piedzīvojis patiesības un prieka mirkļus, studējot un praktizējot visas čella svītas. Es paļāvos uz spēcīgu intuīciju, kas mani veda pareizajā virzienā, mūzikas un instrumenta skaistuma iezīmētā. Krētas liras skaņa, vibrācijas, bagātīgo harmoniju dziļums, melodiskās līnijas, akordi un tembri atklāja J.S. Baha darba dievišķo skaistumu, radot skaņas senatnīguma kvalitāti un dārgo Egejas jūras klusumu manām sajūtām."

Šī gada Introvertās mākslas festivāla AD LUCEM nākamajos koncertos baudīsim izcilās latviešu koklētājas Laimas Jansones sniegumu kopā ar pašas izveidoto koklētāju kopu “Austras Koks”, kā arī pasaules mūzikas ansambļa “Konstantinopole” (Kanāda) muzikālo ceļojumu pa viduslaiku un renesanses Eiropas, Vidusjūras un Tuvo Austrumu kultūru muzikālo dārgumu glabātuvēm.

Introvertās mākslas festivāls AD LUCEM kopš 2002. gada bagātina Latvijas kultūras dzīvi, piešķirot tai unikālu vaibstu arī starptautiskā mērogā. Festivāls izceļ garīgumu kā mākslas darba virsvērtību un izvirza to kā galveno mākslinieciskā izpildījuma kritēriju. Festivāls ar mākslas spēka palīdzību aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt ceļu uz pašatklāsmi un gaismu sevī, uzrunājot gan pieredzējušu meklētāju, gan nesagatavotu klausītāju, kam šāds mākslas pārdzīvojums spēj dot nozīmīgu impulsu jauna iekšējas attīstības ceļa sākumam.

Biļetes uz uz šī gada Festivāla AD LUCEM konvertiem pieejamas jau visās „Biļešu servisa” tirdzniecības vietās un internetā Biļešu Serviss - Biļešu Serviss

Plašāka informācija par Introvertās mākslas festivālu AD LUCEM facebook.com/festivals.adlucem/.

Festivālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Kanādas Mākslu padome un Kvebekas Mākslas un literatūras padome.